DECLUTTERING: zo zorg je voor orde om je heen en rust in je hoofd

[DECLUTTERING:] zo zorg je voor orde om je heen en rust in je hoofd
Pinterest
Je weet dat het moet gebeuren, maar je stelt 't het liefst zo lang mogelijk uit. Het opruimen en ordenen van je huis zorgt er niet alleen voor dat je omgeving er weer tiptop uitziet, maar kan wonderen doen voor je zelfvertrouwen en gemoedstoestand. Dat noemen we nou een win-win situatie.

Opgeruimd hoofd: minder stress en angst

Laten we eerlijk zijn: er zijn van die dagen waarop het huis aan kant maken even niet bovenaan je prioriteitenlijstje staat. De rommel stapelt zich onopgemerkt op en uiteindelijk wordt het bijna een fysieke uitdaging om je van de woonkamer naar de keuken te kunnen verplaatsen. Alhoewel de start soms moeizaam kan zijn, is het eindresultaat al het harde werken te allen tijde meer dan waard. Je kunt achteraf namelijk genieten van een schone, opgeruimde omgeving én al dat geploeter heeft ook nog eens een positief effect op je mentale gezondheid. Tijdens het opruimen en schoonmaken, zul je namelijk merken dat je ook meer rust ervaart in je hoofd. Zo zullen stress- en angstgevoelens verminderen. Je merkt misschien ook op dat je na het opruimen beter kunt nadenken en meer rust ervaart. Onbewust kan rotzooi om je heen best veel stress en onrust veroorzaken. Als je eenmaal actief bezig bent en progressie opmerkt, merk je op dat je motivatie toeneemt. In the end ben je trots op jezelf en dit is natuurlijk fantastisch voor je zelfvertrouwen.

Zo motiveer je jezelf

Niet iedereen heeft van nature een poetsfiemel en wordt even enthousiast van opruimen en schoonmaken. Dat snappen we. Hoe kun je dan, zonder natuurlijke opruimdrift, toch de motivatie vinden om je omgeving meer te ordenen? Het helpt om klein te denken en niet al te grote stappen te willen maken. Verwacht niet van jezelf dat je binnen één dag het hele huis opruimt en reorganiseert. Stapje voor stapje. Begin met het ordenen één ruimte, zoals de woonkamer, en plan alvast een nieuwe datum voor het ordenen van een andere ruimte. Start met het opruimen van spullen. Maak drie dozen: spullen die echt weg kunnen/moeten, spullen die wilt weggeven of doneren en spullen die naar de zolder kunnen. De rest van de spullen kun je terug in je kast leggen of hangen. Met de spullen die weggeeft of doneert geef je anderen een goed gevoel en dat levert jou hierdoor ook weer een goed gevoel op. Nu de spullen geordend zijn, kun je de ruimte schoonmaken.

Maak er een leuke activiteit van

Als je opruimen last vindt, is het belangrijk om de activiteit zo leuk mogelijk voor jezelf te maken. Luister naar een playlist met vrolijke, opzwepende muziek of ga voor een podcast die je interessant of inspirerend vindt. Wat ook kan helpen is om jezelf achteraf te belonen met een lekkere lunch of snack. Ben je een echte beauty-addict? Creëer dan tegelijkertijd een me-time momentje door je huid te verwennen met een verzorgend gezichtsmasker. Tijdens het schoonmaken heb je genoeg tijd om het masker te laten intrekken. Zo wordt je na het opruimen en poetsen ook nog eens beloond met een zachte, stralende huid.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd