Happy tears: waarom tranen van geluk goed zijn voor je gezondheid

[Happy tears:] waarom tranen van geluk goed zijn voor je gezondheid
pexels
Vaak wordt huilen geassocieerd met negatieve emoties, zoals angst, frustratie en verdriet. Toch is het ook heel normaal om soms tranen van geluk te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een succesmoment op je werk of je partner die onverwachts een groot romantisch gebaar maakt. Deze happy tears zijn heel goed voor je mentale gezondheid en in dit artikel vertellen we je waarom.

Toegegeven: een goede huilbui lucht op

Waarom huilen we eigenlijk als we ons gelukkig voelen? Je zou bij een positieve gebeurtenis immers ook een positieve emotie verwachten. Toch komt het vaak voor dat mensen juist moeten huilen als zij iets heel leuks meemaken. Wetenschappers hebben inmiddels verschillende theorieën bedacht die de happy tears kunnen verklaren. 

Allereerst kunnen tranen van geluk ontstaan door een onverwachts gevoel van dankbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan de bruiloft van je beste vriendin waarbij je je tranen moeilijk kunt bedwingen of het behalen van je diploma waar je jarenlang hard voor hebt gewerkt. Je kunt ook huilen om een liedje dat je raakt of een mooi boek.

Er zijn nog meer verklaringen voor het ontstaan van happy tears. Zo kan het zijn dat bepaalde emoties een tijdje zijn onderdrukt en door één specifieke gebeurtenis ineens naar boven komen. Je kunt bijvoorbeeld emotioneel worden als je in het vliegtuig stapt om eindelijk die mooie wereldreis te gaan maken. Natuurlijk ben je blij en enthousiast, maar het kan tegelijkertijd ook doodeng zijn als het eenmaal zover is. 

Huilen is (onbewust) ook een manier om met mensen om je heen in contact te komen. Je toont je kwetsbaarheid en vaak zullen de mensen om je heen steun bieden. Dit leidt tot sterke relaties. Doordat jij je kwetsbaarheid toont, zullen anderen dit ook sneller bij jou durven doen. Huilen heeft dus ergens ook een sociaal doel. 

Veel mensen zullen erkennen dat huilen zorgt voor een gevoel van opluchting. Huilen zorgt ervoor dat je lichaam weer in balans komt.  Emotionele tranen bevatten namelijk een aantal stofjes en hormonen die je lichaam verlaten. Tegelijkertijd maakt je lichaam nu geluksstofjes aan, waardoor je je dus uiteindelijk beter gaat voelen.

Deze voordelen levert het op

Huilen zorgt er dus voor dat je lichaam meer in balans komt en stress afneemt. Daarnaast zorgt de aanmaak van geluksstofjes ervoor dat, na een goede huilbui, je stemming verbetert. Je voelt je opgelucht en positiever (met dank aan die geluksstofjes). Uit onderzoek blijkt dat tijdens een huilbui het parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd. Dit zenuwstelsel zorgt voor rust en geeft je de lichaam de kans om te herstellen. Wist je trouwens ook dat huilen ervoor kan zorgen dat pijnklachten verminderen? Je lichaam maakt endorfine (dat fijne geluksstofje) aan, waardoor je je niet alleen gelukkiger voelt, maar ook pijnklachten verminderen.  Zo zie je maar weer: een goede huilbui lucht écht op en is hartstikke gezond. Houd je vooral niet in en laat die tranen maar lekker rollen dus.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd