SPF Alle antwoorden op jouw meest gestelde vragen over zonbescherming

[SPF] Alle antwoorden op jouw meest gestelde vragen over zonbescherming
Olcay Gulsen Beauty

Afgelopen jaren kun je er niet meer omheen: het smeren van SPF is een must. Niet alleen op het terras of strand, maar alle 365 dagen van het jaar. Waarom eigenlijk? En wat is het verschil tussen alle verschillende soorten zonnefilters en hoe vind je er één die bij jou past? We beantwoorden alle meest gestelde vragen over zonbescherming zodat jij weet waar je mee bezig bent.

Wat is het verschil tussen UVA en UVB-straling?

Hoewel beide soorten slecht zijn voor de huid, zit er toch een verschil tussen deze twee. We hebben daar een handig ezelsbruggetje voor: UVA heeft de A van Aging. Dit type UV-straling dringt dieper in de huid door en kan daardoor huidveroudering en rimpels veroorzaken. UVB bevat de B van ‘Burn’. Dit type straling komt alleen in de bovenste huidlaag terecht en zorgt ervoor dat je kunt verkleuren in de zon en ook verbranden. Beide soorten kunnen veel schade aanrichten aan de huid, en zelfs huidkanker veroorzaken. Op korte termijn merk je vaak alleen iets van UVB, omdat je hier direct een kleurverschil of irritatie van kan krijgen. Dat betekent natuurlijk niet dat de UVA er niet is!

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel veel zonbeschermers verkrijgbaar die ‘broad spectrum’ of ‘PA+++’ zijn. Dit betekent dat ze zowel tegen UVA als UVB-straling beschermen. Staat één van deze term niet op de verpakking vermeld? Dan beschermt het product alleen tegen UVB en heb je nog steeds kans op huidschade.

Wat is het verschil tussen de verschillende factors?

Het getal achter het woord SPF (Sun Protection Factor) geeft de kracht van de factor aan en ook daar zitten verschillen tussen. Zo beschermt een SPF30 je tegen ongeveer 97% van de UVB-straling, bij een factor 50 is dit ongeveer 98%. Dat lijkt een klein verschil, maar het gaat toch echt wel om een flinke dosis UV-straling. Hoe hoger de factor, hoe beter dus. Mits deze dus ook broad spectrum is en tegen UVA beschermt.

Let op: een hogere factor betekent niet dat je minder of minder vaak moet smeren, de factor is pas van toepassing wanneer je de gebruiksaanwijzing op de verpakking volgt.

Wat is het verschil tussen mineral en chemical zonbescherming?

Waar je vroeger gewoon een fijne zonbescherming kocht, is er tegenwoordig veel meer keuze. Zo ook tussen mineral of chemical zonnefilters. Een minerale – ook wel fysisch genoemd – zonbescherming vormt een laagje op de huid dat de zonnestralen weerkaatst. Bij een chemical SPF worden actieve ingrediënten gebruikt om de zonnestralen te absorberen, om te zetten in warmte en vervolgens weer los te laten. Naast de werking zijn er nog meer verschillen. Een minerale filter laat vaak een witte waas achter en kan de donkere huid er soms dof laten uitzien. Gelukkig is dit met de nieuwste innovaties lang niet altijd meer het geval. Chemische zonnefilters zijn vaak transparanter en hebben een lichtere textuur, maar kunnen irritaties veroorzaken bij de (acne-)gevoelige huid. Tot slot wordt door sommigen beweerd dat chemische SPF negatieve effecten kunnen hebben op het lichaam en de planeet, maar hier zijn de meningen over verdeeld. Welke variant het beste bij jou past is dus helemaal afhankelijk van jouw huid en wensen. 

Hoe vaak moet ik zonbescherming aanbrengen?

Dat ligt er helemaal aan wat je gaat doen die dag. Is het winter en zit je de hele dag binnen? Dan wil je nog steeds een SPF gebruiken om huidschade te voorkomen, want UVA kan namelijk gewoon door glas heen. Je hoeft heus niet om het uur opnieuw een laagje aan te brengen, maar een basis bescherming is altijd goed. Ga je in de zomer de deur uit? Dan wil je wel minimaal om de twee uur opnieuw SPF aanbrengen.

Hoe kan ik het beste een SPF aanbrengen?

Belangrijk is om altijd genoeg zonbescherming aan te brengen zodat je ook echt de resultaten krijgt van de factor die je gebruikt. Populair op dit moment is de ‘2 Finger’-methode, waarbij je het product aanbrengt over de gehele lengte van twee vingers en vervolgens op je gezicht smeert. Zo weet je zeker dat je voldoende product gebruikt. Dit is dus alleen de hoeveelheid die je op het gezicht gebruikt en niet waarmee je jouw hele lichaam insmeert. 

Om ervoor te zorgen dat je geen delen van je gezicht of lichaam vergeet, kun je het beste in secties werken. Smeer deze stuk voor stuk in en vergeet daarbij ook bijvoorbeeld plekken zoals je oren, lippen of voeten niet.

VEGAN SUNSCREEN SPF50

€ 21,95

SHOP NU

Vegan sunscreen SPF30

€ 19,95

SHOP NU

Is de SPF in een dagcrème of make-up product voldoende?

Wanneer een beauty product een SPF bevat is dat natuurlijk altijd mooi meegenomen. Iedere bescherming is beter dan niets. Maar ga je echt naar buiten en stel je jouw huid bloot aan UV-straling, dan kun je het beste alsnog een apart zonbeschermingsproduct gebruiken. Je kunt je vast voorstellen dat wanneer de factor als een soort extra functie in een ander product wordt gestopt, deze minder aanwezig is dan wanneer je een dedicated zonbescherming gebruikt.

Breng ik de zonbescherming voor of na mijn dagcrème aan?

Een SPF breng je altijd aan als laatste stap in een huidverzorgingsroutine, voordat je jouw make-up aanbrengt. Hierdoor is het effect van de zonbescherming maximaal.

Hoe breng ik gedurende de dag SPF opnieuw aan wanneer ik make-up draag?

Dit blijft altijd een lastig puntje. Door weer een laagje zonbescherming over jouw make-up aan te brengen, blijft jouw look natuurlijk niet meer zo mooi zitten. Het makkelijkste is om geen foundation te dragen, zodat je de SPF gemakkelijk opnieuw kunt aanbrengen. Wil je toch wél een teint product gebruiken, zorg dan in ieder geval dat je een goede laag SPF onder jouw make-up hebt zitten. Gedurende dag opnieuw aanbrengen kun je doen met een zonbescherming in poeder- of sprayvorm doen. Deze hoef je vaak niet uit te smeren, maar het is wel belangrijk dat je voldoende product aanbrengt. Een andere optie is om een SPF op je gezicht te deppen met een blender. Ook hier is het belangrijk dat je voldoende product aanbrengt, omdat de spons een deel absorbeert. 

Hoe kies ik de beste zonbescherming voor mijn huid?

Wat de beste zonnebrand voor jou is, is helemaal afhankelijk van je wensen en huid. Na het lezen van dit artikel heb je wellicht al een voorkeur gekregen voor een textuur en of je een chemical of mineral filter wilt. Het belangrijkste is om een product te kiezen dat je ook daadwerkelijk wilt aanbrengen. Eentje waarbij het geen straf is als je ‘m opnieuw moet smeren. Kies minimaal voor factor 30 en gebruik liever voor een SPF30 die je wél fijn vindt dan een SPF50 die vervelend aanvoelt of irriteert. Er zijn zoveel verschillende producten verkrijgbaar dat er altijd wel een geschikt exemplaar voor jou tussen zit.

3 opmerkingen

Hallo allen,
Een Travel verpakking zou ik heel erg tof vinden, net wat makkelijker meenemen dan de grote verpakking.
Groetjes Erna

Erna Jansen

Hoi team van OGB,

Ik ben echt super fan van al jullie produkten.
Ik heb een vraag; is het mogelijk om navul verpakkingen te maken? De prachtige verpakkingen kunnen open gedraaid worden.
Dan is een navulling goedkoper en nog duurzamer ook..;-)

En ik ben stewardess dus reis veel. Nu zijn de flesjes met pipetjes heel moeilijk om mee te reizen. Door het drukverschil gaan deze snel lekken en durf ik ze niet mee te nemen. Misschien zijn er mogelijkheden voor travel verpakkingen.
Dank je wel alvast en groetjes Elles

Elles Vd wetering

Zit er in jullie serum en dagcreme ook spf in ?

Juana

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd