SKIN FILES Wat is hyaluronzuur en hoe werkt het?

[SKIN FILES] Wat is hyaluronzuur en hoe werkt het?
Olcay Gulsen Beauty

Wanneer je op zoek bent naar skincare producten kun je er nauwelijks omheen: hyaluronzuur. Je vindt het in serums, moisturizers, sheetmasks en nog veel meer. Vrijwel ieder cosmetica merk heeft tegenwoordig wel een product waar dit super spul in zit. En dat is geen wonder, het belooft namelijk een gehydrateerde huid en mooie glow. Maar wat is het nu precies en wat doet het voor je huid? Wij zetten alle feitjes voor je op een rij.

WAT IS HYALURONZUUR?

Oké, we beginnen gelijk met het meest ingewikkelde gedeelte (niet afhaken, de fun part komt zo). Hyaluronzuur is namelijk een molecule dat van nature in ons lichaam voorkomt. Het helpt vocht binden aan bijvoorbeeld collageen. Hierdoor is de huid gehydrateerd en meer plump. Net een glas water voor je huid dus.

Daarnaast is er nog iets bijzonders aan hyaluronzuur (ook wel hyaluronic acid of HA genoemd): het kan namelijk tot wel 1000 (!) keer het eigen gewicht in vocht vast houden. Ook werkt het als een soort magneet en trekt het vocht aan van buitenaf. Deze flinke voorraad wordt geleidelijk afgegeven, met een stralende, gehydrateerde huid als resultaat.

DE VOORDELEN VAN HYALURONZUUR

Hyaluronzuur zorgt voor hydratatie, ongeacht je huidtype
Doordat hyaluronzuur vocht vast houdt en aantrekt, kan het jouw droge huid goed helpen. Maar ook een gecombineerde of vette huid kan er baat bij hebben. Veel huidtypes hebben namelijk last van een vochttekort (iets anders dus dan talgtekort) door bijvoorbeeld airco, verwarming of koud weer. Hierdoor kan de huid zowel vet als droog aanvoelen. HA biedt dan de uitkomst: het voorziet jouw huid van vocht zonder vet aan te voelen. 

Hyaluronzuur gaat fijne lijntjes en rimpels tegen
Een droge huid laat eerdere fijne lijntjes zien en is gevoeliger voor rimpels. Extra belangrijk dus om het vochtniveau op peil te houden. Daarnaast zorgt het gebruik van hyaluronic acid ook voor een plumpend effect, dat ook lijntjes en rimpels vermindert. 

Zoals eerder al genoemd komt hyaluronzuur van nature voor in ons lichaam. Helaas wordt de aanmaak hiervan in de loop van de jaren minder, onder andere door contact met vrije radicalen (denk aan UV-straling en luchtvervuiling). Door te smeren met een product waar hyaluronzuur in zit, voorkom je een tekort aan deze moleculen. 

Hyaluronzuur geeft je een stralende huid
Een gehydrateerde huid is een happy huid. Daarom is hyaluronzuur ook belangrijk voor het creëren van een glow. Het zorgt er niet alleen voor dat de huid fijn aanvoelt, maar geeft ook een dewy effect. Ook ideaal om te gebruiken voor een belangrijk event dus. 


Naast deze drie belangrijke voordelen, zijn er ook steeds meer onderzoeken die uitwijzen dat HA goed werkt om de huidelasticiteit te verbeteren en het helingsproces van wondjes versnelt.

ZO GEBRUIK JE HYALURONZUUR

Bij het woord ‘zuur’ gaan er waarschijnlijk al alarmbellen rinkelen, maar ondanks de naam zitten er geen irriterende eigenschappen aan dit ingrediënt. Niet te verwarren dus met andere zuren die exfoliëren, zoals salicylzuur. 

Sterker nog: hyaluronzuur kun je prima twee keer per dag, zeven dagen per week gebruiken. Zelfs gevoelige huidtypes zullen geen last hebben van dit ingrediënt. Let wel op als je eczeem of rosacea hebt: dit kan jouw nieuwe life saviour zijn, maar test het voor de zekerheid eerst even op een klein stukje huid.

OLCAY GULSEN BEAUTY PRODUCTEN MET HYALURONZUUR

MAGIC HYALURON SERUM

€ 19,95

SHOP NU

Miracle Overnight Mask

€ 24,95

SHOP NU

Miracle Blur 2.0

€ 27,95

SHOP NU

Hyaluronic Lip Butter Balm

€ 11,95

SHOP NU

Best Skin Ever CC Cream

€ 19,95

SHOP NU

Miracle Eye Cream

€ 22,95

SHOP NU

Rescue Serum

€ 19,95

SHOP NU

Vegan Sunscreen SPF50

€ 21,95

SHOP NU

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd