INTROVERT Dít is waarom je van onschatbare waarde bent op de werkvloer

[INTROVERT] Dít is waarom je van onschatbare waarde bent op de werkvloer
@matildadjerf
Laad jij op tijdens momenten van alleen zijn en vind je het fijn om je op je eigen gedachtes en gevoelens te kunnen concentreren? Mogelijk dat je je dan herkent in de kenmerken van een introverte persoonlijkheid. In dit artikel vertellen we je waarom jij van onschatbare waarde bent op de werkvloer.

Introvert vs extravert 

Er wordt wel eens gedacht dat een introvert verlegen of zelfs antisociaal is. Toch is dit niet de definitie van een introverte persoonlijkheid. Het verschil tussen een introvert en een extravert persoon heeft vooral te maken met de omgeving die je nodig hebt om op te laden. Als introvert krijg je vooral energie door tijd alleen, in plaats van met anderen, door te brengen. Daarnaast vind je het waarschijnlijk prettiger om je op je eigen binnenwereld te concentreren, dan bezig te zijn met wat er allemaal om je heen gebeurt. Het is dus niet zo dat je als introvert minder sociaal bent dan een extravert. Na een drukke dag op het werk, vind je het als introvert vaak heerlijk om op de bank te ploffen met een goed boek of simpelweg een beetje te dagdromen.

Voordelen op de werkvloer

Niet iedereen met een introverte persoonlijkheid, zal precies dezelfde eigenschappen of gedragingen laten zien. Er zijn altijd individuele verschillen, maar over het algemeen voel je je als introvert meer op je gemak in kleine groepen, kun je je goed concentreren op één taak en kun je vermoeid raken door grote groepen mensen. Ieder mens heeft unieke eigenschappen die tot uiting komen in relaties en op de werkvloer. Als introvert zul je op je werk onder andere uitblinken door je bedachtzaamheid en je uitstekende observatie- en luistervaardigheden. Je bent bedachtzaam omdat je niet zomaar je mening deelt, maar hier eerst rustig over nadenkt om vervolgens precies de juiste woorden te kiezen om je gedachten vorm te geven. Een drukke omgeving heeft niet je voorkeur en je zult eerder een rustig plekje opzoeken waar je kunt nadenken en dingen kunt laten bezinken. Hierna zul je op een weloverwogen manier je visie met collega’s delen. Als er veel onrust of hectiek heerst, ben jij waarschijnlijk de persoon die goed observeert, luistert en de kalmte bewaart. 

Fijne gesprekspartner

Een introvert is vaak ook een goede gesprekspartner. Oppervlakkige koffieautomaat praatjes zijn misschien niet zo aan jou besteed, maar tijdens een diepgaand één-op-één gesprek kom jij helemaal tot je recht. Misschien merk je dat collega’s jou opzoeken als ze ergens mee zitten en behoefte hebben aan advies. Als introvert neem je uitgebreid de tijd om informatie te verwerken, denk je goed na over de dingen die je zegt én ben je mede hierdoor een fijne gesprekspartner. Je snapt nu natuurlijk wel waarom jij van onschatbare waarde bent op de werkvloer.

1 opmerking

Ook weer zo mooi, dankje! 🤸

Janneke Beck

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd