vrouwelijke cyclus: dít is de invloed van hormonen op je werkprestaties

[vrouwelijke cyclus:] dít is de invloed van hormonen op je werkprestaties
pexels

De vrouwelijke cyclus duurt gemiddeld 28 dagen (tussen de 25 en 35 dagen). En gedurende deze weken schommelen je hormonen flink. Juist die schommelingen hebben invloed op hoe je je mentaal en fysiek voelt. Wij vertellen je meer over de invloed van hormonen op je werkprestaties en hoe je deze informatie vervolgens in jouw voordeel kunt gebruiken.

Vrouwelijke hormonen

Iedereen die menstrueert heeft te maken met een maandelijkse cyclus, waarbij ze moeten dealen met alle hormonale schommelingen die daarbij horen. Soms kan dat best lastig zijn, want de meesten willen iedere dag van de week alle ballen hoog houden. Dit betekent: een goede vriend(in) en een goede werknemer zijn, en daarnaast het liefst voldoende bewegen en gezond eten. Vooral op het gebied van werk kan er soms veel van je worden gevraagd. Je zult misschien merken dat je tijdens de eerste twee weken van je cyclus bergen werk kunt verzetten en goed kunt omgaan met deadlines en zelfs nieuwe projecten aanneemt. In de twee weken voorafgaand aan je cyclus kun je een verandering opmerken. Het kan zijn dat je je vermoeider voelt en/of minder goed kunt omgaan met stress. Op dit moment heb je geen behoefte aan nieuwe projecten of opdrachten. Er heeft dus een shift plaatsgevonden. Wat nou als je je menstruatiecyclus gebruikt om je werkafspraken en opdrachten te plannen? Als je dit op de juiste wijze aanpakt, zul je veel productiever zijn op je werk.

De fases van de cyclus

Een cyclus bestaat uit 4 fases. De eerste fase is de folliculaire fase (6-14). Deze fase start aan het begin van je menstruatie en duurt ongeveer een week. Ondertussen vindt de rijping van de eicel plaats. Je zult merken dat je je in deze fase van je cyclus goed en zelfverzekerd voelt. Je oestrogeen hormoon neemt nu langzaam toe en je hebt zin om nieuwe dingen uit te proberen. Je raadt het al: de eerste fase van je cyclus is de periode om creatief bezig te zijn en met nieuwe projecten te starten. Plan eventueel een overleg in met collega’s die je kunnen helpen bij je creatieve ingevingen. 

In de tweede fase (15-17)  vindt de eisprong plaats. Dit zijn de meest vruchtbare dagen en je straalt vrouwelijkheid uit. Zowel het oestrogeen als het testosteron hormoon bereiken het hoogste punt. Oestrogeen zorgt voor energie en testosteron zorgt ervoor dat je meer gericht bent op de buitenwereld. Het is dus een goede periode om moeilijke gesprekken te voeren en vergaderingen op de planning te zetten. 

De derde fase is de luteale fase (18-28), waarin zowel het oestrogeen als het progesteron hormoon eerst toenemen, waarna ze uiteindelijk drastisch afnemen. Wat je hierdoor zult merken is dat je energieniveau daalt. Je hebt nog wel energie, maar beduidend minder dan de periode hiervoor. Maak hier optimaal gebruik van door je nu te richten op simpele taken. Opdrachten die je nog moet afronden of wat meer administratief regelwerk. Deze fase kun je zien als de fase waarin je dingen afrondt en afmaakt. Je creatieve uitspattingen en grote meetings heb je in de eerste weken van je cyclus gehad en nu is het tijd om een stapje terug te doen. 

De laatste fase, die soms ook als de eerste fase wordt gezien, is je menstruatie (1-5). Veel vrouwen voelen zich in deze fase mentaal en fysiek niet optimaal. Vaak wordt dit als een soort reflectie-periode gezien. Je zult misschien merken dat je meer behoefte hebt om tijd alleen door te brengen. Kijk of het eventueel mogelijk is om vanuit thuis te werken. Heb je toch nog afspraken gepland staan? Misschien is het mogelijk om deze naar de volgende week te verplaatsen, wanneer je weer vol energie en creativiteit zit. Neem nu de tijd om terug te kijken op de afgelopen maand/cyclus. Waar ben je wel of niet tevreden over en hoe zou je dit de volgende maand willen veranderen?

1 opmerking

Je cyclus heeft ook invloed op je pijngrens…goed om uit te zoeken en handig om te weten als je een afspraak bij de harser inplant!

Eveline

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd