Yoga vs pilates: dít zijn de verschillen én voordelen op een rijtje

[Yoga vs pilates:] dít zijn de verschillen én voordelen op een rijtje
Arket
Yoga en pilates zijn twee verschillende vormen van beweging, maar worden zo nu en dan nog wel eens door elkaar gehaald. Wat zijn nou eigenlijk de verschillen en welke voordelen leveren beide sporten op? Wij zetten alles voor je op een rijtje.

De overeenkomsten en verschillen

De reden dat yoga en pilates nog wel eens door elkaar worden gehaald, komt doordat beide vormen van beweging in de categorie low-impact trainingen vallen. Dit wil zeggen dat je hartslag geleidelijk zal versnellen (niet in één keer omhoog schiet) en er, in vergelijking met high-intensity trainingen, minder druk op je gewrichten wordt uitgeoefend. Daarbij vormt ademhaling een belangrijk onderdeel van zowel een yoga als een pilates training.

Een groot verschil tussen yoga en pilates, is dat pilates vooral een fysiek doel heeft en yoga daarnaast ook altijd een geestelijk component omvat. Bij yoga neem je vaak een positie aan, houdt deze een bepaalde tijd vast, waarna je langzaam naar een nieuwe houding toe beweegt. Bij pilates neem je ook een bepaalde houding aan, maar daag je tegelijkertijd ook je buikspieren uit door je armen of benen op een bepaalde manier te bewegen. Je richt je hier voornamelijk op je kernspieren. Soms wordt yoga als meditatief omschreven, omdat er bepaalde elementen van mindfulness in verwerkt zijn. Er is aandacht voor zowel lichaam als geest. Let op: dit betekent niet dat yoga geen fysieke inspanning vereist of voor een heleboel zweetdruppeltjes op je voorhoofd kan zorgen. Je hebt namelijk verschillende vormen van yoga, waarbij je dus ook kunt kiezen voor een actieve vorm.

Bij pilates worden oefeningen gedaan met als doel je flexibiliteit, kracht en postuur te verbeteren. De focus ligt hierbij vooral op het versterken van de buikspieren. Je hebt verschillende soorten pilates, waarbij gebruik gemaakt kan worden van machines en kleinere hulpmiddelen. In het begin zul je waarschijnlijk alleen een matje en eventueel wat kleine instrumenten gebruiken (denk aan een pilates ring of bal). Door regelmatig een pilates les te volgen, zul je merken dat je meer controle krijgt over je lichaam. Daarnaast wordt je fysiek sterker en verbeter je je flexibiliteit.

Heb je een hekel aan cardio, maar wil je wél een fit en sterk lichaam? Dan zou pilates zeker een sport voor jou kunnen zijn. Wil je vooral aan de slag met energiepunten of simpelweg meer rust in je hoofd? In dat geval, zou yoga misschien beter bij je passen. Beide soorten combineren is natuurlijk ook altijd een optie ;-).

De fantastische voordelen

Yoga en pilates zijn op dit moment erg populair en daar zijn genoeg redenen voor. Zo kan yoga zorgen voor meer balans, een goede nachtrust en het verminderen van stressgerelateerde klachten. Daarnaast kunnen rug- en nekklachten afnemen en kan yoga ook helpen om gewicht te verliezen. Pilates zorgt voor sterke buikspieren, een goede houding, een betere spierspanning, meer kracht en een verbeterde flexibiliteit. Zowel door yoga als pilates kunnen stress- en angstklachten verminderen. Dit komt doordat je je bij beide bewegingsvormen focust op je ademhaling. Selfcare speelt een belangrijke rol, waarbij de focus bij pilates vooral op het fysieke gedeelte ligt. Bij yoga vormen spiritualiteit en aandacht voor je geest ook belangrijke onderdelen. Waar jouw persoonlijke voorkeur ligt, is vaak een kwestie van gewoon uitproberen.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd