OLCAY de vergankelijkheid van het leven

[OLCAY] de vergankelijkheid van het leven
Ruud de Wild

Al weken is Ruud nerveus. Zijn jaarlijkse check up staat weer voor de deur op 6 januari. Ik probeer hem de hele tijd af te leiden en op te vrolijken, maar de diagnose kanker die hij in januari 2021 kreeg heeft er ingehakt. De confrontatie met de vergankelijkheid van het leven is iets wat traumatisch blijkt. Het was een zwaar traject zowel fysiek als mentaal. Hij is schoon en fit, maar toch bijna dagelijks overmand door angst. Angst dat de kanker weer terug is en dat hij het uiteindelijk niet gaat overleven.

Ik zie hem zenuwachtig heen en weer lopen in de woonkamer op zoek naar zijn bril. Een bril die hij wel 5 keer per week kwijt is, dus in eerste instantie begrijp ik de paniek niet. Hij trekt en duwt aan meubelstukken op zoek naar zijn bril, wanneer ik naar hem toe loop en hem even bij zijn arm pak. “Is er iets aan de hand lieverd? Niks voor jou om zo zenuwachtig te doen over een bril?” Hij kijkt eerst weg en probeert mijn blik te ontwijken. Als ik nog een keer z’n naam roep draait hij om en zie ik tranen in zijn ogen. “Ik ben gewoon heel bang“, zegt hij zachtjes. “Bang om dood te gaan.”

Ik knuffel hem heel hard en fluister dat ik het begrijp. “Begrijp je het echt?”, vraagt hij. “Serieus? Meen je dat? Ik heb soms het gevoel dat ik er niet meer over mag praten. Dat ik verder moet leven en blij moet zijn dat ik er nog ben. Maar soms overvalt de angst mij en ben ik zo ontzettend bang.” Het zet mij aan het denken over al die honderdduizenden patiënten die met deze angst moeten blijven leven. Die op ieder moment van de dag overvallen kunnen worden door angst en eenzaam worden. Die tijdens het ziekteproces wellicht meer steun en begrip van hun omgeving kregen dan daarna. Het was een eyeopener voor mij, om júist mensen die een zwaar traject hebben doorlopen te blijven zien en horen. Kanker heb je dus niet alleen wanneer je ziek bent, maar heel je leven. 

Ik besloot Ruud te verrassen met een trip naar Parijs om zo het leven en de jaarwisseling te vieren. Ook omdat hij dan even voor een paar dagen niet hoefde te denken aan zijn CT-scan. We hebben de hele nacht gedanst en gelachen en voor heel even was er geen angst of bezorgdheid. We wensen elkaar ieder jaar van alles toe: liefde, geld, geluk, succes en gezondheid. Ik denk dat ik nog nooit zo uit m’n tenen IEDEREEN een GEZOND nieuwjaar wens.

32 opmerkingen

Hoi,dankjewel! Ik wens jullie ook een heel gezond en gelukkig 2023.
Ook ik had borstkanker, en 2maanden geleden beide borsten geamputeerd.
Ook ik ben soms bang,blij dat ik me door jullie en de reacties, soms best bang mag zijn
Liefs Debbie

Debbie Droogleever

Hoi Ruud&Olcay, De beste wensen voor jullie, veel gezondheid. Ik snap Ruud, zijn angst, wat is de uitslag, mijn mama is ook ziek, elke maand is het weer spannend wat is de uitslag, ze is al 6 jaar ziek , Cml leukemie, gelukkig is er nog, maar ojee ,als er iets bij krijgt dan grijp de angst je naar de keel, dan hopen 🤞 we dat ze er weer uitkomt. Ze heeft ook Corona gehad en in het ziekenhuis gelegen, ik dacht dat haalt ze nooit, maar ze kwam er weer uit. Een klein verkoudheid is al beangstigend, klinkt gek maar ze heeft helemaal geen weerstand, dat brengt een hoop spanning met zich mee. Maar wij blijven positief dat moet je wel anders wordt je gek. Soms heb ik er best moeilijk mee en je wilt niemand tot last zijn, dan zit echt heel hard te janken 😢 en denk ik waarom moet dat allemaal. Daar krijg je geen antwoord op. Want je weet gewoon dat het niet meer goed komt. We hopen 🤞 dat ze er nog lang is. En ik heb heel veel respect voor mij papa die man doet alles, het huis koken, met mama naar het ziekenhuis, en die man zegt nooit iets, wat een kei van een vader heb ik, waar super trots op ben. Lieve Olcay en Ruud, ik wens jullie heel veel geluk 🍀 gezondheid, en liefde 🧡 toe. En geniet van het leven samen.

Brigitte

Ik wens jullie ontzettend veel liefde en gezondheid toe in 2023. ❤️❤️

Ria

Lief, gezellig, inspirerend, grappig en nog veel meer powercouple!🥰 Wens jullie een fantastisch, gelukkig, gezond en liefdevol 2023!! Keep loving en thanks for sharing!🍀🙏❤️😘

Eveline Groeneweg

Lieve Olcay en Ruud, natuurlijk begin k te huilen als ik dit lees. Hetis zo herkenbaar, de angst en het gevoel dat je er niet meer mag over praten. Ik zit nu voor de 2de keer in het traject. Eerste keer kon ik nog " beter" worden. Nu is het stadium 4 palliatieve zorg. Dus proberen het leven te rekken op een zo comfortabele manier. Voor mij betekend dat nu 4 maanden chemo waarvan ik dan 10 dagen goed ziek ben en 10 " goede" dagen heb. Begin maart ben ik klaar en dan……..afwachten waneer de volgende. Zullen dat weken zijn of maanden?
Voor jullie ben ik echt heel blij en naar wat ik zie, doen jullie het ook zo goed samen. Hou elkaar goed vast.
Maar nog even een positief puntje . Als verwennerij ben ik begonnen om jouw producten te kopen, want ik wilde mezelf goed blijven verzorgen. En wat ben ik trots op mijn Olcay tafeltje waar alles op staat en wat ziet mijn huid er goed uit. Bedankt! Liefs, Maureen

Maureen Baart-van Geuns

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd