SKIN FILES alles wat je wilt weten over rosacea

[SKIN FILES] alles wat je wilt weten over rosacea
Olcay Gulsen Beauty
Rosacea is een veelvoorkomende - en helaas chronische - huidaandoening waar vooral vrouwen van middelbare leeftijd last van hebben. Weet je niet zeker of je rosacea hebt of wil je meer weten over deze aandoening en hoe je het kunt verminderen? Wij vertellen je graag alle in's & out's.

Wat is rosacea?

Rosacea is, zoals eerder genoemd, een chronische aandoening van de bloedvaten die zich vooral uit in de huid op het gezicht. De aandoening kan verder geen kwaad, maar het kan behoorlijk vervelend zijn. De oorzaak van rosacea is tot op de dag van vandaag nog onbekend en komt het meest voor bij vrouwen met een lichte huidskleur. De huidaandoening is verdeeld in verschillende stadia, waar we je in deze blog alles over vertellen.

Wat zijn de kenmerken en symptomen?

Rosacea uit zich bij iedereen op een andere manier. Wij zetten alle kenmerken en symptomen van de aandoening voor je op een rij zodat je kunt weten of je rosacea hebt. Als je twijfelt of je de aandoening hebt, kun je altijd langs je huisarts gaan zodat deze je door verwijst naar een dermatoloog om de aandoening vast te stellen of uit te sluiten.

Kenmerken
Rosacea...
- is een aandoening van de bloedvaten die zichtbaar is op de huid
- is te zien op het gezicht
- heeft niks met acne te maken, maar kan er in sommige gevallen wel op lijken
- komt vooral voor bij volwassen vrouwen
- zorgt voor een rode huid op sommige plekken in het gezicht

De symptomen die het meest voorkomen, zijn:
- Blijvende rode huid, het hele jaar door
- Bultjes en puistjes
- Kleine bloedvaatjes zijn zichtbaar

De symptomen die minder vaak voorkomen, zijn:
- Irritatie aan de ogen
- Een droge huid
- Een wat dikkere huid
- Een opgezwollen huid

De verschillende stadia

Rosacea kan zich, naarmate je ouder wordt, verder ontwikkelen. Er kunnen vier verschillende stadia optreden waarbij de klachten anders en vaak ook erger worden.

Fase 1: Erythemateuze rosacea
Deze fase wordt herkent door de aanhoudende roodheid in het gezicht. Dit komt met name voor op de wangen, kin, neus en het voorhoofd. Mensen die hier last van hebben, kunnen ook last hebben van zichtbare bloedvaten in combinatie met een gevoelige huid. Deze roodheid komt in sommige gevallen ook voor op de borst, nek, hoofdhuid en oren. De kleur van de roodheid wordt met de tijd ook anders en kan donkerder of zelfs paars worden.

Fase 2: Papulopustuleuze rosacea
Tijdens deze fase gaan rode bultjes en puisten zich ontwikkelen op de gebieden waar rosacea zich laat zien. Deze puistjes hebben wat weg van acne, maar het is niet hetzelfde.

Fase 3: Phymateuze rosacea
De derde fase herken je aan verdikking van de huid. Dit gebeurt vooral op de neus maar kan ook voorkomen op de kin, het voorhoofd of zelfs de oren. De textuur van de huid ziet er onregelmatig uit en voelt anders aan.

Fase 4: Oculaire rosacea
Deze fase treft niet de huid, maar vooral de ogen. De ogen kunnen jeukerig, branderig en geïrriteerd zijn. Ook kunnen de ogen roodheid vertonen en gevoeliger zijn voor licht.

Schrik niet: het is niet zeker dat je deze stadia allemaal zult doorlopen, maar de kans is wel aanwezig. Daarom is het verstandig om je te verdiepen in deze huidaandoening zodat je weet hoe je het verergeren kunt voorkomen.

Welke factoren spelen mee?

Hoewel rosacea jammer genoeg niet te genezen is, zijn er wel verschillende factoren die bijdragen aan het verminderen of verergeren van de symptomen.

Dit kan de symptomen verergeren:
- Alcoholgebruik
- Te warm eten en/of drinken maar ook pittig en gekruid eten
- Verkeerde huidverzorging
- Stress
- Warm douchen
- Zon: SPF is your BFF!

Is het verstandig naar de huisarts te gaan?

Het is altijd verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen als je ergens last van hebt, zo ook als het gaat om rosacea. Een huisarts kan je eventueel doorsturen naar een dermatoloog die je huid kan beoordelen en je kunt helpen om erger te voorkomen. De dermatoloog kan eventueel een advies geven over huidverzorging die je kunt gebruiken.

Welke huidverzorging is aan te raden?

Elke huid vraagt om de juiste verzorging, maar zeker als je last hebt van rosacea. Nog steeds verschilt dit voor iedereen, maar deze tips kunnen je helpen:
- Het gebruik van huidverzorgingsproducten zonder irriterende ingrediënten zoals alcohol en parfum
- Elke dag zonbescherming gebruiken (ook als de zon niet schijnt!)
- Producten gebruiken die kalmerende ingrediënten bevatten, zoals het Rescue Serum
- Gebruik een milde cleanser zoals de Miracle Cleansing Balm
- Het kiezen voor producten met antioxidanten zoals vitamine C of E: deze kunnen helpen om de huid te beschermen tegen vrije radicalen en ontstekingen te verminderen
- Het gebruik van ingrediënten die ontstekingsremmend werken zoals niacinamide, kamille en aloë vera

Het gebruik van een product met retinol: geschikt of niet?
Retinol is een ingrediënt waar we de laatste tijd niet meer omheen kunnen. Het is namelijk een superster ingrediënt die huidveroudering tegengaat. Ook staat het erom bekend dat je er voorzichtig mee om moet gaan, zeker als je een gevoelige huid hebt. Als je retinol wil gaan gebruiken en je hebt last van rosacea, raden we je het volgende aan:
- Begin langzaam: bouw het gebruik van het product op en gebruik eerst een kleine hoeveelheid. Kijk hoe je huid hier op reageert en bouw langzaam op met de hoeveelheid en frequentie.
- Kies voor een product met een milde formule: er zijn veel verschillende soorten te vinden. Wij raden je aan om onze Retinoid Renewal Face Oil te gebruiken. Deze formule is namelijk geschikt voor de gevoelige huid dankzij granactive retinoid en andere milde ingrediënten. Lees hier meer over dit ingrediënt.
- Gebruik hydraterende producten zoals hyaluronzuur
- Bij twijfel, altijd vragen! Als je twijfelt of je huid geschikt is voor het gebruik van retinol of andere ingrediënten, raadpleeg dan een dermatoloog.

Deze producten raden wij aan

olcay gulsen beauty miracle cleansing balm

€ 23,95

shop nu

olcay gulsen beauty magic hyaluron pro serum

€ 22,95

shop nu

olcay gulsen beauty miracle 24h day cream

€ 31,95

shop nu

olcay gulsen beauty spf30 drops

€ 19,95

shop nu

olcay gulsen beauty retinoid renewal face oil

€ 27,95

shop nu

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd