MAMA MIA! onze tips voor de perfecte trip naar Rome

[MAMA MIA!] onze tips voor de perfecte trip naar Rome
Lotte van der Sluis

Voor wie nog niet in Rome is geweest raden wij het zeker aan om een keer een bezoekje te brengen aan deze bruisende Italiaanse stad. En als je er wel al bent geweest is het helemaal te begrijpen als je nog een keer zou willen gaan natuurlijk. Wij zijn verliefd geworden op deze stad en zouden er elk jaar wel een keer heen willen. Het heerlijke eten en de sfeer is al reden genoeg, maar daarnaast is het ook onmogelijk om alles van de stad te zien in een paar dagen. Reden genoeg dus om vaker te gaan. Wij delen graag onze favoriete spots en tips voor een paar perfecte dagen in Rome.

Vervoer

Het is aan te raden om vanaf het vliegveld vooraf een transfer te regelen. Zo heb je geen gezeur met een taxi zoeken en oplichterij. Rome is enorm toeristisch en ook zeker hier moet je uitkijken dat je niet wordt beroofd van je eigen portemonnee. Door een transfer te regelen begin je je trip al heerlijk zorgeloos. Qua vervoer in de stad raden wij je aan om zo veel mogelijk te lopen. Eigenlijk is alles namelijk best dicht bij elkaar. De meeste bezienswaardigheden liggen allemaal niet heel ver van elkaar vandaan en tijdens je wandeling zie je genoeg ander moois waardoor je niet eens door hebt dat je 20 tot 30 minuten aan het wandelen bent. Daarnaast vind je op elke hoek van de straat wel een leuk en gezellig restaurant of terras om even neer te ploffen voor een pauze. En aangezien er vast en zeker heel veel gegeten zal worden is dat wandelen ook niet eens zo’n slecht idee om wat calorietjes te verbranden. Mocht je toch niet zo'n fan zijn van lopen dan zijn er ook genoeg andere opties. Wat dacht je van een elektrische step huren en daarmee crossen door de drukke straten?

Verblijf

Er zijn natuurlijk genoeg leuke plekken om te verblijven, maar wij hebben een enorm goede ervaring met Il Mulino di Trastevere - My Extra Home. Dit is een onlangs gerenoveerd appartementencomplex in de wijk Trastevere. De appartementen zijn allemaal fris ingericht en erg schoon (molto importante). De eigenaresse en haar dochter zijn enorm behulpzaam en vriendelijk. Zeker een aanrader dus om daar een appartement te boeken. Daarnaast raden we ook echt aan om sowieso te verblijven in de wijk Trastevere. Dit is een van de leukste en gezelligste wijken van Rome en vanaf hier kun je overal naartoe lopen. 

Zien

Rome is werkelijk waar een openluchtmuseum: overal is wel mooie architectuur te bewonderen. Daarnaast zijn er natuurlijk de bekende bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn en je eigenlijk niet mag overslaan wanneer je in Rome bent. Wij hebben een wandelroute van te voren samengesteld wat erg goed beviel.

Beginnen vanaf Trastevere
- Porto Portese
- Basilica Santa Cecelia
- Piazza Trilussa
- Ponte Sisto
- Theatro di Pompeo
- Piazza Navona
- Castel Sant'Angelo
- Ordine degli Avvocati di Roma
- Pantheon
- Fontana di Trevi
- Basilica Papale di Santa Maria Maggiore
- Colosseum
- Sepolcro di Caio Publicio Bibulo
- Campidoglio

Als je in een keer doorstapt duurt de route zo'n twee uur en dan heb je nog niet eens alles van Rome gezien. Maar uiteraard zullen er ook veel stops zijn om een Instagram waardig plaatje te schieten en natuurlijk ook om af en toe te genieten van een Aperol Spritz of vino bianco op het terras. Trek hier dus zeker een hele dag voor uit.

En als je op zondag in Rome bent, dan heb je de mogelijkheid om de Paus in levende lijve te zien. Elke zondag om 12:00 uur verschijnt de Paus namelijk op het Sint Pietersplein om de aanwezigen op het plein te zegenen. Ook op andere dagen is het Sint Pietersplein zeker de moeite waard om te bezoeken.
Fontana di Trevi

Obelisco di Piazza San Pietro

Sepolcro di Caio Publicio Bibulo

Colosseo

Sant'Agnese in Agone (Piazza Navona)

Piazza Navona

Eten

Misschien wel het belangrijkste onderdeel van deze trip: eten. Want mama mia, wat een heerlijke smaken zijn er te proeven in Italië. Wij zijn her en der gewoon neergeploft en hebben alleen maar lekker gegeten (en gedronken). Wel hebben we van te voren gereserveerd bij CiPASSO Bistrot. Een restaurant met echt héle bijzondere smaken. Zeker de moeite waard om te gaan eten.

Naast favoriet CiPASSO hebben we uiteraard nog andere aanraders:

- La Tavernetta 48
- Baffuto (beste pizza's)
- Osteria da fortunata
- Da Enzo Al 29 (lekkerste pasta's)
- Trapizzino (lunch)
- Tonnarello
- Antico forno risciogli (bakkerij)
- Il goccetto (wijnbar)
- OTIVM Hotel (rooftop)

Doen

Of wij jaloers zijn op de kookkunsten van de Italianen? Ja. Dus daarom is het nooit een verkeerd idee om wat op te steken van het bereiden van echte Italiaanse gerechten door middel van een kookcursus. Er worden er genoeg aangeboden in Rome die vooraf makkelijk te boeken zijn. Wij hadden gekozen voor deze en zijn er meer dan enthousiast over. We leerden fettuccine, ravioli en tiramisu maken en mochten al dit lekkers (niet geheel onbelangrijk) onder het genot van heerlijke wijn en limoncello opeten.

Mocht je wat willen toevoegen aan onze tips, laat het dan zeker weten in de reacties.