confidence boost Zo voel je je zelfverzekerder in iedere sociale setting

[confidence boost] Zo voel je je zelfverzekerder in iedere sociale setting
unsplash
Iedere week, of zelfs dag, bevind je jezelf in een social setting. Dit kan een overleg met collega’s zijn op de werkvloer of een feestje waar je niet veel mensen kent. Wij geven een aantal tips waardoor je je in deze situaties zelfverzekerder gaat voelen.

Zelfvertrouwen

Een sociale setting kan van alles betekenen. Het verwijst in ieder geval naar een situatie waarbij meer mensen aanwezig zijn. Deze mensen hebben ook weer allemaal hun eigen normen en waarden. Het zit van nature in de mens om contact aan te willen gaan met anderen. Soms kan het spannend zijn om een houding aan te nemen in een groep. Misschien ben je bang dat collega’s je afwijzen of denk je dat niemand op het feestje jou leuk genoeg vindt om een gesprek mee aan te knopen. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan meerdere redenen hebben. Denk aan situaties waarin je je afgewezen voelde of de druk die je ervaart om je op een bepaalde manier te representeren. Wij geven je 3 tips om je zelfvertrouwen te vergroten.

1. Jezelf leren kennen + patronen doorbreken

Niemand is perfect. Zelfs de mensen die in jouw ogen veel zelfvertrouwen hebben, kennen ook momenten van onzekerheid en twijfel. Het is fijn om te weten wat je sterke sociale punten zijn en aan welke punten je nog kunt werken. Misschien ben je een echt gevoelsmens en heb je een groot empathisch vermogen. Een hele mooie eigenschap, maar deze kan jou ook in de weg zitten als je je in een groep mensen bevindt. Er zijn dan veel prikkels die je niet allemaal verwerkt krijgt. Voor jou is het dan belangrijk om te werken aan strategieën die je kunt inzetten als je in een grote groep bent. Focus je bijvoorbeeld op een paar mensen en stel open vragen. Verplaats je aandacht van je buik naar je hoofd. Je zult je zo zelfverzekerder voelen omdat je minder opgeslorpt wordt door alle emoties en gedragingen van anderen. 

Ben je geneigd om, als je iets uitspreekt in een groep, om er dan direct een oordeel aan te koppelen? Bijvoorbeeld: ‘Ik heb project A afgerond, maar ik weet niet zeker of ik het goed heb gedaan. Ik ben niet zo goed in plannen en het kan dat ik nog wat foutjes heb gemaakt.’ Door je bewust te worden dat je dit doet, kun je er ook iets mee. Probeer de laatste zinnen achterwege te laten, ook al wekt dit onzekerheid op. Jij hebt hard aan een project gewerkt, dus daar mag je trots op zijn. Als er fouten zijn, dan hoor je dat later wel. Je kunt ervoor kiezen om dit eerst te oefenen in een kleine groep en dit later in een grotere sociale setting te doen. Kleine stapjes zijn kleine overwinningen, die bijdragen aan jouw zelfvertrouwen. 

2. Focus je op de ander

Small talk is belangrijk en niet iedereen vindt dit even makkelijk. Stel je voor: je komt een ruimte binnen. Dit kan een werkomgeving of een feestje van een vriendin zijn. Een goede tip om je meer op je gemak te voelen, is door de focus te verleggen van jezelf naar de ander. Van nature ben je misschien een soort spons, die de ruimte te scant en probeert af te lezen welke signalen mensen afgeven etc. Dit gaat je niet helpen. Loop naar iemand toe en stel een open vraag, bijvoorbeeld (aan een collega): heb je tot nu toe een drukke dag gehad? Hoe kijk jij naar deze meeting? Aan jou is het de taak om goed te luisteren en vervolgens weer een nieuwe vraag te stellen. Over het algemeen vinden mensen het fijn om over zichzelf te praten en doordat jij geïnteresseerd bent, zullen mensen positief op jou reageren. Doordat je luistert en vragen stelt,  zul je ook merken dat je nu minder met jezelf bezig bent én je minder onzeker voelt. 

Ben je erg zenuwachtig voor small talk situaties? Er is niets mis mee om van tevoren een aantal vragen te bedenken. Als je een nieuwe collega nog niet goed kent, kun je vragen wat voor werk hij of zij eerst deed en wat hem of haar zo leuk lijkt aan deze nieuwe functie?

3. Gun jezelf ook de tijd

Ieder mens heeft zijn of haar eigen gewoontes en gedragingen. Vaak doe je dit onbewust en het is daarom lastig om gedrag in één keer te veranderen. Probeer daarom ook niet in één keer te hard van stapel te lopen en gun jezelf wat tijd. Begin met kleine stapjes en zodra deze goed voelen, kun je je oefenruimte gaan uitbreiden. Het is de bedoeling dat je het gevoel krijgt meer controle te hebben over je gevoel. Je bent uniek en bezit een heleboel kwaliteiten. Er zullen altijd momenten zijn waarop je je onzeker voelt of bang bent om afgewezen te worden. Belangrijk is dat je deze gevoelens erkent, maar je ervoor kiest om je er niet door te laten leiden.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd