SKIN FILES Wat is retinol en hoe werkt het?

[SKIN FILES] Wat is retinol en hoe werkt het?
Olcay Gulsen Beauty
Retinol is een ingrediënt waar we anno 2024 niet meer omheen kunnen. Een product dat retinol bevat is een echte musthave die niet mag ontbreken in jouw skincare routine. Het belooft namelijk de kampioen te zijn als het gaat om anti-aging. Ter ere van de lancering van de Olcay Gulsen Beauty Retinoid Renewal Face Oil duiken we even in op dit product en retinol. Hoe werkt het precies? Wat is het verschil tussen retinol en retinoid? Wij zetten alles wat je moet weten op een rijtje.

Wat zijn de key ingrediënts en waar zijn deze goed voor?

Het belangrijkste ingrediënt in de Retinoid Renewal Face Oil is 1% vitamine A-derivaat Granactive Retinoid. Dit is een vorm van retinol die dezelfde fijne voordelen (o.a. verminderen van fijne lijntjes en rimpels, egaliseren van de teint en textuur en aanpakken van onzuiverheden en grove poriën) heeft als de ‘normale’ variant, maar dan zonder de huidirritaties die retinol vaak veroorzaakt. Verder zit er onder andere jojoba olie, arganolie, druivenpitolie, abrikoosolie en zoete amandelolie in. Deze zorgen voor onder andere hydrataterende, ontstekingsremmende, egaliserende en kalmerende eigenschappen en zijn rijk aan antioxidanten.

Wat is retinol precies?

Retinol is een type retinoïden die afkomstig zijn van vitamine A. Retinol wordt ook wel hét geheim voor anti-aging genoemd. In onze Retinoid Renewal Face Oil gebruiken we Granactive Retinoid, dit is net zoals retinol een type retinoïden en heeft dezelfde eigenschappen als retinol, maar dan zonder de irriterende factor. 

Retinoïden versnellen de celvernieuwing, waardoor de huid zich als het ware ‘jonger gaat gedragen’ en fijne lijntjes en rimpels vervagen. Ook wordt de afbraak van collageen afgeremd, wat er voor zorgt dat de huid minder snel verouderd.

Daarnaast pakken retinoïden ook de teint en textuur aan en egaliseren ze de huid. Daarnaast wordt hyperpigmentatie verminderd, net zoals roodheid, de zichtbaarheid van grove poriën en acne. Tot slot wordt ook photoaging tegengegaan: de veroudering van de huid die ontstaat door blootstelling aan zonlicht. Kortom: een echte alleskunner.

Hoe gebruik je retinol in je routine?

Retinoïden, waaronder retinol en granactive retinoid, gebruik je altijd in de avond. Sommige bronnen stellen dat het de huid gevoeliger maakt voor zonlicht, en de effectiviteit van retinol wordt vermindert door zonlicht. Om dat te voorkomen gebruik je het in de avond en breng je in de ochtend altijd een SPF aan. 

Omdat retinoiden zulke krachtige ingrediënten zijn, adviseren we om het gebruik ervan rustig op te bouwen. Start met 1x per week, gedurende de eerste week. Gebruik het daarna 2x per week gedurende twee weken, vervolgens 3x per week gedurende drie weken enzovoort. We adviseren om het retinoiden maximaal 3x per week te gebruiken. 

Retinol kan huidirritatie veroorzaken, waaronder roodheid en schilfering in het begin. Dit is normaal, maar hoort geen pijn te doen en zal binnen een aantal dagen verdwijnen. Mocht dit niet het geval zijn, stop dan met het gebruik van het retinol-product. Wanneer je last hebt van lichte huidirritaties, wees dan extra voorzichtig met het opbouwen van het gebruik. 

Granactive retinoid is een retinoide zonder irriterende factoren, dus het ervaren van roodheid en schilfering is veel minder waarschijnlijk.

Hoe werkt skin cycling?

Skin cycling is een grote hype op beautygebied en is een vierdaagse avondroutine waarbij je iedere dag focust op een ander doel en dus ook andere ingrediënten en producten gebruikt. Op avond 1 gebruik je een exfoliant om dode huidcellen te verwijderen, op avond 2 een retinoïde om de celvernieuwing te stimuleren. Op avond 3 en 4 focus je op het ondersteunen van de huidbarrière en hydratatie. Lees hier meer over skin cycling.

Wat is het verschil tussen retinoid en retinol?

Retinoïden is een verzamelnaam voor alle vitamine A-derivaten die je in skincare terugvindt. Verschillende retinoïden (of retinoids) hebben verschillende eigenschappen. Zo is retinol één vorm van een retinoïden en granactive retinoid weer een andere. In principe hebben deze dezelfde werking op de huid, alleen kan retinol irritaties veroorzaken en is de kans daarop bij granactive retinoid veel kleiner.

Hoe gebruik je retinol met een gevoelige huid?

Wanneer je last hebt van een gevoelige huid kun je met retinol irritaties ervaren. Bij het gebruik van granactive retinoid is de kans op irritaties veel kleiner. Gevoelige huid of niet: het is voor iedereen belangrijk om rustig op te bouwen. 

Bij het gebruik van een retinoid product op een gevoelige huid kun je de sandwich methode proberen: breng een dunne laag moisturizer aan, laat deze goed intrekken en breng vervolgens een laagje van het retinoid product aan. Tot slot sluit je opnieuw af met een laagje moisturizer zoals je dit normaal zou doen. Deze methode kun je ook gebruiken bij onze Retinoid Renewal Face Oil: breng eerst een dunne laag moisturizer aan, daarna de olie en optioneel daarna nogmaals een laagje moisturizer.

Mag je retinol gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het gebruik van retinol tijdens de zwangerschap wordt afgeraden.

Vanaf welke leeftijd kun je retinol gebruiken?

Dat is helemaal afhankelijk van het doel waar je het voor wil gebruiken. Wil je huidveroudering tegengaan? Dan kun je bij het verschijnen van de eerste fijne lijntjes beginnen. Wanneer je preventief wil smeren, kun je rond de leeftijd van 25 jaar beginnen met retinoïden. 

Omdat retinoïden ook heel effectief kunnen zijn bij acne kan het voorkomen dat je het wellicht op jongere leeftijd ook wil gebruiken. Wij adviseren een leeftijd van minimaal 18 jaar hiervoor, omdat het een heel krachtig ingrediënt is, met een maximum van 2x per week.

Hoeveel pompjes/hoeveelheid gebruik je van retinol?

Hou hiervoor de normale hoeveelheid aan die je gebruikt van een serum, crème of olie. Gebruik je onze Retinoid Renewal Face Oil dan zijn 2 - 3 druppels voldoende voor het hele gezicht.

Hoe snel zie je resultaat?

Omdat retinoïden in de diepere huidlaag werken, kan het even duren voor je resultaat ziet. Ook verschilt dit per huidtype. Vanaf 6 weken tot 6 maanden zijn, bij consequent gebruik, de eerste resultaten zichtbaar. Geduld is een schone zaak in het geval van retinoïden, maar geloof ons: dat is het helemaal waard!

3 opmerkingen

Ik vind het een heerlijk product, ik moet zeggen dat ik best een gevoelige huid heb maar van dit heb ik nergens last van.

Monique

Ik ben zo ontzettend blij dat Olcaygulsenbeauty deze Retinoid Renewal Face Oil nu in haar assortiment heeft.
Deze Face Oil zorgt ervoor dat mijn gezicht de volgende dag heerlijk zacht aanvoelt, mijn gezicht straalt en ik begin nu al het verschil te zien.
De lijntjes om mijn mond zijn al minder geworden en ook is mijn huid rustiger en egaler geworden.
Deze Retinoid Renewal Face Oil is echt een aanrader

Diane Brödel

Besteld,kan niet wachten om het te gebruiken, zo fijn al de producten van OGB kan en wil niet meer zonder 🥰

Maureen Lavalette

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd