Relax, no stress: floaten vermindert stress en zorgt voor ontspanning

[Relax, no stress:] floaten vermindert stress en zorgt voor ontspanning
Cara Jourdan
Floaten is nog niet bij iedereen bekend, maar deze ontspanningstechniek is toch zeker wel het proberen waard. Zo zou floaten leiden tot minder stress en meer ontspanning en balans. In dit artikel vertellen we je wat een float-sessie precies inhoudt en welke fijne voordelen het oplevert.

Self-care in tijden van stress

Tegenwoordig heeft bijna iedereen het druk en tegelijkertijd is er veel behoefte aan een moment van ontspanning. Gelukkig volgen de trends op wellness-gebied elkaar in rap tempo op. Verdiep je je graag in selfcare? Lees dan vooral even verder. Floating, dat letterlijk ‘drijven’ betekent,  is een ontspanningstechniek die zeker wat aandacht verdient. Bij een float-sessie stap je in een geïsoleerde watertank. Deze tank is gevuld met Epsom zout water, waardoor je op het water zult drijven. Misschien dat een geïsoleerde tank je in eerste instantie een beetje afschrikt, maar juist doordat de ruimte afgesloten is van externe prikkels, zul je intense rust gaan ervaren. Er heerst complete stilte en je wordt door niets of niemand afgeleid.

Door sommige mensen wordt de ervaring als meditatief omschreven. De omgeving is vrij donker en je wordt niet afgeleid door geluiden van buitenaf. De temperatuur van het water de ruimte komen overeen met je lichaamstemperatuur, waardoor je je makkelijk mee laat voeren door de omgeving. Je drijft op je rug met je hoofd deels onder water. Vaak duurt een float-sessie ongeveer een uur, waarna je dus in een volledige zen-toestand de cabine verlaat en huiswaarts keert.

Deze voordelen zul je ervaren

Een float-sessie heeft een positief effect op je stressniveau en zorgt voor meer balans. Je kunt je voorstellen dat dit een positieve uitwerking heeft op zowel je mentale- als fysieke gezondheid. Door de combinatie van het water en het drijvende Epsom zout, zullen je spieren ontspannen. Je bent geheel gewichtsloos en vrij. Epsom zout zou je lichaam helpen ontzuren en ontgiften. Verder is magnesium goed voor de gezondheid van je botten en hart. Een float-sessie zal je circulatie verbeteren en door de stressvermindering, ook je mentale gezondheid een boost geven.

Meditatie heb je in verschillende vormen en wat voor de ene persoon werkt, hoeft niet voor de andere persoon te werken. Het gaat er vooral om dat het goed is om zo nu en dan even aan de drukte te ontsnappen en tot rust te komen. Als je veel last hebt van stress, is het belangrijk om te onderzoeken welke tools jou kunnen helpen om die reset-knop te vinden. Weer even opladen, zodat je daarna weer de energie hebt om de dingen te doen die je leuk vindt en/of van je verwacht worden. 

Doordat je je meer ontspannen voelt, zal je nachtrust mogelijk ook verbeteren. De effecten zijn per persoon verschillend, maar als je veel last hebt van stress- en angstklachten, kan deze ontspanningstechniek zeker het proberen waard zijn.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd