HERFSTDIP: 4 tips om beter om te gaan met de seizoenswisseling

[HERFSTDIP:] 4 tips om beter om te gaan met de seizoenswisseling
pexels
Nu we midden in oktober zitten is de herfst écht begonnen (al doet het weer ons soms nog anders denken. Als je gevoelig bent voor seizoenswisselingen, en dan met name van zomer naar herfst, kun je maar beter zo goed mogelijk voorbereid zijn. Wij geven je 4 fijne tips om die vervelende herfstdip op te vangen.

1. Go outside

Zodra het kouder wordt, heb je vaak minder behoefte om naar buiten te gaan. Als je gevoelig bent voor een winterdepressie, is het belangrijk om juist wel frequent de deur uit te gaan. Probeer daarom iedere dag een wandeling te maken en je zult merken dat het je stemming positief beïnvloedt. Als het lukt, ga dan al in de ochtend eropuit. De zon schijnt nu een heel stuk minder dan de afgelopen maanden, maar probeer alsnog zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Je kunt eventueel de weersvoorspellingen in de gaten houden, zodat je je wandelingen kunt inplannen. 

2. Maak het thuis gezellig

In de zomer heb je over het algemeen vaak net wat meer activiteiten op de planning staan en zorgt het warme weer ervoor dat je ook ‘s avonds nog even het terras op kunt met vriendinnen of een lange wandeling kunt maken. Zodra buiten de eerste bladeren vallen, merk je waarschijnlijk op dat je minder zin hebt om ‘s avonds nog van alles te ondernemen. Na een lange dag kantoordag, verlang je nu opeens naar je bank of bed, een kop thee en een fijne serie. Dit is waarom het juist in deze maanden belangrijk is om het thuis gezellig te maken. Kleine accessoires kunnen al een groot verschil maken. Met een fijne geurkaars of een mooie lichtsnoer creëer je al direct een aangename sfeer.

3. Kom in beweging

Je motivatie is wellicht ver te zoeken, maar probeer van bewegen toch een prioriteit te maken. Luister hierbij wel naar je lichaam en kijk waar je behoefte aan hebt. Spreek bijvoorbeeld met jezelf 4 vaste sportmomenten af in de week. Deze momenten kun je iedere keer weer anders invullen. Er kunnen dagen zijn waarop je je energiek voelt en zin hebt in een intensieve krachttraining of een rondje hardlopen. Daarnaast zijn er ook dagen waarop je vooral tot rust wilt komen en een wandeling met een vriendin beter past. Door te bewegen maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je beter bestand bent tegen stress en je je over het algemeen gelukkiger voelt. 

4. Vaste routine

Het kan zijn dat je zodra de herfst zijn intrede maakt, je energieniveau daalt. Je kunt last krijgen van vermoeidheidsklachten en het wordt verleidelijk om ‘s ochtends zo lang mogelijk in bed te blijven liggen. Je helpt jezelf echter door een vaste routine aan te houden. Creëer een ochtend- en avondroutine, waardoor je lichaam precies weet waar het aan toe is. Probeer ook op vaste tijden te eten. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel constant en krijg je minder last van cravings, die uiteindelijk je stemming weer negatief beïnvloeden. Kies voor gezonde maaltijden die je lichaam voeden en energie geven voor de dag. 

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd