SOLO REIZEN: dít kan het doen voor je mentale gezondheid

[SOLO REIZEN:] dít kan het doen voor je mentale gezondheid
@taylranne
Denk je er wel eens over om alleen op reis te gaan en een stukje van de wereld te ontdekken? Twijfel niet langer, want alleen reizen heeft namelijk een positief effect op je mentale gezondheid.

All by myself

Hoeveel tijd breng jij eigenlijk alleen door? Veel mensen leiden een druk leven waarin werk, sportlesjes en etentjes met vrienden en familie elkaar in rap tempo opvolgen.  Als je dan na een lange dag eindelijk je bed induikt, is daar ook nog altijd de mobiele telefoon die voortdurend jouw aandacht probeert te vangen. Herkenbaar? Misschien heb je er wel eens over nagedacht om een weekendje of zelfs een paar weken je drukke leven achter je te laten en alleen op reis te gaan? Steeds meer mensen hunkeren naar een moment voor zichzelf en de populariteit van solo reizen groeit explosief. Dat is helemaal niet gek, want alleen reizen wekt namelijk gevoelens van vrijheid, ontspanning en ontdekking op.

Alleen reizen: de voordelen

Alleen reizen heeft een positief effect op je mentale gezondheid. Dit betekent natuurlijk niet dat door alleen op reis te gaan, al je problemen in één keer als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen. Wat het je dan wel oplevert? Ten eerste kan solo-reizen zorgen voor persoonlijke groei. Je gaat alleen op reis en dit betekent dat je ook (vooral in het begin) alleen op jezelf kunt terugvallen. Je gaat terug naar de basis waarbij je op jezelf zult moeten vertrouwen en eigen keuzes moet maken. Doordat je steeds zelf beslissingen moet nemen, zul je veel meer in het hier en nu leven. Je bevindt je in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Je hebt minder tijd om te piekeren en er is simpelweg minder ruimte voor angstige of negatieve gedachten. Wat gaat je volgende bestemming zijn? Waar ga je eten? Hoe laat moet je morgen vertrekken om op tijd te zijn voor je volgende vlucht? Niets gaat meer op de automatische piloot en je wordt uitgedaagd om je eigen boontjes te doppen. Als je dit niet gewend bent, kan een solo reis jou dus zelfverzekerder en zelfbewuster maken. 

Terug naar de basis

Naast persoonlijke groei, kan alleen reizen ook mooie, nieuwe vriendschappen opleveren. Natuurlijk is het leuk (en veilig) om met een vriend(in) samen het vliegtuig in te stappen, maar door alleen erop uit te gaan, zul je sneller met nieuwe mensen in contact komen en op sociaal gebied die eerste stap durven zetten. Sociale interactie zorgt er vervolgens weer voor dat je lichaam de gelukshormonen serotonine en oxytocine zal aanmaken. Het beloningssysteem van je brein wordt geactiveerd en hierdoor voel je je on top of the world. 

Je zult ook momenten hebben waarop je even helemaal tot rust kunt komen en de kans krijgt om bewust over je toekomst na te denken. Waarschijnlijk zul je nu, in vergelijking met voorheen, een veel duidelijker beeld hebben van de dingen die jou voldoening en plezier opleveren. Alle afleiding, drukte en stress zijn namelijk naar de achtergrond verdwenen en er is in één keer veel meer ruimte in je hoofd. Je hoeft met niemand anders dan jezelf rekening te houden. Dit kan tot heldere inzichten leiden die jou in de toekomst verder helpen. 

Door alleen te reizen, kun je je drukke, soms stressvolle, leven even achter je laten. Misschien heb je nu het gevoel altijd voor iedereen beschikbaar te moeten zijn en sta je niet genoeg stil bij je eigen behoeftes en dromen. Alleen reizen kan jou helpen om weer terug te gaan naar de basis en je eigen kijk op de wereld te herontdekken. 

Ga jij het proberen?

1 opmerking

Ik ga over 5 weken alleen op reis naar noord griekenland, eng nee, spannend zeker wel. Ik ben erg toe aan wat me-time. Sinds kort ga ik ook alleen naar het theater, want je krijgt niet altijd iemand mee, voorheen ging ik dan ook maar niet en dus ontzei ik me die leuke uitjes. Je ontmoet altijd wel iemand waar je een praatje mee kan maken. Het fijne daarvan is: niks moet, het mag, dat mag ik zelf bepalen.

Evelyne

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd