Brain-gut connection waarom deze relatie sterker is dan je misschien denkt

[Brain-gut connection] waarom deze relatie sterker is dan je misschien denkt
@sincerelyjules
De connectie tussen je brein en je darmen is sterk. Zo zul je last krijgen van mentale klachten, als je darmgezondheid niet optimaal is, maar werkt het ook andersom. Zo kunnen stress en angsten ervoor zorgen dat er een disbalans in je darmen ontstaat. We leggen je uit hoe het werkt.

Darmen en emoties

Heb je weleens last gehad van buikpijn of diarree als je een presentatie moest geven of tijdens periodes van stress? Of, heb je tijdens een verliefdheid kriebels gevoeld in je buik? Je maag-darmkanaal is erg gevoelig voor emoties en zal hier dus ook sterk op reageren. Denk bijvoorbeeld aan emoties, zoals: stress, angst, boosheid, verdriet en blijdschap. 

Mensen die bijvoorbeeld veel stress en/of angst ervaren, hebben vaak ook last van darmklachten. Zo heeft spanning invloed op de beweging en samentrekkingen van het maag-darmkanaal. Het kán dus zo zijn dat darmklachten worden veroorzaakt doordat je niet lekker in je vel zit en last hebt van angsten en/of depressieve gevoelens. Wel is het belangrijk om darmklachten voor de zekerheid met je huisarts te bespreken.

Een optimale darmgezondheid: daar word je blij van

Doordat er zo’n sterke relatie tussen je emoties en je darmen bestaat, is het verstandig om goed voor jezelf te zorgen. Door je darmgezondheid te optimaliseren, zul je je mentaal ook beter voelen. Je darmmicrobioom bestaat uit bacteriën, gisten, virussen en schimmels. Als er een disbalans ontstaat, kunnen zich zowel darmklachten als mentale klachten ontwikkelen. Een disbalans kan ontstaan als gevolg van stress, slechte voeding, maar ook nadat je een tijdje een antibioticakuur hebt geslikt.

Nu je dit weet, kun je eigenlijk ook direct aan de slag met het herstellen van die disbalans in je darmen. Je hebt namelijk zelf, voor een deel, ook invloed op je darmgezondheid. Dit kun je onder andere doen door je dieet aan te passen en vooral voor producten te kiezen waar je darmen blij van worden. Denk hierbij aan het eten van voldoende vezels en genoeg water drinken. Als je darmflora niet in balans is, zou probiotica ook weleens een positief effect kunnen hebben. Dit zijn producten die levende micro-organismen, met een gezondheidseffect. Doordat de producten goede bacteriën bevatten, kan de disbalans in je darmen worden hersteld. Producten die veel goede bacteriën bevatten, zijn onder andere: zuivelproducten (yoghurt, keyfir), kombucha, zuurdesembrood, zuurkool, augurken en gefermenteerde sojaproducten (misosoep, tempeh).  Ter aanvulling kun je natuurlijk ook nog kiezen voor een probiotica supplement van een goede kwaliteit.

Stressvermindering

Doordat je darmen zo gevoelig zijn voor stress en spanning, is het ook goed om hiermee aan de slag te gaan. Zorg ervoor dat je genoeg momenten op een dag creëert waarop je even tot rust kunt komen. Lees een boek, maak een wandeling of concentreer je simpelweg even op je ademhaling. Doordat de relatie tussen je brein en je maagdarmkanaal zo sterk is, is het waardevol je zowel te richten op de mentale klachten, als op het herstellen van de disbalans in je darmen. Als de disbalans zich herstelt, zou je kunnen opmerken dat je minder last krijgt van moodswings. Twijfel je over de oorzaak van je darmklachten? Neem dan voor de zekerheid contact op met je huisarts.

1 opmerking

Dankje, top 💪

Janneke Beck

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd