SELFCARE SUNDAY Mental health rituelen

[SELFCARE SUNDAY] Mental health rituelen
Unsplash
In een wereld die altijd aan staat, waar deadlines ons achtervolgen en notificaties onze aandacht kapen, is het cruciaal om momenten van rust en bezinning te creëren. Als mental health coach heb ik (Anaïta Nasser) talloze mensen geholpen om hun weg te vinden naar een kalmer, meer vervuld leven. Vandaag deel ik enkele dagelijkse rituelen die je kunnen helpen je mentale gezondheid te koesteren. Deze rituelen zijn niet alleen praktisch, maar ook eenvoudig. Ze vormen een ode aan het welzijn die we allemaal verdienen.

Ochtendrust - Een zachte start

Ochtendritueel:

1. Ademhalingsoefeningen
Begin je dag met vijf minuten bewuste ademhaling. Ga comfortabel zitten, sluit je ogen en adem diep in door je neus naar je buik toe, houd je adem een paar seconden vast, adem daarna langzaam uit door je mond en laat je buik leeglopen als een ballon. Deze simpele oefening helpt je om de dag kalm te beginnen.

2. Dankbaarheid
Neem een moment om drie dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Dit kan iets kleins zijn zoals de geur van koffie, of iets groots zoals de steun van een vriendin. Dankbaarheid zet je in een positieve mindset en helpt je om met een open hart de dag te beginnen.

Mindful middag - Een moment van reflectie

Tussen de drukte van je werk of dagelijkse bezigheden door, is het belangrijk om even een stap terug te nemen en opnieuw contact te maken met jezelf. Dit voorkomt dat je op automatische piloot gaat en helpt je om bewuster te leven.

Middagritueel:

1. Mindful lunch
Eet je lunch zonder afleiding. Zet je telefoon op stil, vermijd alle digitale schermen en concentreer je volledig op je maaltijd. Proef de smaken, voel de texturen en geniet van elk hapje. Dit eenvoudige ritueel kan wonderen doen voor je stressniveau en daarmee zelfs het verteren van voedsel en verteren van alle prikkels van vóór de lunch.

2. Wandel meditatie
Neem tien minuten om buiten een wandeling te maken zonder afleiding. Focus op je ademhaling, omgeving, luister naar de geluiden van de natuur, en voel de grond onder je voeten. Een korte wandeling kan je energie en stemming aanzienlijk verbeteren.

Avondkalmte - Tot rust komen

In de avond is het tijd om los te laten, om de spanningen van de dag van je af te laten glijden en jezelf voor te bereiden op een goede nachtrust. Het is het perfecte moment om rituelen te integreren die je helpen om te ontspannen en je geest tot rust te brengen.

Avondritueel:

1. Digitale Detox
Zet een uur voor het slapengaan al je schermen uit. Het blauwe licht van telefoons, tablets en laptops kan je slaap verstoren. Gebruik deze tijd om een boek te lezen, te mediteren, te journalen of een bad te nemen.

2. Journalen
Schrijf voor het slapengaan je gedachten van je af. Dit hoeft geen meesterwerk te zijn; het gaat erom dat je je gedachten en gevoelens op papier zet. Dit helpt je om mentale ruimte te creëren en voorkomt piekeren in bed. Heb je hier hulp bij nodig? Check dan hier mijn journaling werkboek.

3. Yoga Nidra
Probeer een korte Yoga Nidra sessie te volgen voor het slapengaan. Dit is een vorm van geleide meditatie die je in een diepe staat van ontspanning brengt. Ga comfortabel liggen, sluit je ogen en volg een Yoga Nidra audio of video.

De kracht van kleine rituelen

Het mooie aan deze rituelen is hun eenvoud. Ze vragen geen grote tijdsinvestering maar de impact die ze kunnen hebben op je mentale gezondheid is enorm. Door dagelijks bewuste momenten van rust en reflectie te integreren, bouw je een fundament voor een evenwichtiger en gelukkiger leven.

Als mental health coach heb ik gezien hoe deze kleine, bewuste acties levens kunnen transformeren. Ze helpen ons om te vertragen, om opnieuw contact te maken met onszelf, en om met meer compassie en helderheid door het leven te gaan. Probeer deze rituelen eens uit, en voel het verschil dat ze kunnen maken. Je geest en lichaam zullen je dankbaar zijn.

Blijf ademen, blijf dankbaar, en wees vooral zacht voor jezelf.

Liefs,
Anaïta

Anaïta Nasser noemt zichzelf “The Queen of Emotions” en is founder van “The School of Mental Health”. Daarnaast is ze de mental health expert in onze GUSH planner. Ze neemt de leiding over het creëren van haar droomleven en dat geluk gunt ze iedereen. Daarom helpt ze, met haar achtergrond als systemisch therapeut, NLP master, life coach en ervaringsdeskundige, anderen in balans te komen, veerkrachtig te worden en hun
zelfliefde en zelfverzekerdheid te vergroten. Volg Anaïta
hier via Instagram, waar ze dagelijks tips deelt omtrent mentale gezondheid. Hou daarnaast ook GUSH in de gaten, want Anaïta zal ook hier maandelijks tips & tricks delen.

gush goal planner

€ 27,95

shop nu

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd