OLCAY: VERJAARDAGSHERINNERINGEN

OLCAY: VERJAARDAGSHERINNERINGEN
Vandaag vier ik mijn alweer mijn 42e verjaardag. Ieder jaar omring ik me op deze dag met lieve vrienden en familie om te proosten op een mooi jaar, maar ook denk ik altijd weer even terug aan mijn stomste, maar uiteindelijk allerleukste verjaardag ooit.
Sinds mijn 32ste vier ik mijn verjaardagen pas echt. Daarvoor vond ik het niet bijzonder en zelfs irritant als mensen mij massaal gingen bellen om mij te feliciteren. Dat leidde vaak tot korte ongemakkelijke telefoongesprekken terwijl ik druk was met andere dingen. Iets in mij heeft het altijd ongemakkelijk gevonden om jarig te zijn. Niet omdat ik ouder werd, maar omdat het zo over mij gaat op zo'n dag. Al vroeg werd ik overigens geconfronteerd met het feit dat het ook op je verjaardag niet over jou kan gaan.
Ik herinner me het nog als de dag van gisteren, mijn tiende verjaardag. Ik was opgetogen en blij omdat ik eindelijk zou meetellen. Eindelijk zou ik een leeftijd met twee cijfers krijgen. Ik weet nog goed dat mijn moeder hoogzwanger was van mijn zusje Georgina, dus een heel groot kinderfeestje hoefde ik niet te verwachten. Ik stond die dag vroeg op en was lichtelijk hysterisch. Ik was eindelijk een tiener en vanaf nu zou ik helemaal meetellen op het speelplein. Ik ren mijn moeders slaapkamer in en zie haar niet in bed liggen. Als ik de woonkamer inloop staat mijn oudste zus spullen in te pakken. Ze draait zich om en roept dat mama aan het bevallen is. Dit kan toch niet, roep ik boos terug. Ik ben jarig en nu kan niemand mij feliciteren. Later in de middag stroomt het huis vol met familie en vrienden om te kijken naar de baby. Door alle commotie vergeet iedereen mij te feliciteren en in ruil daarvoor kijk ik de nieuwe baby niet eens aan. Stomme baby verpest mijn hele verjaardag.
Later heb ik dit verhaal wel honderd keer verteld aan Georgina en hebben we er hard om gelachen. Het blijft bijzonder dat zij op mijn verjaardag is geboren. Nu vier ik vandaag alweer mijn 42ste verjaardag en ik vind het heerlijk om ouder te worden. Maak me in ieder geval geen zorgen meer over of ik wel meetel op het speelplein.