DENKWERK Dít is waarom je onder de douche of tijdens een wandeling de beste ideeën krijgt

[DENKWERK] Dít is waarom je onder de douche of tijdens een wandeling de beste ideeën krijgt
Unsplash
Misschien herken je het wel. Terwijl je achter je laptop zit, lijk je maar niet vooruit te komen met werk. Je hebt geen inspiratie of je kunt gewoonweg geen passende oplossing bedenken voor een probleem. Als je ‘s avonds onder de douche staat, schiet je ineens een briljant idee te binnen. Waarom kwam je hier niet eerder op? Wij leggen je uit hoe dit werkt.

Default mode network

Loop je ook wel eens vast met werk of kun je blijven tobben over een onopgelost conflict met je partner of een vriendin? Door erover na te blijven denken, kom je vaak geen steek verder. Dit komt doordat op zulke momenten het rationele deel van je brein actief is. Waarschijnlijk doe je nu ook nog meerdere dingen tegelijkertijd, waardoor je geen goede beslissingen kunt nemen en je creativiteit ver te zoeken is. 

Er bestaat een grote kans dat je op dit moment niet ontspannen bent en je geen zin hebt om bijvoorbeeld te gaan wandelen of de natuur op te zoeken. Toch wil je dit wel overwegen. Voor sommige mensen werkt het heel goed om iedere dag tijd te maken voor een rustige wandeling (alleen, zonder afleiding van andere mensen). Wat er dan namelijk gebeurt is dat een ander breinnetwerk geactiveerd wordt, namelijk het default mode network. Dit netwerk, waarin meerdere regio’s van je brein zijn verbonden, wordt actief tijdens activiteiten waarbij je gedachten kunnen afdwalen. Dit gebeurt dus niet als jij gefrustreerd achter je laptop blijft zitten omdat je niet verder komt met een werkopdracht.

Spring onder de douche of maak een wandeling

Het is eigenlijk niet heel verrassend dat je op geweldige ideeën of tot baanbrekende inzichten komt als je onder de douche staat of een rustige wandeling maakt. Dit zijn namelijk activiteiten die je op de automatische piloot uitvoert. De activiteiten vereisen geen denkwerk, maar je kunt je gedachten lekker laten afdwalen. Misschien doet het kabbelende beekje waar je voorbij loopt, je wel denken aan een specifieke situatie en zo fantaseer je steeds verder. Doordat er geen focus of analytisch denken vereist wordt, komt er ruimte in je hoofd. Je zult merken dat je je nu opeens bewust wordt van onbewuste gedachten. Je creatieve denkproces wordt in gang gezet. Het is voor je creativiteit dus heel goed om af en toe een beetje weg te dromen. Dit kun je doen door vaker een wandeling in de natuur te maken. Hierdoor verbetert je stemming en wordt je creativiteit gestimuleerd. Je hersenen maken nu nieuwe associaties en nieuwe ideeën komen bovendrijven. 

Meditatief

Vergeet dus niet dat ontspanning en een beetje mijmeren belangrijk zijn voor de totstandkoming van nieuwe ideeën en inzichten. Misschien denk je in eerste instantie dat het verspilde tijd is, maar het tegenovergestelde blijkt dus waar te zijn. Het nemen van een douche kan extra ontspannend werken vanwege white noise. Dit is een monotoon geluid dat een tijdje aanhoudt, in dit geval het stromende water van de douche, welke stimulatie van buitenaf als het ware tegenhoudt. Voor veel mensen werkt dit rustgevend. Zowel het nemen van een douche, als het maken van een wandeling, is een soort meditatieve activiteit die dus rust én creativiteit oplevert.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd