I love you, but I love me more: 4 goede redenen om een vriendschap te beëindigen

[I love you, but I love me more:] 4 goede redenen om een vriendschap te beëindigen
GUSH
Vriendschappen zijn essentieel voor je mentale gezondheid en het is daarom belangrijk om de juiste mensen om je heen te verzamelen. Misschien zit het al langer in je hoofd, of speel je pas sinds kort met de gedachte om een bepaalde vriendschap te beëindigen. Soms kan zo’n gevoel tijdelijk van aard zijn, maar vaak weet je heel diep van binnen dat het tijd is om deze vriendschap te laten gaan. In dit artikel bespreken we 4 goede redenen om een vriendschap te beëindigen en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

1. Iemand is egoïstisch

Uit wetenschappelijke studies blijkt dat er een aantal redenen zijn waarom volwassen mensen een vriendschap beëindigen. De eerste reden is egoïsme. Egoïsme kan zich in een vriendschap op verschillende manieren uiten. Denk bijvoorbeeld aan een vriendin die je toch niet honderd procent vertrouwt, een vriendin met twee gezichten, die niet altijd eerlijk is of zelfs liegt, die jouw persoonlijke keuzes in twijfel trekt, die niet geïnteresseerd is in je romantische partner of een vriendin die jou niet steunde toen het even niet goed met je ging. Dit zijn belangrijke red flags die je niet mag negeren.

2. Er is heel weinig contact

Het kan natuurlijk zo zijn dat één van jullie gaat verhuizen en hierdoor de fysieke afstand toeneemt. Normaal gesproken liepen jullie de deur bij elkaar plat en nu moeten jullie moeite doen om elkaar eens per maand te zien. Afstand hoeft absoluut geen reden te zijn om een vriendschap te beëindigen, maar het is wel belangrijk dat jullie allebei in deze vriendschap willen blijven investeren. Hebben jullie dezelfde verwachtingen van de vriendschap of merk je dat er irritatie of frustratie ontstaat? Dit kan komen doordat de ander geen of minder tijd en energie in jullie vriendschap stopt. Hoe dan ook: het is tijd om met elkaar in gesprek te gaan.

3. Negatieve meningen van vrienden en familie

Laten we vooropstellen dat het gevoel dat jij zelf hebt bij een bepaalde vriendschap, het allerbelangrijkste is. Natuurlijk luister je ook naar de meningen van bijvoorbeeld je partner, andere vriendinnen en/of familie, maar het is aan jou of je de vriendschap waardevol genoeg vindt om ermee door te gaan. Twijfel je zelf ook al een tijdje of vind je stiekem dat er wel een kern van waarheid zit in de dingen die je omgeving over die ene vriendin vertelt? Maak dan eens een lijstje met eigenschappen van die vriendin die je waardeert en waarom deze vriendschap jou wel of geen energie oplevert.

4. Er is veel negativiteit

Iedereen kan het wel eens moeilijk hebben en het mooie aan vriendschap is dat dit momenten zijn waarop je de ander kunt steunen. Je wil niets liever dan dat je vriendin zich beter gaat voelen. Negativiteit kan er altijd zijn, maar het kan niet zo zijn dat jij voortdurend energie geeft en de ander energie neemt. Zo raakt jouw persoonlijke tank leeg en ontstaat er een disbalans in jullie vriendschap. Je kunt jezelf dan wel gaan afvragen of het niet beter is om de vriendschap te beëindigen.

En nu? Tijd voor een eerlijk en open gesprek

Er zijn situaties waarbij het heel duidelijk is dat een vriendschap ongezond is en je deze persoon beter kunt laten gaan. Denk hierbij vooral aan gedrag dat valt onder het kopje egoïsme. Vertrouwen, eerlijkheid en oprechte interesse zijn namelijk van onschatbare waarde in een echte hechte vriendschap. Probeer in zulke situaties altijd voor jezelf te kiezen. 

Het kan zijn dat je nog twijfelt over de mogelijkheid dat jullie vriendschap zich in de toekomst toch nog kan herstellen. Als je veel waarde hecht aan jullie band, is het belangrijk om een open en eerlijk gesprek te voeren. Zo geef je de ander ook de kans om haar kant van het verhaal te delen. Misschien zit je vriendin niet goed in haar vel of spelen er dingen waar jij helemaal niet van op de hoogte bent. De situatie is dan nog op te lossen.

Echte vriendschap

Soms kom je er tijdens een gesprek achter dat jullie inderdaad totaal verschillende opvattingen of verwachtingen hebben. Je komt dan tot de pijnlijke conclusie dat het beter is om deze vriendschap te stoppen. Dit kan heel verdrietig zijn en je mag hier ook best even last van hebben, maar onthoud: vriendschappen komen en gaan. Er zijn veel voorbijgangers, die soms best een tijdje blijven hangen en waar je een leuke tijd mee hebt. Toch is vaak maar een handjevol mensen die er te allen tijde voor je zullen zijn. Dit zijn de vriendschappen waar het om draait en die je moet koesteren.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd