AFWIJZING: 3 tips om hier beter mee om te gaan

[AFWIJZING:] 3 tips om hier beter mee om te gaan
Pinterest

Afwijzing doet pijn. Het is geen fijn gevoel en veel mensen proberen het daarom zo veel mogelijk te vermijden. Toch is afwijzing iets dat iedereen zal ervaren en waar je maar beter zo goed mogelijk mee om kunt leren gaan. Wij geven 3 tips die kunnen helpen.

1. Acceptatie

Zoals we al zeiden: afwijzing is pijnlijk. Het blijkt zo te zijn dat een bepaald gebied in je hersenen bij afwijzing wordt aangesproken. Dit gebied van je hersenen is ook betrokken bij fysieke en emotionele pijn. Het is daarom helemaal niet gek dat afwijzing pijn doet en dat je dit gevoel zo veel mogelijk probeert te vermijden. Er zullen helaas toch situaties in het leven zijn waarbij je er niet onderuit komt. Misschien ben je heel erg verliefd, maar blijkt dit niet wederzijds te zijn of word je afgewezen voor de baan waar je al jaren van droomt. Vanwege het feit dat afwijzing onvermijdelijk is, kun je het maar beter accepteren en een plan klaar hebben. Accepteren betekent niet dat je je niet rot of verdrietig mag voelen. Al deze gevoelens mogen er juist zijn. Probeer dit soort gebeurtenissen niet te negeren of te doen alsof het je niet raakt. Afwijzing betekent dat je iets of iemand verliest en geef jezelf daarom de tijd om dit te verwerken. Praat erover met mensen die je vertrouwt en schrijf alle gedachten en gevoelens van je af. 

2. Nieuwe richting

Dat afwijzing pijn doet, is een onbetwistbaar feit. Tegelijkertijd is het ook niet het einde van de wereld (het kan overigens wel zo voelen). Dat die ene persoon waar jouw hart van op hol slaat, niet hetzelfde voor jou voelt, is pijnlijk en verdrietig, maar probeer te onthouden dat je je over een paar maanden waarschijnlijk weer beter voelt. Afgewezen worden voor een baan of een vriendschap waarin je het gevoel hebt niet gezien te worden, zijn eveneens pijnlijke situaties die je liever niet meemaakt. Wel zijn het vaak dit soort situaties die je op de lange termijn sterker maken. Vaak sturen deze gebeurtenissen je een nieuwe richting op waar je achteraf heel dankbaar voor bent. Je komt er bijvoorbeeld achter dat de persoon waarop jij zo verliefd was, toch niet echt zo goed bij je past als je dacht of dat, doordat je die ene baan niet hebt gekregen, er een andere geweldige baan op je pad kwam. Vertrouw het proces. 

3. Zorg goed voor jezelf + zie ook je eigen groei

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar ga situaties waar je mogelijk wordt afgewezen niet uit de weg. Vertrouw erop dat iedere moeilijke situatie ervoor zorgt dat je nieuwe dingen mag leren, waardoor je op emotioneel gebied groeit. Zorg goed voor jezelf, stop emoties niet weg en zie ook je eigen groeiproces. Momenten van afwijzing blijven vervelend, maar je zult waarschijnlijk opmerken dat je er in de loop van de tijd steeds iets beter mee om kunt gaan en het je niet langer afschrikt. 

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd