HAPPY NEW YOU Hét perfecte moment voor zelfreflectie en nieuwe doelen

[HAPPY NEW YOU] Hét perfecte moment voor zelfreflectie en nieuwe doelen
Pexels

De dagen worden korter en het einde van het jaar 2022 nadert nu toch echt. Het jaar lijkt misschien voorbij gevlogen, maar juist daarom is dit het perfecte moment om te reflecteren en, op basis hiervan, nieuwe (persoonlijke) doelen te stellen voor het nieuwe jaar. Happy New You.

Zelfreflectie

Bijna iedereen heeft wel bepaalde gedragingen en gewoontes die erin geslepen lijken te zijn. Je onderbewuste is op een bepaalde wijze geprogrammeerd, waardoor jezelf stiekem steeds minder controle hebt over je eigen gevoelens, gedachten en de manier waarop je je gedraagt. Als je niet gelukkig bent of het idee hebt dat je je geluksniveau best nog wel eens naar een hoger niveau zou kunnen tillen, dan wordt het tijd je meer aandacht gaat besteden aan zelfreflectie. Je houdt jezelf als het ware een spiegel voor (dit kun je natuurlijk ook letterlijk doen). Een zelfreflectie kun je het best in alle rust uitvoeren. Neem de tijd, zet een kopje thee en zorg dat je pen en papier bij de hand hebt. 

Als je terugkijkt op het afgelopen jaar, zijn er vast een aantal belangrijke gebeurtenissen geweest. Dit kunnen positieve en negatieve gebeurtenissen zijn. Daarnaast hoeven het ook niet allemaal grote dingen te zijn. Een voorbeeld: stel dat je dit jaar de kans had om op een nieuwe functie te solliciteren binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Toch deed je dit niet. Je was misschien bang voor afwijzing en/of wist dat een andere collega ook solliciteerde en hem of haar gunde je het meer dan jezelf. Met een rotgevoel kijk je op deze situatie terug. 

Misschien zijn er meerdere situaties waarbij je je eigen behoeftes of verlangens aan de kant zet, omdat je bang bent voor afwijzing of juist graag door iedereen aardig gevonden wil worden. Toch zou je dit gedrag of deze gewoonte graag veranderen en juist meer voor jezelf op willen komen. 

Nieuwe persoonlijke doelen stellen

Nadat je uitgebreid de tijd hebt genomen om terug te kijken op het afgelopen jaar, is het tijd om nieuwe doelen te stellen. Dit kunnen grote, maar ook hele kleine doelen zijn. Daarnaast kun je een groot doel, ook in kleinere subdoelen verdelen. 

Misschien is jouw persoonlijke doel om je eigen behoeften en wensen vaker op de eerste plaats te zetten. Bijbehorende subdoelen zouden dan kunnen zijn:

- Ik ga vaker ‘nee’ zeggen als ik ergens geen zin in heb of tijd voor heb.

- Vanaf 18:00 ‘s avonds staat mijn telefoon op stil en ben ik minder bereikbaar.

- Als zich vanaf nu op het gebied van werk, een kans voordoet, grijp ik deze met beide handen aan.

- Iedere dag schrijf ik op of het me is gelukt om één (of meerdere) subdoelen te behalen. Zo niet, dan is dit geen probleem. Ik probeer dan na te gaan waarom het niet is gelukt en hoe ik het morgen anders kan aanpakken zodat het wél lukt. 


Happy new year, happy new you!

1 opmerking

Ik lees net dat Ruud een goede uitslag heeft gekregen heerlijk voor hem en natuurlijk ook voor jouw Olcay gefeliciteerd
Ik wens jullie een fantastische jaar toe samen en met jullie dierbare
Ikzelf ben niet zo goed begonnen flauwgevallen in de badkamer middenrif gekneusd.
Dus mijn doelstellingen is voor nu weer goed te kunnen bewegen over een tijdje 😇
Verder lekker leven en vooral gezond blijven , genieten van onze kleinkinderen een tevreden mens blijven met de liefste man voor mij op aarde ❤️

Rita

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd