YESIM: Menstruatieverlof in Nederland? Ja, graag!

[YESIM:] Menstruatieverlof in Nederland? Ja, graag!
Unsplash

Die eerste keer herinner ik me nog goed. Ik was een jaar of 13 en schrok me kapot toen ik naar de wc ging. Mijn hele onderbroek zat onder het bloed. Snel trok ik een schoon exemplaar aan. Maar toen deze in no-time ook weer bebloed was, wist ik het zeker: ik ging dood. Er was niemand die mij hierop had voorbereid. Ik kwam er later achter dat dit een maandelijks terugkerend fenomeen was, waarbij je – in mijn geval – vergaat van de pijn en zeker twee dagen doodziek bent. Ik probeerde de pijn te verdoven met tig ibuprofen, maar tevergeefs.

Ook het fenomeen doorlekken is mij als hevige bloeder niet vreemd. Zo ging ik een keer op het hoogtepunt van mijn ongesteldheid winkelen, in een wítte trenchcoat. Op een gegeven moment zei een verkoper tegen me: ‘Mevrouw, volgens mij heeft u rode wijn gemorst op de achterkant van uw jas.’ Ik hoefde niet eens te kijken om te weten wat er was gebeurd. Gelukkig waren er geen andere klanten in de zaak en kon ik met mijn doorgelekte jas afdruipen naar huis. En zo heb ik nog veel meer van dit soort voorbeelden. Tip van deze ervaringsdeskundig: op een witte stoel gaan zitten is ook niet zo slim als je ongesteld bent.

Maar goed, even terug naar de pijn. Iedere maand was ik minstens twee dagen uit de running vanwege de buikrampen. Hierdoor mistte ik proefwerken op de middelbare school en zelfs tentamens tijdens mijn studie. De paar keer dat ik bij het ziekmelden eerlijk zei dat dit vanwege menstruatiepijn was, werd ik vreemd aangekeken. De keren daarop zei ik dan maar dat ik een wortelkanaalbehandeling moest ondergaan of zo, dan werd ik tenminste wel serieus genomen. Ik werd een meester in het verzinnen van rare ziektes om die twee dagen afwezigheid in de maand te kunnen verantwoorden.

Nee, dan hebben ze het in Spanje een stuk beter geregeld. Daar heb je tegenwoordig iedere maand recht op zeker drie dagen verlof als je last hebt van hevige menstruatiepijn. De initiatiefnemers van deze nieuwe wet gaven aan dat uit onderzoek is gebleken dat 53 procent van de vrouwen last heeft van hevige menstruatiepijn. Bij jonge vrouwen is dit zelfs 74 procent. Spanje is het eerste Europese land dat een menstruatieverlof invoert. Alleen Japan, Zuid-Korea, Indonesië, Taiwan en Zambia gingen het land voor.

In Nederland zijn we nog niet zover. Al staat volgens een enquête van FNV driekwart van de Nederlanders onder de 35 jaar wel positief tegenover het invoeren van het menstruatieverlof. De peiling onder zo’n 3.000 jong werkenden laat zien dat van de jonge mensen die menstrueren, 89 procent hun werk minder goed doet in die periode van de maand.

Vrouwen horen juist begrip te krijgen voor een probleem dat zoveel vrouwen herkennen. We moeten dit normaliseren. Die oplossing moet er komen. Nu. Daarom ben ik voorstander van een menstruatieverlof, zodat menstruatiepijn eindelijk geaccepteerd wordt als reden voor afwezigheid. Maar het allerbelangrijkste is het begrip ervoor. Zodat al die vrouwen met heftige menstruatiepijn gewoon kunnen ‘uitzieken’ op de bank, zonder zich schuldig te voelen.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd