SKIN FILES alles over acne

[SKIN FILES] alles over acne
Pinterest
We kunnen wel stellen dat acne een van de meest vervelende huidaandoeningen is. En niet alleen vervelend, acne is ook het meest voorkomende huidprobleem. Acne komt vooral voor bij tieners, maar ook volwassenen kunnen er last van hebben. Er zijn verschillende vormen van acne en verschillende manieren om deze huidaandoening te behandelen. Wij vertellen je alles over deze rotte huidaandoening.

Wat is acne precies?

Acne is zoals eerder genoemd een veelvoorkomende huidaandoening. Vaak wordt deze aandoening geassocieerd met tieners, maar ook op latere leeftijd kan dit huidprobleem zich voordoen. De huidaandoening wordt gekenmerkt door mee-eters, puistjes en soms zelfs cysten of knobbels. Dit ontstaat wanneer haarzakjes verstopt raken met talg en dode huidcellen.

Zo herken je acne

Er zijn een hoop symptomen die kenmerkend zijn voor acne, wij sommen ze voor je op:

Mee-eters
Er zijn twee soorten mee-eters: blackheads en whiteheads. Bij de eerste zijn de mee-eters open en laten zich zien als zwarte kleine puntjes. De kleur komt doordat het talg geoxideerd wordt door contact met de lucht. De tweede, de whiteheads, zijn kleine, witte of huidkleurige bultjes. De opening van de poriën is hier afgesloten, vandaar dat ze niet zwart van kleur zijn. Beide soorten mee-eters ontstaan hetzelfde: de haarzakjes raken verstopt met dode huidcellen en talg.

Papels
Deze kleine rode bultjes hebben vaak een witte of gele punt waar pus in zit. Vaak zijn ze pijnlijk, dit komt omdat ze ontstoken zijn.

Cysten en knobbels
Ze lijken allebei erg op elkaar, want beide zijn grote, pijnlijke bulten die diep in de huid liggen. Alleen bij cysten zit er pus in de bult, bij knobbels niet. Cysten kunnen vaak leiden tot littekens.

Rood en ontstoken
Bij heftige acne kan het zijn dat sommige delen rood en ontstoken zijn.

Door de locatie herken je acne ook
Acne komt vaak voor op het gezicht - helaas. Meestal is dit op het voorhoofd, de wangen, de kin en de neus. Ook kan acne zich vormen op de schouders, rug en borst.

Regelmaat
Als je regelmatig last hebt van ontstoken porien en andere bovengenoemde symptomen, heb je waarschijnlijk last van acne.

Wat is de oorzaak van acne?

Acne ontstaat door verschillende factoren:

Overmatige talgproductie
Doordat de talgklieren overtollig talg produceren, raken de poriën verstopt. Vaak spelen hormonen een grote rol bij het in de war schoppen van de talgproductie, maar ook factoren van buitenaf kunnen dit veroorzaken. Denk hierbij aan warm weer, verkeerde voeding of het gebruik van de verkeerde huidverzorgingsproducten.

Bacteriën
Bij verstopping van de poriën kan de bacterie die acne veroorzaakt vermenigvuldigen en ontstekingen veroorzaken.

Dode huidcellen
Door opstapeling van dode huidcellen op de huid, raken de haarzakjes verstopt.

Genetisch bepaald
Jammer genoeg is het voor velen genetisch bepaald dat ze acne krijgen. Hier is helaas niks aan te veranderen.

Wat kun je tegen acne doen?

Er zijn verschillende factoren die meespelen, en er zijn dus ook verschillende oplossingen die acne wellicht kunnen verbeteren of laten verdwijnen. Dit is voor iedereen anders, onderzoek dus wat voor jou werkt.

Juiste huidverzorging
Acne is een hele lastige huidaandoening en het is bijna onmogelijk om het te laten verdwijnen door de juiste huidverzorging te gebruiken. Wel kun je de symptomen aanzienlijk verminderen als je de juiste producten gebruikt. Later in deze blog zullen we je een stappenplan laten zien die wij aanraden voor als je acne hebt.

Levensstijl
Voeding kan ook al een hoop doen. Want, een gezonde huid begint van binnenuit. Bij acne wordt onder andere aangeraden om zuivel zoveel mogelijk te vermijden en om veel vis en noten te eten. Ook vitamine A en E worden aangeraden.

Medicatie
Er bestaat tegenwoordig best wat medicatie tegen acne. Wel staat deze medicatie er om bekend erg heftig te zijn. Ga dus, als je veel last hebt van je acne, naar de huisarts om eventueel aan medicatie te beginnen en laat je goed informeren.

Skincare stappenplan bij acne

Dit stappenplan kan je helpen om je acne aanzienlijk te verbeteren:

Stap 1. Milde cleanser
Het reinigen van je huid is enorm belangrijk, ook voor mensen zonder acne maar zéker als je kampt met deze huidaandoening. Door je huid te reinigen verwijder je bacteriën en maak je de kans op verstopte poriën aanzienlijk kleiner. Bij acne raden we een milde cleanser aan, zoals de Miracle Cleansing Balm. Om zeker te zijn dat je gezicht goed schoon is, is double cleansing ook sterk aan te raden. Reinig dus eerst, in de ochtend en de avond, je huid met de Miracle Cleansing Balm en verwijder andere resten met de Miracle Cleansing Milk. Deze cleansers zijn beide mild en dus geschikt voor een acne-gevoelige huid.

olcay gulsen beauty miracle cleansing balm

€ 23,95

shop nu

olcay gulsen beauty miracle cleansing milk

€ 19,95

shop nu

Stap 2. Exfoliëren
Exfoliëren is dé manier om dode huidcellen te verwijderen en de ophoping ervan te voorkomen. Een exfoliant met glycolzuur zoals de Glow Exfoliant Tonic is een geschikte optie bij een acne-gevoelige huid.

olcay gulsen beauty glow exfoliant tonic

€ 19,95

shop nu

Stap 3. Hydrateren
Je huid heeft hydratatie nodig, kies daarom voor een serum zoals het Magic Hyaluron Pro Serum en sluit af met de Magic 24H Day Cream. Het is verstandig om voor een lichte en niet vettige dagcrème te gaan, dus deze is een goede keuze.

olcay gulsen beauty magic hyaluron pro serum

€ 22,95

shop nu

olcay gulsen beauty miracle 24h day cream

€ 31,95

shop nu

Stap 4. A.M
In de ochtend is het belangrijk om je huid te beschermen tegen schade van de zon. Gebruik dus dagelijks een product met minimaal SPF30.

olcay gulsen beauty spf30 drops

€ 19,95

shop nu

olcay gulsen beauty spf50 drops

€ 19,95

shop nu

Stap 4. P.M.
Een product dat retinoïden bevat staat er om bekend goed te werken voor als je last hebt van acne. Het helpt namelijk om bestaande puistjes te behandelen en toekomstige uitbraken te voorkomen. De Retinoid Renewal Face Oil is dus hét product dat je in de avond aanbrengt. Lees voordat je dit product gaat gebruiken alles wat je moet weten over retinoïden.

olcay gulsen beauty retinoid renewal face oil

€ 27,95

shop nu

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd