less stress: zó verminder je piekeren en over-analyseren

[less stress:] zó verminder je piekeren en over-analyseren
Pinterest
Denk jij veel te veel na over alles en heb je voor ieder mogelijk probleem al een oplossing bedacht? Waarschijnlijk ben je dan iemand die over-analyseert. Wij vertellen je hoe dit komt en ook hoe je dit in de toekomst kunt verminderen. Zo zul je in de loop van de tijd meer vrijheid ervaren.

De aard van het beestje

Niet alle mensen over-analyseren. Vaak zijn er bepaalde persoonlijkheidskenmerken die eraan bijdragen dat iemand hier vatbaar voor is. Misschien ben je iemand die nieuwe informatie of prikkels op een dieper niveau verwerkt. Je wil de wereld om je heen goed kunnen begrijpen en daarom zet je je hersenen extra hard aan het werk. Het kan zo zijn dat je hoogsensitief bent en het ook voor iedereen goed wil doen. Je bent vriendelijk, communicatief vaardig en een fijne collega en vriendin. Daarnaast merk je alle subtiele veranderingen in je omgeving op. Zo valt het je op als een collega tijdens een vergadering wat stiller is dan normaal en kun je urenlang tobben over die ene opdracht die je nog moet afronden. Je wil namelijk met een goede oplossing komen, waarbij je alle alternatieven hebt geëvalueerd. Je bent een harde werker met oog voor je omgeving. Iets waar je trots op mag zijn. Het nadeel is wel dat je jezelf door al dat over-analyseren te weinig rust gunt. Je brein staat continu ‘aan’ en dat is niet helemaal de bedoeling. Hoe kun je dat over-analyseren in de toekomst verminderen? Wij geven een viertal tips.

1. Schrijf van je af

Vaak ben je je niet bewust van je gedachtepatronen en de manier waarop je met situaties omgaat. Alles gaat op de automatische piloot en voor je er erg in hebt komen er allerlei negatieve gedachten naar boven. Deze gedachten beschouw je bijna als ‘normaal’. Merk je dat je aan het over-analyseren bent? Stop dan waar je mee bezig bent (als de situatie dat toelaat) en pak pen en papier. Schrijf op wat je voelt, denkt en hoe je met deze situatie tot nu toe bent omgegaan. Je neemt afstand van je gedachten en ontdekt zo eerder patronen. Je leert jezelf kennen en weet steeds beter wanneer het tijd is om op te rem te trappen.  Daarnaast leidt schrijven tot stressvermindering en een gevoel van opluchting. 

2. Kom in beweging

Als je al uren achter je laptop zit en er nog geen letter op papier is verschenen, dan is het misschien tijd om in beweging te komen. Een nieuwe omgeving en fysieke inspanning zorgt ervoor dat je meer ontspant en eerder met nieuwe ideeën komt. Nu heb je mogelijk het idee dat in beweging komen ten koste gaat van de tijd die je in je werk-opdracht kunt stoppen, maar het tegendeel is waar. Na een wandeling of korte work-out, zul je hoe dan ook met frisse energie weer achter die laptop kruipen. De geluksstofjes die worden aangemaakt tijdens het sporten zorgen er misschien juist voor dat jij in één keer een briljante ingeving krijgt.

3. Constructief denken

Als je vaak over-analyseert, dan ben je waarschijnlijk bang voor de negatieve gevolgen van de dingen die jij doet. Als je een presentatie moet geven voor collega’s, ben je bang dat je geen goede informatie bij elkaar hebt verzameld of het publiek verveelt raakt. Bij het inleveren van een opdracht, ben je bang dat je baas het niet goed genoeg zal vinden en misschien zelfs zal twijfelen aan jouw deskundigheid. Herkenbaar? Dan wordt het tijd dat je er alternatieve gedachten tegenover zet. Het zal even wennen zijn, maar door positieve gedachten toe te laten, zul je je zelf ook fijner voelen en zullen mensen om je heen ook positiever op je reageren. Een soort vicieuze cirkel waar je zelf veel invloed op hebt. Door te denken dat je collega’s je presentatie vast heel interessant zullen vinden, zul je ook heel anders voor de groep staan. Schrijf een aantal positieve gedachten op die jou kunnen helpen. Negatieve gedachten mogen er zijn (wegstoppen heeft geen zin), maar stel er een positieve gedachte tegenover.

4. Afleiding + doe iets voor een ander

Zodra je eenmaal aan het piekeren bent, kom je daar vaak moeilijk van los. De wereld vergaat als jij een fout maakt, althans zo voelt het. Ga daarom iets doen wat jou afleidt. Drink een kopje koffie met een goede vriendin, lees een boek of luister naar je favoriete playlist. Het kan ook helpen om iets voor een ander te doen. Help je moeder met het opruimen van de zolder of ga wandelen met een vriendin die niet zo lekker in haar vel zit.  Iets doen voor een ander levert namelijk áltijd een goed gevoel op. Dit gevoel neem jij vervolgens weer mee naar huis. Je hebt de dag van een ander beter gemaakt en over die kracht beschik jij dus. Dan heb je zeker ook de kracht om die negatieve gedachten, in ieder geval vandaag, buiten de deur te houden. Dat is iets waar je al heel erg trots op mag zijn.

1 opmerking

Lieve Lieve,

Heel erg bedankt voor het delen van je 4 waardevolle punten over hoe te dealen met overanalyseren
Sinds ikzelf een betere versie van mezelf aan het worden ben,( met dank aan leren leven met de aangezegde dood van mijn man) maak ik met groeiende creativiteit en plezier, van iedere nood een vreugd.
Je wordt er in ieder geval een blijer en beter mens van, ongeacht of mijn man fysiek wel of niet beter zou worden.
Guess what: Hij is beter dan ooit.
En ik ook en onze kinderen ook.
Geluk komt nooit alleen

Jeanny van Eijk-Schots

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd