GOODNIGHT zo heb jij een betere nachtrust

[GOODNIGHT] zo heb jij een betere nachtrust
[GOODNIGHT] zo heb jij een betere nachtrust

Slapen staat toch wel in het rijtje van onze favoriete bezigheden. Even lekker weg van de realiteit en je batterij weer helemaal opladen. We dromen al weg bij het idee om heerlijk onder de dekens te kruipen, wetende dat je je ogen mag sluiten voor de komende 7 á 8 uur.

Toch is slapen niet voor iedereen geweldig en ervaren veel mensen slaapproblemen. Moeilijk in slaap komen, wakker worden én blijven zonder reden of bijvoorbeeld heel licht slapen. Dit allemaal zorgt voor een verstoorde nachtrust waardoor uitgerust wakker worden niet het geval is. Naast vermoeidheid heeft slecht slapen nog veel meer vervelende bijwerkingen. Wist je bijvoorbeeld dat ook je huid slaap nodig heeft om te herstellen? Schoonheidsslaapjes zijn geen onzin dus. Wij geven graag een paar gouden tips om jouw nachtrust naar een beter level te brengen.

Geen schermen voor bedtijd

Nog even een serie kijken of scrollen op Instagram: iets wat de meeste mensen doen vlak voor ze gaan slapen. Dit zorgt er juist voor dat je moeilijk in slaap komt. De blauwe, felle lichten blokkeren juist dat stofje wat je nodig hebt om in slaap te vallen. Probeer eens een boek te lezen met een warm licht aan, zoals kaarsen. Of ga in bad of maak een wandeling, laat je masseren of doe ontspanningsoefeningen om tot rust te komen. Zo ga je helemaal ontspannen je bed in en zul je makkelijker in slaap komen én blijven.

Let op wat je eet en drinkt

Het beste is om 2 tot 3 uur voor je gaat slapen niks meer te eten wat invloed kan hebben op je slaap. Een zware maaltijd wil je sowieso skippen, maar een beetje yoghurt kan wel. Zwaar voedsel (zoals bijvoorbeeld brood) zorgt er namelijk voor dat je lichaam druk bezig is met verteren, waardoor je nog ‘aan staat’ en ook blijft. Ben je fan van snacks? Ook dan zijn er helaas best wat dingen die op de NO GO-lijst komen: vet eten, chips en nootjes (bummer!), chocola, vitaminerijke groenten, fruit met veel vitamine C en scherp voedsel. Tot slot is het niet handig cafeïnerijke dranken te drinken zoals koffie en thee. Er zijn genoeg cafeïnevrije opties voor als je toch graag koffie of thee drinkt in de avond.

Ga sporten

Sporten is voor een heleboel dingen goed, maar ook zeker voor de kwaliteit van je nachtrust. Als je sport maak je je lichaam moe, waardoor je makkelijker in slaap komt en blijft. Ga wel sporten vóór het diner. Wanneer je dit na het eten doet, kom je juist weer moeilijker in slaap die avond. Je krijgt namelijk een enorme energy boost na het sporten, waardoor je gedachten juist weer helemaal aan staan.

Luister naar rustige muziek of mediteer

Wanneer je moeite hebt in slaap te komen, is het luisteren naar rustige, kalmerende muziek een hele goede uitkomst. Denk hierbij aan rustige pianomuziek waardoor je helemaal zen wordt. Daarnaast zijn er een heleboel mindfullness/meditatie apps die jou begeleiden om in een diepe slaap te komen. Check bijvoorbeeld Calm of Headspace. Misschien voel je je hier eerst ongemakkelijk bij, maar geloof ons: straks wil je niet meer anders.

Zorg voor een ritme

Het is soms heel moeilijk om een ritme te creëren, maar o zo belangrijk. Wanneer je elke avond rond dezelfde tijd gaat slapen en op staat, went je lichaam hieraan. Zo kom je makkelijker in slaap en is het minder moeilijk om in de ochtend uit bed te gaan. En uiteraard: af en toe een uitschieter in het weekend wanneer je bijvoorbeeld een feestje hebt is helemaal oké.

Zorg voor een goede slaapplek

Niet geheel onbelangrijk: de ruimte waar je in slaapt. Maak deze helemaal slaap-proof. Zorg voor een donkere ruimte die niet te warm is. Het beste is een koele kamer (rond de 18 graden) met goede ventilatie, zodat je frisse lucht in de kamer hebt.

Je slaapkamer is om te slapen

Hoewel het soms heerlijk is om in bed een film te kijken of nog even wat te werken: doe dit niet of zo min mogelijk. Je slaapkamer is voornamelijk voor slapen en je wil niet afgeleid worden door andere bezigheden. Laat alle je elektrische apparaten buiten de deur zodat je niet in de verleiding komt ze te gebruiken.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd