FOMO: waarom we soms zo bang zijn iets te missen

[FOMO:] waarom we soms zo bang zijn iets te missen
@sincerelyjules

Veel mensen zijn bekend met de term FOMO. Je moet werken en mist een feestje waar al je vriendinnen naartoe gaan of je cancelt op het allerlaatste moment, toch dat etentje met collega’s. Hier is niets mis mee, zolang je er zelf hierna geen last van hebt. Bij Fear Of Missing Out heb je er wel degelijk last van.

The Fear Of Missing Out 

De term FOMO wordt over het algemeen al snel gebruikt, maar dit is niet altijd geheel terecht. FOMO is een woord dat is ontstaan in de periode dat social media steeds meer opkwam. Door het gebruik van sociale media ben je in een mum van tijd op de hoogte van hetgeen je vrienden aan het doen zijn. Als je vroeger een feestje miste, belde je de dag erna een vriendin om de hoogtepunten te bespreken. Je had dan waarschijnlijk minder last van de angst om iets te missen. Dit betekent niet dat de mentale klachten die horen bij FOMO nieuw zijn, maar social media heeft dit wel versterkt.

The Fear Of Missing Out kan beschreven worden als een fenomeen, waarbij er door gebruik van Apps als Instagram en Facebook, ziet dat je bepaalde sociale evenementen mist en hierdoor vervolgens last krijgt van angstgevoelens. FOMO heeft dus wel degelijk te maken met social media, maar is an sich niets nieuws.

Het verlangen om ergens bij te horen

Veel mensen hebben de neiging om zichzelf met anderen te vergelijken. Stiekem weten we wel dat de beelden die Instagram ons laat zien, niet het complete plaatje vormen. Toch zijn veel mensen er gevoelig voor. Helaas komen we zelf nooit goed uit de test en krijg je al snel het gevoel dat je iets mist. Dit is helemaal geen gek gevoel. Je maakt bijvoorbeeld een bewuste keuze om niet naar een feest te gaan, maar later bekruipt je wel een angstig gevoel door de gedachte dat je mogelijk de avond van je leven aan je voorbij hebt laten gaan. 

Terwijl jij met een zak popcorn en een glaasje wijn één (of meerdere) seizoen(en) van Sex and The City er doorheen jast, check je toch af en toe wat je vrienden aan het doen zijn. De angst om iets te missen kan zo erg zijn, dat je jezelf hierin verliest en niet meer kunt genieten van wat je zelf aan het doen bent. Het is heel menselijk om een verlangen te hebben om ergens bij te horen en hierdoor af en toe de angst te hebt om buitengesloten te worden. De vraag is alleen: is deze FOMO terecht en hoe lukt het jou om een bewuste keuze te maken en hier vervolgens vrede mee te hebben?

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd