International Women's Day 6 manieren om het zelf te vieren

[International Women's Day] 6 manieren om het zelf te vieren
Olcay Gulsen Beauty

Dinsdag 8 maart staat in het teken van International Women's Day. Al meer dan 100 jaar worden op deze dag vrouwen extra in het zonnetje gezet en onderwerpen - die 100 jaar later helaas nog steeds relevant zijn - zoals genderongelijkheid extra aan de kaak gesteld. Ook jij kunt jouw steentje bijdragen én deze dag vieren.

1. Laat van je horen

Ieder jaar heeft International Women's Day een thema. Dit jaar staat in het teken van 'Break the Bias', oftewel verbreek de vooroordelen. Op de website van International Women's Day vind je alle informatie over dit thema, interessante video's en lezingen. De organisatie roept op om een foto van jezelf met gekruiste armen op social media te delen met #breakthebias en zo je support te tonen. Doe jij mee?

2. Support een female owned business

Op zoek naar een nieuw item voor in je kledingkast, huis of iets anders? Probeer je dan niet alleen bewust te zijn van wat je koopt, maar ook van wie je dat doet. Er zijn heel wat female owned businesses te vinden, en hoe leuk is het om een vrouwelijke ondernemer te supporten? Niet alleen deze dag, maar altijd. Check bijvoorbeeld het Instagram account van @female.initiative. Hier worden Nederlandse, vrouwelijke ondernemers uitgelicht en vind je genoeg inspiratie voor op jouw wishlist. 

3. Doneer aan een goed doel

Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar goede doelen steunen blijft belangrijk. Inmiddels zijn er al een flink aantal goede doelen die zich specifiek voor vrouwenrechten inzetten, zoals bijvoorbeeld UNWomen. Olcay Gulsen Beauty is een trotse partner van deze organisatie.

Ook kun je specifieke problemen helpen aanpakken door goede doelen te steunen. Zo zet Free A Girl zich bijvoorbeeld in voor seksuele uitbuiting van meisjes, kun je bij Wakibi vrouwelijke ondernemers in ontwikkelingslanden een microkrediet verstrekken en hebben ze bij Plan speciale meisjes projecten om hen van onderwijs te voorzien. Wil jij liever kleding doneren voor het goede doel? Dan kun je terecht bij Dress For Success, waar vrouwen (en mannen!) terecht kunnen voor een mooie outfit voor bijvoorbeeld een sollicitatie. 

4. Ga in gesprek

Het lijkt een klein gebaar, maar het is minstens zo belangrijk als de rest van dit lijstje: het gesprek aangaan. Of het nu met je werkgever, collega's, vrienden of familie is, praten over genderongelijkheid is belangrijk. En nee, het hoeft niet direct een verhitte discussie te worden, je kunt ook Internationale Vrouwendag onder de aandacht brengen en vragen welke veranderingen zij (graag willen) zien. En ga juist ook het gesprek aan met de mannen in je omgeving. 

5. Zet jouw powervrouwen in het zonnetje

Ben je trots op de vrouwen in jouw omgeving? Laat het ze weten! Stuur ze een lief berichtje, kaart of bloemen, of bel ze op om ze te vertellen wat ze voor je betekenen. Vaak zeggen we dit te weinig tegen elkaar, dus vandaag is een mooie dag om iemand te bedanken voor vriendschap, uit te spreken hoe goed ze bezig zijn en vertellen hoe belangrijk ze voor je zijn. 

6. Lees een boek of kijk een film

Kies vandaag niet voor de eerste beste film op Netflix of boek in de kast, maar kies voor een exemplaar gemaakt door vrouwen, of waarin ze centraal staan. Geloof ons: deze zijn er genoeg. Check bijvoorbeeld de film Hidden Figures, Captain Marvel en Erin Brokovich. En wat ons betreft mogen We Should All Be Feminst van Chimamanda Ngozi Adichie en I am Malala van Malala Yousafzai en Christina Lamb ook op de leeslijst. 

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd