Let's open up: déze voordelen levert het op als je je kwetsbaar opstelt

[Let's open up:] déze voordelen levert het op als je je kwetsbaar opstelt
Unslpash
Durf jij je kwetsbaar op te stellen of laat je toch liever niet te vaak het achterste van je tong zien? Sommige dingen wil je simpelweg liever voor jezelf houden, maar soms kan het heel sterk zijn om je kwetsbaarheid te tonen. Wij vertellen je welke voordelen het oplevert en hoe je dit kunt oefenen.

Kwetsbaarheid: mooi bij anderen, maar zelf liever niet

Eigenlijk is ieder mens kwetsbaar. De omgeving heeft op veel verschillende manieren invloed op ons en hoe je je ook probeert te wapenen tegen negativiteit, je ontkomt er niet aan. Door je kwetsbaar op te stellen ben je bereid om, ondanks je angsten en de kans op afwijzing, iets van jezelf te delen met de buitenwereld. Hierbij weet je dus niet zeker hoe de omgeving op jou en je woorden zal reageren. Je bent open en eerlijk en neemt tijdelijk even afscheid van dat veilige beschermlaagje. Op dat moment is er geen dreigend gevaar op dat moment, maar het kan zeker wel zo voelen. Waarom zou je het dan willen, vraag je je misschien af? Juist deze zenuwslopende momenten leiden tot emotionele groei én sterke relaties met de mensen om je heen. 

Minder angst

Waarom vinden we het vaak mooi om te zien als andere (bekende) mensen zich kwetsbaar opstellen, maar doen we dit zelf toch liever niet? Waarschijnlijk zie je bij anderen vooral de voordelen die het oplevert en ben je bang dat het voor jezelf net iets anders uitpakt. Logisch, maar toch doe je jezelf zo tekort. 

Als je je angstig voelt, niet lekker in je vel zit of je schaamt voor een blunder die je hebt begaan, kan het lastig zijn om dit gevoel te accepteren. Door dit te delen met iemand die dichtbij je staat, erken je je gevoelens. Je rent niet langer weg, maar je geeft aan jezelf én aan de buitenwereld toe dat er dingen zijn waar je je rot of onzeker over voelt. Je verwacht het niet, maar wat er dan zal gebeuren, is dat het negatieve gevoel sterk afneemt. De druk is er vanaf en je hersenen bestempelen het gevoel niet langer meer als iets negatiefs. Nu kun je ook bedenken wat je met dit gevoel wil doen. Misschien helemaal niets en is de opluchting voldoende. Het kan ook zijn dat je het fijn vindt om erover te sparren of er later nog eens op terug te komen.

Sterke relaties

De meest hechte relaties heb je vaak met mensen die jij goed kent, en andersom. In een vriendschap of een romantische relatie komt er bijna altijd een punt waarop één van de twee zich kwetsbaar opstelt. Je voelt je onzeker, angstig of verdrietig en maakt het bespreekbaar. Vaak zal de ander begripvol reageren en je gevoel van veiligheid en geborgenheid geven. Het gevolg hiervan is dat dit wederzijdse gevoel van veiligheid ervoor zorgt dat jullie in de toekomst sneller (intieme) gevoelens zullen delen. Dit onderscheidt deze relatie van de meer oppervlakkige relaties met collega’s of mensen die je zo nu en dan spreekt. Door je kwetsbaar op te stellen creëer je dus sterke relaties met de mensen om je heen en zal je ook als persoon sterker in je schoenen staan. Je vlucht namelijk niet meer voor je eigen gevoelens of onzekerheden, maar accepteert deze, ontdekt patronen en gaat er actief mee aan de slag.

Zo kun je het oefenen

Als je niet gewend bent om je kwetsbaar op te stellen, kan het in het begin even wennen zijn en zelfs spanning opleveren. Dat is helemaal oké en dit hoort er helaas bij. Wat je als eerste kunt doen is achterhalen waar je op dit moment in je leven mee bezig bent. Wat zijn je dromen en doelen en waar liggen je angsten en onzekerheden? Pak eventueel pen en papier en schrijf de dingen op die als eerste in je opkomen. Wellicht kom je erachter dat er ergens een pijnpunt zit waar je je totaal niet bewust van was. Dit is al een goede eerste stap om je eigen gevoelens te erkennen. Zijn er dingen die je met anderen wil delen of vind je het opschrijven voor nu voldoende? Je hoeft echt niet alles te bespreken, maar het kán wel opluchten. 

Veel mensen vinden het fijn om, als ze zelf iets heftigs meemaken, ervaringen van anderen te lezen of horen. Je gaat op zoek naar een vorm van herkenning. De kans is daarom groot dat als jij een persoonlijk verhaal deelt, de ander je begrijpt en misschien wel ooit hetzelfde heeft ervaren.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd