BORE-OUT: zó vind je jouw motivatie terug
Bore-out vs burn-out: het verschil
De term en definitie van een burn-out is tegenwoordig bij iedereen bekend. Bij een burn-out ben je compleet emotioneel en fysiek uitgeput, als gevolg van chronische stress. Vaak wordt een burn-out gekoppeld aan werk, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wat er bij een burn-out gebeurt, is dat je jezelf (onbewust) gedurende een te lange periode overvraagd. Je werk-privé balans is ver te zoeken en het woord ontspanning komt niet meer in je woordenboek voor. Je lichaam is opgebrand en een ziekmelding op je werk is vaak het gevolg. Misschien wil je nog wel werken of heb je last van een schuldgevoel, maar de signalen van je lichaam kun je op dit moment niet meer negeren. Rust en ontspanning zullen ervoor moeten zorgen dat je uiteindelijk weer jezelf wordt. Vaak zelfs een nóg betere versie van jezelf.
Bij een bore-out is er geen sprake van overvraging. Een bore-out wordt niet beschouwd als een mentale ziekte, maar is het ontstaan van stress-gerelateerde klachten als gevolg van langdurige onderprikkeling op je werk. Dit met als resultaat: chronische verveling. Je voert je dagelijkse taken op je werk nog wel uit, maar ziet er eigenlijk het nut of de betekenis niet (meer) van in. Je ziet jouw werk niet als waardevol en hierdoor vervaagt de motivatie om iets van je dag te maken. Een bore-out is niet hetzelfde als verveling als gevolg van weinig tot geen werktaken. Iemand die last heeft van een bore-out werkt nog steeds even hard, maar kent geen betekenis meer toe aan zijn of haar werk.
Symptomen van een bore-out
Misschien dat je het niet verwacht, maar de symptomen van een burn-out en een bore-out kunnen elkaar overlappen. Zo heb je bij een bore-out ook vaak last van angst en depressieve gevoelens. De angstgevoelens zijn bijvoorbeeld het gevolg van het uitstellen van bepaalde taken totdat de deadline nadert. Je kunt ook bang zijn voor de gevolgen als je ervoor zou kiezen om je gevoelens en gedachten met je collega’s of leidinggevende te bespreken. Depressieve gevoelens kunnen samenhangen met het gevoel geen waardevol werk te verrichten. Misschien was je eerst wel een heel gedreven werknemer, maar ben je de passie voor je werk ergens onderweg verloren. Dit kan verdriet en frustratie veroorzaken. Naast deze gevoelens, kun je ook last krijgen van hoofdpijn en uitstelgedrag. Het uitstelgedrag is een gevolg van een gebrek aan motivatie.
Herkenbaar: wat nu?
Klinkt het bovenstaande verhaal je iets te bekend in de oren? Dan zou het kunnen dat je last hebt van een bore-out. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om die vervelende bore-out de kop in te drukken. Misschien een beetje spannend, maar je kunt beginnen met het gesprek aangaan met je leidinggevende. Dat is immers degene die voor een groot deel jouw werktaken bepaalt. Wil je dus wel bij hetzelfde bedrijf blijven werken, maar zouden andere taken je meer plezier of voldoening opleveren? Dan kun je het beste open kaart spelen en vragen wat er mogelijk is.
Het kan ook zo zijn dat je je baan over het algemeen niet meer leuk of waardevol genoeg vindt. Je leeft maar één keer, dus waarom zou je je niet kunnen verdiepen in een eventuele carrière-switch? Wellicht dat een nieuwe uitdaging jou weer de energie geeft die je ooit had toen je met je huidige baan startte. Lees boeken, praat met mensen en laat je inspireren. Het gaat erom dat jouw innerlijke vuurtje weer gaat branden. Nogmaals: je leeft maar één keer en wat is er nou belangrijker dan je gelukkig voelen?
1 opmerking
Heel Herkenbaar . Ik heb adhd/hoogbegaafd. Ik raak zo snel uitgekeken. Mijn werkgever doet wel zijn best maar weet gewoon niet wat hij mij kan bieden. Er zit een grens aan doorgroeimogelijkheden in het bedrijf. Ik wil iets doen wat betekenis heeft en ik wil ergens in uitblinken. En die optie is er niet ..
Wat het lastig maakt is dat ik geen diploma’s of jaren werkervaring heb. Ik eindig bij een andere baan weer op productiewerk, groei binnen een paar weken door en verveel me daarna weer dood of kom in conflict met hogerop. Op het moment voel ik me nutteloos.
Ik word aan alle kanten geremd omdat ik “te snel” leer…
Ik zit eraan te denken om ooit een eigen bedrijf te starten maar dan zal ik eerst nog jaren moeten sparen ( ik ben alleenstaande moeder, het is geen vetpot). Misschien dat ik daar gelukkiger van word.
We vormen nu een platte organisatie. Iedereen gelijk. Dan val je dus helemaal niet op, de functie die ik nu heb word niet eens benoemd tijdens rondleidingen..😐
Maar het betekent ook dat ik alles verplicht samen moet doen op een niveau die voor mij te makkelijk en langzaam is. Geen opties voor eigen projecten die ik eigen kan maken.
Ik vraag me eigenlijk af of ik ooit een baan vind waar ik me gelukkig/waardevol en gemotiveerd in blijf voelen..