STOP STRESSING Zo lukt het je om dagelijks het stresshormoon te verlagen

[STOP STRESSING] Zo lukt het je om dagelijks het stresshormoon te verlagen
[STOP STRESSING] Zo lukt het je om dagelijks het stresshormoon te verlagen

Als je angstig of gespannen bent, maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Hierdoor kun je beter met stressvolle en gevaarlijke situaties omgaan. Handig dus, maar langdurige stress kan leiden tot een te hoog cortisolniveau, waardoor je last kunt krijgen van allerlei vervelende klachten. Gelukkig kun je zelf een aantal dingen doen om je stressniveau te verlagen.

1. Voldoende slaap

Het klinkt heel logisch, maar terwijl je slaapt komt je lichaam tot rust en krijgt het de kans om zich te herstellen. Dit is nodig om je cortisolniveau te verlagen. Wat kan helpen om je slaapkwaliteit te verbeteren, is om je work-out in de ochtend te plannen, de laatste zes uur voordat je gaat slapen geen koffie meer te drinken en alcohol zoveel mogelijk te vermijden. Zorg ook voor een rustige slaapomgeving en probeer iedere dag rond dezelfde tijd naar bed te gaan (én de volgende dag rond dezelfde tijd weer op te staan). Een rustgevende avond-routine is natuurlijk ook een must. Neem een warme douche, waarbij je al je zorgen van je afspoelt en verwen je huid met een voedende olie of crème. 

2. Diepe ademhaling

Wist je dat uit onderzoek is gebleken dat een diepe ademhaling bijna onmiddellijk al zorgt voor minder stress en meer rust? Je kunt natuurlijk zelf wat ademhalingsoefeningen doen, maar tijdens yoga en meditatie zal je automatisch ook dieper en rustiger gaan ademhalen. Tijdens een diepe ademhaling, wordt je parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd waardoor je je binnen no-time helemaal zen voelt. 

3. Maak plezier en lach

Als je stress hebt, heb je vaak minder zin om leuke activiteiten te ondernemen. Toch zou je dit juist wél moeten overwegen. Een avondje afspreken met vriendinnen, plezier maken en lachen, zorgen ervoor dat je lichaam meer endorfine aanmaakt en je stresshormoon verlaagt. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Je stemming verbetert, pijnklachten verminderen en je immuunsysteem wordt versterkt. Vergeet ook niet om je vriendinnen een dikke knuffel te geven. Door te knuffelen maakt je lichaam oxytocine aan, waardoor je je veilig en geliefd voelt. Heb je veel last van stress? De hoogste tijd voor een gezellig vriendinnenavondje dus. 

4. Let op je voeding

Je wist vast al dat voeding een grote invloed heeft op hoe jij je voelt. Als je stress hebt, zal je misschien sneller trek hebben in ongezonde producten. Heel logisch, maar als je je lichaam wil helpen om stress de baas te worden, dan kun je het beste de volgende voedingsmiddelen in huis halen: groente, fruit, water, groene thee en gezonde vetten (noten en vette vis). Ben je dol op pure chocolade? De stofjes in pure chocolade werken ontstekingsremmend en verminderen de aanmaak van cortisol. Dat kun je toch zeker een win-win situatie noemen?

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd