GHOSTING: waarom de ander ineens niets meer van zich laat horen
Ghosting: een nieuw fenomeen
Het lijkt alsof ghosting de laatste tijd steeds vaker voorkomt. Betekent dit dat ghosting vroeger niet bestond? Ghosting heeft altijd bestaan en de meeste mensen hebben het ooit weleens ervaren. Misschien dat het gedrag sinds de opkomst van social media wel meer opvalt. Vaak wordt er gesproken over ghosting in een liefdesrelatie, maar het kan zeker ook voorkomen in een vriendschappelijke relatie of in de relatie met een collega. Er is sprake van ghosting als de ander van de één op de andere dag alle vormen van contact verbreekt. Het is dus vanuit hem of haar een manier om jullie contact per direct te beëindigen. Vooral als jij en de andere persoon verder geen gemeenschappelijke vrienden hebben, is het best makkelijk om zomaar ineens uit je leven te verdwijnen.
Er zijn natuurlijk verschillende manieren om een relatie te beëindigen. Zo zal de ene persoon ervoor kiezen om het gesprek aan te gaan om zo uit te leggen waarom hij of zij het contact niet meer ziet zitten. Het kan ook zo zijn dat zowel jij als de ander aanvoelt dat de relatie is veranderd en jullie het contact als het ware laten doodbloeden. Ghosting is minder subtiel en kan dus ook best een grote impact hebben.
Een onbehaaglijk gevoel
Het vervelende aan ghosting is dat degene die achterblijft vaak geen idee heeft wat er aan de hand is. Als het jou overkomt, twijfel je misschien eerst aan jezelf. Heb je iets verkeerds gezegd of gedaan? Daarnaast maak je je wellicht zorgen en ben je bang dat er iets ergs is gebeurd. Zou de ander iets zijn overkomen? Al deze gedachten zorgen voor een onrustig, onbehaaglijk gevoel waar je soms moeilijk van los komt.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die ghosten, vaak zelf behoefte hebben aan duidelijkheid en closure. Daarnaast kunnen ze moeilijk omgaan met onzekerheid. Er kan ook sprake zijn van een vermijdende hechtingsstijl, waarbij de persoon liever onafhankelijk is en hechte relaties lastig vindt. Daarbij kan het moeilijk zijn om eerlijk het gesprek aan te gaan en de ander face to face te vertellen waarom de relatie niet meer werkt. Het kan dan “makkelijker” zijn om van een afstandje, al het contact in één keer te verbreken. Al is dit natuurlijk erg pijnlijk voor de persoon die achterblijft.
Wat doe je als het jou overkomt?
Als je zelf in een situatie belandt waarin de ander het contact in één keer verbreekt, kan dit een flinke impact hebben. Misschien ben je boos en/of verdrietig, maar je zult je waarschijnlijk ook afgewezen voelen. Hierdoor kan je zelfvertrouwen een gigantische deuk oplopen. Misschien heb je de neiging om zelf weer contact te zoeken met de ander. Of dit slim is, is per situatie verschillend. Als het gaat om een kersverse liefdesrelatie waarbij jullie vijf keer op date zijn geweest, dan kun je de situatie waarschijnlijk maar beter laten voor wat ‘ie is. Gaat het om een langdurige hechte vriendschap? Dan kun je overwegen om na een maand een bericht te sturen en aan te geven dat je je rot voelt en graag meer duidelijkheid zou willen.
Het allerbelangrijkste is dat je goed voor jezelf blijft zorgen. Probeer, ook al is het moeilijk, zelf de controle te behouden. Ja, je mag je rot voelen en misschien helpt het om met een professionele hulpverlener in gesprek te gaan en je gevoelens te delen. Daarnaast is het van belang dat je goed voor jezelf zorgt. Niemand heeft het recht om jou zo rot te laten voelen. Plan wat extra self-care momenten in en doe dingen die je een goed gevoel geven. Spreek af met een vriendin, maak een gezonde maaltijd voor jezelf en/of maak een wandeling in de natuur.