Stay hydrated: 4 tips om door de dag heen meer water te drinken

[Stay hydrated:] 4 tips om door de dag heen meer water te drinken
Pinterest

Vrijwel iedereen weet dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, maar toch blijft het soms een uitdaging. In dit artikel vertellen we je hoeveel water je nu precies op een dag moet binnenkrijgen en geven we 4 tips om het je iets makkelijker te maken.

Per persoon verschillend

De hoeveelheid water die je op een dag zou moeten drinken, verschilt per persoon. Zo moeten mannen meer water drinken dan vrouwen. Vrouwen zouden op een dag ongeveer 2,7 liter vocht binnen moeten krijgen. Niet schrikken: 20% hiervan neem je al op door voeding. In totaal blijft er dan zo’n 2,1 liter vocht per dag over. Je kopjes thee, koffie en fris tellen ook mee, maar water is natuurlijk de gezondste keuze. Water is onder andere goed voor je spieren, vochtbalans, productiviteit én je huid. Genoeg redenen om voldoende water te drinken dus. 

Nu is die 2,1 liter voor vrouwen een gemiddelde. Er zijn natuurlijk altijd verschillende factoren die hierop van invloed zijn. Als je bijvoorbeeld intensief sport, dan is 2,1 liter water waarschijnlijk te weinig en zul je wat meer moeten drinken. Ook factoren als de temperatuur en je algehele gezondheid spelen een rol. Gemiddeld gezien kun je dus uitgaan van 2,1 liter vocht/water per dag. Dit lijkt misschien veel, maar we hebben een aantal tips waardoor je dit doel dagelijks makkelijk haalt.

1. Begin klein

Als je helemaal niet gewend bent om (veel) water te drinken, kan het helpen om met kleine doelen te beginnen. Misschien heb je een fles water van 0,5 liter in huis. Probeer deze drie keer te vullen op een dag. Probeer dit een week vol te houden en schrijf iedere dag op of het is gelukt. Is het niet gelukt? Wat kan dan hier de reden voor zijn geweest? Ben je de eerste week met vlag en wimpel geslaagd? (een mindere dag mag ook) Stel dan een nieuw doel. Lukt het je een week later om dagelijks 4 flesjes van 0,5 liter water te drinken? Schrijf wederom op of het lukt of niet (en de reden waarom het niet lukt). Kleine succeservaringen zorgen voor nieuwe motivatie.

2. Koppelen aan vaste activiteiten

Veel mensen houden van gewoontes. Het is daarom slim om je nieuwe gewoonte (meer water drinken) te koppelen aan bepaalde activiteiten die je dagelijks uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan ontbijten, wandelen, sporten, naar je werk rijden/fietsen en/of avondeten. Kies 4 activiteiten en leer jezelf aan om op deze momenten altijd een glas of een flesje water bij de hand te hebben.

3. Notitieboekje gebruiken

Neem een notitieboekje en schrijf per dag op hoeveel water je drinkt. Schrijf ook op wat je uiteindelijke doelen zijn, bijvoorbeeld: een gehydrateerde huid, een makkelijke(re) stoelgang of je fitter voelen. Dit zijn lange termijn doelen, maar wel heel handig om bij de hand te hebben. Bijvoorbeeld op momenten dat je de motivatie even kwijt bent. Zo krijg je inzicht in hoe het (meer) water drinken je afgaat en kun je eventueel tussentijds opschrijven welke effecten je opmerkt of welke dingen je opvallen. 

4. Een (hele) grote waterfles

Je hebt ze vast weleens voorbij zien komen: die grote waterflessen van 2 liter (of meer). Nee, deze zijn altijd handig om overal mee naartoe te sjouwen, maar als je een dag thuiswerkt of vrij bent, is zo’n grote waterfles ideaal. Je weet namelijk precies hoeveel water je al hebt gedronken en wat je nog te doen staat. Veel overzichtelijker vaak dan losse 0,5 liter flesjes. Zoals we al zeiden: zo’n enorme waterfles is niet echt geschikt om overal mee naartoe te nemen, maar voor thuis werkt deze waterfles perfect.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd