BODY LANGUAGE: zo leer je jezelf en de ander beter begrijpen

[BODY LANGUAGE:] zo leer je jezelf en de ander beter begrijpen
Unsplash
Een groot gedeelte van onze communicatie is non-verbaal. Je gebruikt je lichaam, vaak onbewust, om je gevoelens en emoties te uiten. Wij vertellen je welke signalen je onbewust afgeeft en hoe je dit eventueel kunt veranderen.

Lichaamstaal: onbewust

Er is een duidelijk verschil tussen verbale en non-verbale communicatie. Bij verbale communicatie gebruik je woorden om informatie uit te wisselen of om te vertellen hoe je je voelt. Non-verbale communicatie is een vaak onbewuste, maar tegelijkertijd veelzeggende manier van communiceren. Je hebt het vast wel een keer meegemaakt. Je leert iemand kennen en er is niets mis met hetgeen wat hij of zij zegt, maar toch heb je er een onbestemd gevoel bij. Het kan zo zijn dat de lichaamstaal van de ander dan niet overeenkomt met de dingen die hij of zij zegt. Er is dan sprake van een discrapantie of een gebrek aan overeenstemming. Dat onbestemde gevoel is geheel terecht. 

Het is belangrijk om je te verdiepen in lichaamstaal, omdat je dan zowel jezelf als anderen beter leert begrijpen. Er zijn verschillende vormen van lichaamstaal. Denk bijvoorbeeld aan: gezichtsuitdrukkingen, gebaren, bewegingen en houding. Door hier meer over te weten, ben je je in de toekomst meer bewust van de signalen die je uitzendt en kun je deze wellicht aanpassen. Daarnaast kun je nu ook de lichaamstaal van een ander beter begrijpen en hierop inspelen.

Simpele voorbeelden

Zoals we al eerder vermeldden, gebeurt lichaamstaal vaak onbewust. Je hebt er niet altijd controle over, maar tegelijkertijd geef je wel duidelijke signalen af. Een voorbeeld van body language is oogcontact. Staren wordt soms als intimiderend ervaren en geeft vaak aan dat iemand geïnteresseerd is.  Het kan ook een teken van dominantie zijn. Het vermijden of onderbreken van oogcontact wijst vaak op onzekerheid of ongemak. Het kan ook zijn dat je je snel laat afleiden door iets in de omgeving. 

Een ander voorbeeld is het bijten op je onderlip. Dit kan betekenen dat je je zorgen maakt, piekert of je onzeker voelt. Het stijf op elkaar klemmen van de lippen, betekent vaak dat je iemand of iets niet vertrouwd of het ergens niet mee eens bent. 

Wat ook vaak gebeurt is dat iemand zijn of haar armen kruist. Hiermee laat je een gesloten houding zien, waarmee je mensen onbewust op afstand houdt. Een zittende houding waarbij je je armen en/of benen kruist kan ook onbewust afstand creëren. Dit wil je bijvoorbeeld voorkomen tijdens een belangrijk (sollicitatie)gesprek.

Met een open houding waarbij je armen en benen dus niet gekruist zijn, creëer je al snel een vriendelijke, veilige sfeer. Een oprechte glimlach doet het ook altijd goed. Dit laatste moet je natuurlijk niet forceren. Dan kan het juist weer averechts werken.

Betrouwbaar

Het is belangrijk dat je verbale en non-verbale communicatie synchroon lopen. Zo zullen mensen je sneller vertrouwen. Tijdens een gesprek wil je vaak geïnteresseerd overkomen. Probeer er dan op te letten dat je oogcontact maakt en zo nu en dan knikt om te laten zien dat je de ander begrijpt en nog altijd goed luistert. Daarnaast kan het helpen om de houding van de ander, niet al te opvallend, te spiegelen. Door dit te doen werk je aan een vriendelijke, harmonieuze relatie, toon je empathie en ontstaat er een vertrouwensband.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd