PACK YOUR BAGS dit is waarom reizen goed is voor je gezondheid

[PACK YOUR BAGS] dit is waarom reizen goed is voor je gezondheid
Pinterest
Nu de temperatuur oploopt en het zonnetje vaker schijnt, droom je wellicht al over die zomervakantie waar je al maanden naar uitkijkt. Je kunt niet wachten totdat je je koffers mag pakken en je automatische ‘out-of-office’ bericht kan aanzetten. Reizen is goed voor je mentale- en lichamelijke gezondheid en in dit artikel leggen we je uit hoe dat precies zit.

Mentale gezondheid: minder stress 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig op vakantie gaan (gemiddeld twee keer per jaar), minder vaak last hebben van depressieve gevoelens.  Daarnaast zijn ze ook minder vaak moe en gespannen.  Deze positieve effecten zouden vervolgens ook weer je werkprestaties verbeteren. Veel mensen komen tot rust tijdens een vakantie. Je hoeft even helemaal niets en er zijn geen verplichtingen of deadlines die je moet halen. Dat is nog niet alles. Doordat de meeste mensen kiezen voor een zonnige bestemming, zal je lichaam meer vitamine D aanmaken. Deze vitamine verbetert je stemming. Daarbovenop doet een vakantie ook wonderen voor je immuunsysteem. Doordat stress afneemt, hoeft je lichaam minder alert te zijn en kan het zich nu richten op het vechten tegen antigenen. Je lichaam wordt zo beter beschermd tegen infecties en ziektes.

Reizen vertraagt het verouderingsproces

Reizen heeft veel voordelen. o ook voor de gezondheid van je hersenen. Je kunt je voorstellen dat je in het dagelijks leven veel dingen op de automatische piloot doet. Je hoeft bij de meeste dingen niet lang na te denken en je hersenen worden niet altijd maximaal uitgedaagd. Tijdens een reis zal je brein veel verschillende soorten prikkels moeten verwerken. Prikkels die te maken hebben met een nieuwe omgeving, onbekende geuren, geluiden en smaken. Je hersenen zullen verschillende synapsen creëren en daarbij wordt het vermogen om nieuwe hersencellen aan te maken, gestimuleerd. 

Twee andere bijzondere effecten zijn dat reizen je minder eenzaam laat voelen (je sociale skills verbeteren en je leert nieuwe mensen kennen) en het verouderingsproces wordt vertraagd. Dit laatste heeft weer te maken met de aanmaak van cortisol, ook wel het stresshormoon genoemd, die vermindert tijdens reizen. Juist de stresshormonen zorgen er namelijk voor dat je verouderingsproces wordt versneld en dit wil je natuurlijk voorkomen. Een aantal positieve gezondheidseffecten zul je ook na je vakantie nog ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een goede nachtrust en een positieve stemming. Het kan ook zo zijn dat je tijdens je vakantie veel actiever bent geweest en gezonder hebt gegeten, en je dit gedrag thuis wil voortzetten. 

Doordat je op nieuwe plekken komt, nieuwe mensen ontmoet en in aanraking komt met verschillende culturen, zal ook je creativiteit toenemen. Dit is altijd een positief effect, maar zeker ook heel handig als je in het dagelijks leven een creatief beroep uitoefent.

Side note

Let’s be honest: in sommige gevallen kan reizen ook tot stress leiden. Denk bijvoorbeeld aan de spanning die mensen soms ervaren als ze bijvoorbeeld last hebben van vliegangst of als je bagage ineens kwijt raakt. Daarnaast kan bij een verre reis een jetlag ervoor zorgen dat je biologische klok tijdelijk van slag is. Hierdoor kun je last krijgen van mentale- en fysieke klachten die je vakantieplezier tijdelijk in de weg zitten. Geen enkele reis of vakantie zal perfect verlopen, maar over het algemeen heeft reizen vooral positieve effecten en je hoeft ook echt niet naar de andere kant van de wereld te verkassen voor een heerlijke, rustgevende vakantie. Zoek een reis of vakantie uit die bij jou past en energie oplevert.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd