Let’s go outside Dit doet een wandeling in de natuur met je

[Let’s go outside] Dit doet een wandeling in de natuur met je
[Let’s go outside] Dit doet een wandeling in de natuur met je
Natuurlijk werkt een massage ontspannend en zorgt een dagje sauna voor een uitgerust lichaam, maar hier heb je helaas niet iedere dag de tijd (en het geld) voor. Gelukkig is de natuur altijd binnen handbereik en kan iets simpels, zoals een wandeling in het bos, ook al een positief effect hebben op je mentale gezondheid én de aanmaak van al die heerlijke geluksstofjes.

De wetenschap van geluk

Tegenwoordig bestaan er veel trends op het gebied van mentale- en fysieke gezondheid. Je wil een fit lichaam en een sterke geest, en hier heb je veel voor over. Sporten, gezonde voeding,  jezelf af en toe trakteren op een uitgebreide massage én voor de durfallen: koud douchen of zelfs een ijsbad. Wil je ook graag willen werken aan een sterk lichaam en meer rust in je leven, maar liever heel simpel beginnen? Dan hebben wij een fijne tip voor je. Je weet vast wel al dat een wandeling in de natuur veel kan doen voor je gezondheid. De natuur wordt veelal gekenmerkt door stilte, die heel af en toe bescheiden wordt doorbroken door het geluid van de wind, knisperende blaadjes of een kabbelend beekje dat je passeert. Je leeft in het moment en er is even niemand die je stoort. Je haalt een paar keer diep adem en je voelt meteen meer rust in je lijf.

Minder stress

Uit onderzoek blijkt dat de natuur zorgt voor minder stress, een sterker geluksgevoel, minder vermoeidheidsklachten en meer creativiteit. Dit komt doordat de natuur je aandachtsspanne herstelt. Door de dag heen worden je hersenen overladen met prikkels, waardoor je niet meer helder kunt nadenken en weloverwogen beslissingen kunt nemen. De natuur zorgt ervoor dat jouw lege batterij weer wordt opgeladen.

Kijk omhoog

In Amerika wordt er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan op het gebied van geluk. Dit vloeit voort uit de positieve psychologie. Er wordt dan gekeken wat je zélf kan doen om de kwaliteit van je leven te verbeteren. Een wandeling in de natuur is hier een voorbeeld van. Als je dan toch buiten bent, zou het kunnen helpen om af en toe stil te staan en omhoog te kijken. In Amerika wordt hier ook wel de term ‘skychology’ voor gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat door naar de lucht te kijken, jij je zowel mentaal als fysiek kalmer zult voelen. Het maakt hierbij niet uit of het bewolkt is of dat de zon schijnt. Door naar de lucht te kijken, zou je ook je emoties beter kunnen reguleren. Tot slot zou het staren naar de lucht, een moment van rust creëren, waardoor je sneller tot nieuwe inzichten komt en helder krijgt welke dingen je anders zou willen doen in je leven. Je hebt misschien niet altijd zin in zo’n wandeling door het bos of het park, maar je zult merken dat er na de wandeling meer ruimte ontstaat in je hoofd en je thuis of op je werk meteen met nieuwe energie aan de slag kunt.

1 opmerking

Ik vind het ook heerlijk om te wandelen
Maar kies liever een strandwandeling of lekker met wind pierewaaien
Van het bos wordt ik juist down
Wandelen over de heide vind ik ook niet verkeerd
Ik wil juist ruimte zien

Marja

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd