Ik ben mama - wat nu? 5 basisregels voor een fijne (kraam)tijd

[Ik ben mama - wat nu?] 5 basisregels voor een fijne (kraam)tijd
Bellaswn via Pinterest

Ja, daar zit je dan - of lig je, afhankelijk van de status van down under - met een baby in je armen. Jouw baby. Geen baby die je straks teruggeeft na de kraamvisite, maar nu ben jij degene die beschuit met muisjes uitdeelt. En nu?

Gelukkig bestaat er zoiets als kraamzorg. Want hoe kun je een baby verzorgen, het huishouden runnen, jezelf verzorgen én aandacht geven aan je partner/familie/vrienden? Dat is toch onmogelijk? Klopt, en dat hoeft ook niet allemaal tegelijk. Met deze vijf basisregels kom je in ieder geval een heel eind.

Zorg goed voor jezelf

Het goed voor jezelf zorgen lijkt onmogelijk tijdens het leren kennen van je baby, het verschonen en het geven van (borst)voeding, maar is o zo belangrijk. Hoe kun je er voor de kleine zijn als het niet goed met je gaat? 

Een newborn slaapt veel, zorg ervoor dat je tijdens de dutjes ook slaapt pakt. Je bent snel geneigd om dan aan te rommelen in huis, je favoriete serie te kijken of een boek te lezen, maar geloof ons, slaap heb je nodig. We hate to break it to you, maar er komt een enorm tekort.

Volg je gevoel

Moederinstinct. Je hebt er misschien al kennis mee gemaakt tijdens je zwangerschap in de vorm van nesteldrang. Het hormoon prolactine is hiervoor verantwoordelijk. Ook nu je kindje is geboren zijn jullie onlosmakelijk verbonden. Het mooiste gevoel wat er is, en misschien ook wel het meest kwetsbare. Je waakt over je kindje alsof je leven ervan afhangt, een vorm van moederlijke agressie dat wordt veroorzaakt door het hormoon vasopressine. 

Genoeg neurobiologie. Wat we bedoelen te zeggen is: mom knows best. Je zult te maken krijgen met genoeg goedbedoelde (en ongevraagde) adviezen: luister ernaar en gebruik wat bij je past of leg het naast je neer. Volg altijd je (moeder)gevoel. 

Stel prioriteiten

Waarom al die ballen hooghouden? Je bent net moeder geworden, jouw prioriteit is je baby. Voel je geen behoefte aan bezoek? Houd ze buiten de deur. Wil je jezelf niet druk hoeven maken om het huishouden? Vraag om hulp of als de portemonnee het toelaat, neem een hulp in de huishouding. Doe je boodschappen online of laat het doen en vraag iemand anders te koken. Daarmee bedoelen we niet dat je het maanden zo moet doen (of wel, als je daar zin in hebt en het kan), maar hopelijk kun je het zo regelen tijdens je kraamtijd. 

Vraag om hulp

It takes a village to raise a child. Vraag om hulp bij je familie, vrienden, buren, you name it. Hoeft niet altijd te gaan om oppassen, maar kan ook het koken van een maaltijd zijn (tip om mee te nemen als je op kraamvisite gaat!), het halen van boodschappen of even stofzuigen. Je hebt je handen vol aan je baby, dus waarom zou je zelf gaan rommelen met pannen? Mocht je wél willen rommelen met pannen om je focus even op wat anders te hebben; doe vooral! Doe juist waar jij je fijn bij voelt.


Geniet!

Korter of langer kunnen we er niet over zijn: geniet. Iedere fase is een fase. Soms moeilijk en frustrerend, soms prachtig. Het komt allemaal voorbij. Besef je dat het voorbij gaat en geniet met alle aandacht. Voordat je het doorhebt, passen zij je schoenen.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd