ZELF-MASSAGE: dit zijn de voordelen voor je gezondheid

[ZELF-MASSAGE:] dit zijn de voordelen voor je gezondheid
Unsplash
Soms is het heerlijk om jezelf te verwennen door middel van een professionele massage bij je favoriete salon. Toch hoef je niet altijd de deur uit voor een fijne massage. Heb je wel eens gehoord van zelf-massage en welke gezondheidsvoordelen dit oplevert? We praten je natuurlijk even bij.

Massages: de voordelen

Als je nog nooit van zelf-massage hebt gehoord, vraag je je misschien af wat het inhoudt en of het überhaupt zinvol is. Voor een professionele massage bezoek je toch gewoon een goede salon? Deels klopt dit. Als jij het prettig vindt om één of meerdere keren per maand een massage te boeken, dan moet je dit vooral blijven doen. Goed voor jezelf zorgen is immers belangrijk. Daarnaast zijn de positieve effecten van massages inmiddels ook wetenschappelijk bewezen. Tijdens een massage neemt de bloedstroom in bepaalde hersengebieden toe. Dit zijn de hersengebieden die te maken hebben met stress en je gemoedstoestand. Doordat de druk receptoren onder de huid worden gestimuleerd, zal de nervus vagus actiever worden. Deze tiende hersenzenuw speelt een belangrijke rol bij de autonome lichaamsfuncties. Denk hierbij aan je hartslag, ademhaling en spijsvertering. Stimulatie van de nervus vagus zorgt voor diepe ontspanning en afname van stressgerelateerde klachten.

Zelf-massage als onderdeel van je self-care routine

Vind je een professionele massage te duur of misschien onprettig? Zelf-massage kan zowel een goede aanvulling, als een dagelijkse vorm van self-care zijn. Daarnaast hoef je voor zelf-massage de deur niet uit, zijn er geen kosten aan verbonden en leer je je eigen lichaam echt goed kennen. 

Bij zelf-massage gebruik je vaak je handen of andere tools, zoals een massage gun of een foamroller,  om delen van je lichaam te masseren. Het kunnen simpele stretch oefeningen zijn, maar je kunt jezelf ook massage-technieken aanleren om je spieren los te maken. Vaak zijn er op YouTube verschillende praktische video’s te vinden waarin je leert hoe je jezelf kunt masseren. Experimenteer en ontdek welke massagevorm je fijn vindt en bij jou past.

Mentale en lichamelijke voordelen die je zult ervaren

Zelf-massage kan een onderdeel vormen van je self-care routine. Door dit dagelijks te doen, zul je bijvoorbeeld merken dat je nachtrust verbetert, je spieren ontspannen, vervelende pijntjes verminderen, je stemming verbetert en stress- en angstklachten afnemen. Door jezelf aan te raken, zal je lichaam allerlei feelgood hormonen, zoals het knuffelhormoon oxytocine aanmaken. Daarnaast zullen de hormonen serotonine en dopamine een boost krijgen. Ondertussen druk je het stressniveau cortisol de kop in. Niet gek dus dat zelf-massage een heerlijk ontspannen, bijna meditatief gevoel oplevert. 

Je kunt een vorm van massage kiezen die je in de ochtend toepast, waardoor je energiek aan je dag begint. Is jouw doel van massage vooral ontspanning? Dan sluit een rustige massage, waarbij je je focust op het loslaten van spanning in je lichaam, beter aan bij jouw behoefte. Door dagelijks jezelf te masseren, leer je ook je lichaam beter kennen en merk je ook eerder veranderingen op. Kies een fijne olie of een verzorgende body butter die bij jou energie opwekt of juist voor dat fijne zen-gevoel zorgt. Even een moment om je lichaam aandacht te geven, in contact en tot rust te komen.

Nog een kleine tip

Vind je het lastig om jezelf te masseren? Je kunt altijd een hulpmiddel, zoals een massage gun, een tennisbal of een foamroller gebruiken. Merk je dat een bepaald pijntje, ondanks zelf-massage, niet wegtrekt, dan is het verstandig om toch even een fysiotherapeut te bezoeken voor advies.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd