Health Waarom magnesium onmisbaar voor je is

[Health] Waarom magnesium onmisbaar voor je is
Unsplash

Wist je dat veel Nederlanders een tekort aan magnesium hebben? Nu denk je misschien dat dit mineraal niet zo belangrijk is, maar Magnesium zorgt voor meer dan 300 processen in je lichaam. Het heeft daarmee dus een enorme invloed op je lichaam en geest. Hoog tijd om het onder de loep te nemen.

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal dat ons lichaam niet zelf aanmaakt, maar wel heel belangrijk voor ons is. Daarom is het superbelangrijk dat we magnesiumrijke voeding eten, zoals graanproducten, noten, melk en vlees. Het mineraal speelt een essentiële rol in de vorming van botten en tanden, de werking van onze spieren en het immuunsysteem. En dat niet alleen: het zorgt ook voor ontspanning. Zowel van ons lichaam als onze hersenen.

Hoe ontstaat een tekort aan magnesium?

Een tekort ontstaat door ouder worden, het drinken van koffie en frisdrank, maar ook door stress en veel sporten. Fosfaten (die in frisdrank zitten) binden zich aan magnesium waardoor het niet meer wordt opgenomen in het lichaam. Ook cafeïne in koffie zorgt ervoor dat de nieren extra magnesium verbruiken. En bij stress en sporten gebruikt je lichaam wel twee keer zoveel magnesium. Extra magnesium kan dan ook zeker geen kwaad.

Hoe herken je een magnesiumtekort?

Een tekort aan magnesium kan behoorlijk wat lichamelijke en psychische klachten geven. Hoe herken je een tekort? De meest voorkomende lichamelijke en mentale klachten bij een tekort zijn:

- Spierkrampen
- Hoofdpijn of migraine
- Depressie en/of anxiety
- Vermoeidheid
- Onrust
- Hartkloppingen
- PMS
- Tintelingen
- Gevoelloosheid
- Duizeligheid

Magnesium: het beste opneembaar via de huid

Je kunt je voorstellen hoeveel beter je je voelt als je magnesium op peil is. Je hebt per dag ongeveer 300 mg magnesium nodig. Er zijn natuurlijk supplementen met magnesium, maar wist je dat magnesium het beste door de huid wordt opgenomen? 

De plaatsen waar de huid dun is, nemen het beste op. Zo zijn voeten, oksels, buik en polsen de beste spots. Maar als je kramp hebt of gespannen spieren kun je het ook plaatselijk aanbrengen. Zo ontspant de onderliggende spier meteen. Door de ontspannende werking breng je magnesium het liefst voor het slapen gaan aan.  

Een andere populaire optie is het nemen van een magnesiumbad. Er zijn verschillende soorten vlokken, gels, oliën en kristallen die je mee de badkamer in kunt nemen.

Magnesium is hét bewezen effectieve powermineraal tegen vele fysieke en mentale klachten. Magnesium is daarom een must om toe te voegen aan je dagelijkse routine om fysiek en mentaal sterk te blijven. 

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd