ICE, ICE BABY dít zijn de gezondheidsvoordelen van een koude douche

[ICE, ICE BABY] dít zijn de gezondheidsvoordelen van een koude douche
GUSH
Inmiddels heb je er vast wel eens iets over gehoord of gelezen. Het idee dat door Wim Hof ooit is bedacht, heeft te maken met koudetraining. Nee, je hoeft heus niet direct in een bad met ijsblokjes te duiken, maar een koude douche of koud afdouchen zou een heleboel gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. We bespreken 4 voordelen.

1. Een boost voor je mentale gezondheid

Zit je even niet zo lekker in je vel of heb je last van angst- of depressieklachten? Dan zou een koude douche wel eens kunnen helpen. Geen paniek: je hoeft niet meteen 5 minuten onder een ijskoude douche te gaan staan. Je bouwt het rustig op. Je start met een redelijke warme douche en in de volgende 5 minuten draai je de temperatuur steeds iets lager. Je sluit vervolgens af met 30 seconden of 1 minuut koud douchen. Als dit goed gaat, maak je er de volgende week of de week erna 1,5 of 2 minuten van. Ervaar wat jij prettig vindt. 

Door je lichaam bloot te stellen aan kou, wordt je sympathisch zenuwstelsel geactiveerd. Hierdoor zullen stresshormonen als cortisol, adrenaline en noradrenaline worden aangemaakt. Klinkt niet echt positief, maar dat is het dus zeker wel. Deze korte stressreactie zorgt er namelijk voor dat je in de toekomst beter met stressvolle situaties kunt omgaan.

2. Je zult je energieker voelen

Het kan aan ons liggen, maar januari en februari zijn nou niet bepaald de maanden waarin ons energieniveau omhoog schiet. Als dit voor jou ook geldt, dan zou een koude douche hier wel eens verandering in kunnen brengen. Dat ijskoude water dat over je lichaam stroomt, zorgt voor een stoot aan adrenaline, waardoor je in één keer wakker bent. Een koude douche zou zelfs je geliefde kopje koffie in de ochtend overbodig maken.  De korte fysieke stress zorgt ervoor dat je lichaam om meer zuurstof vraagt en hierdoor neemt je ademfrequentie toe. Je zult merken dat je alerter wordt en je je beter kunt focussen. Daarnaast zal het je opvallen dat je spieren sneller herstellen na een intensieve work-out.

3. Je immuunsysteem verbetert

Tijdens de koude dagen, moet je er misschien niet aan denken om 's ochtends onder een koude douche te gaan staan. Toch is er nog een goed argument om het koud (af)douchen een kans te geven. Zo verbetert het je immuunsysteem. Uit een onderzoek van 2016 bleek dat bij mensen die dagelijks een warme/koude (combinatie) douche namen, de kans 27% kleiner was dat zij zich ziek melden. Mensen die zo’n 30 tot 90 seconden een koude douche namen, bleken dus beduidend minder vaak ziek te zijn, in vergelijking met mensen die een warme douche namen. 

4. Je metabolisme verbetert

Nog een goede reden om koud douchen een kans te geven, is dat het je metabolisme aanzwengelt. Uit onderzoek blijkt dat kou, je stofwisseling aan het werk zet. Het gaat vooral om het activeren van bruin vet. Je kan een onderscheid maken tussen wit en bruin vet. Bruin vet wordt ook wel het goede vet genoemd en is nodig om calorieën te verbranden.

Een kleine side note

Soms wordt een koude douche voor vrouwen vlak voor en tijdens de menstruatie afgeraden. Je lichaam heeft het dan namelijk al zwaar genoeg en het toedienen van een extra stress-prikkel is dan niet fijn. Dit geldt ook voor dagen waarop je je niet lekker voelt of grieperig bent.

2 opmerkingen

Het is ook goed voor je longen en je hart!

Margreet Millenaar-Heppener

Ik ben sinds vorig jaar mei aan het trainen met een Personal Trainer, afgezien van het feit dat ik inmiddels bijna 15 kilo ben afgevallen en zoveel fitter en sterker ben geworden, kreeg ik ook de tip om koud te gaan douchen.
Inderdaad opbouwen is heel belangrijk en alle feiten die in het artikel staan kloppen echt!!!!

Jeanette Lap-Epema

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd