OLCAY: Dromen zijn er om waar te maken

[OLCAY:] Dromen zijn er om waar te maken
Martika Avalon

In bijna ieder rapport lees je dat het maar weinig vrouwen lukt om een toppositie te bemachtigen in het bedrijfsleven. Zelfs het invoeren van een streven heeft weinig effect gehad. Sterker nog, Nederland daalt op de wereldwijde ranglijst van vrouwenemancipatie. Vrouwen bekleden minder belangrijke posities in onze samenleving dan in veel andere Europese landen. Ik heb wel eens artikelen gelezen, geschreven door bevoorrechte mannen, die claimen dat de Nederlandse vrouw lui is en geen ambitie heeft. Daar geloof ik helemaal niks van.

Wat ik wel geloof is dat de Nederlandse vrouw veel te bescheiden is en minder vaak geneigd is om voor een toppositie te gaan. Ze zijn ook minder geneigd om andere mensen in te zetten om zelf hogerop te komen. Het is algemeen bekend dat vrouwen kwalitatief beter werk leveren dan mannen maar hier zelden hetzelfde voor worden beloond. 

Ook ben ik ervan overtuigd dat we meer dan ooit behoefte hebben aan evenwichtig leiderschap. Het ontbreken van vrouwelijk leiderschap is pijnlijk zichtbaar in Den Haag, in de media en bij veel grote bedrijven. Vrouwelijk leiderschap heeft veel voordelen. Vrouwen zijn zo gewend zichzelf te moeten bewijzen om ergens te komen. Maken vaak geen onderdeel uit van een old boys network en hebben vaak een lange weg afgelegd om de top te bereiken. Ze zijn strategisch sterk en hebben vaak uitstekende communicatieve skills. 

Dus hoe kom je nu aan de top? Ik deel mijn tips met jou.

1

Zorg voor een omgeving die je verder helpt. Veel succesvolle vrouwen gaan ook met andere succesvolle mensen om. Ze zitten vaak in netwerkclubs waar ze niet alleen hun eigen kennis delen, maar ook kennis vergaren. Het is belangrijk om actief een groot netwerk te bouwen om zo strategisch te kunnen groeien.

2

Focus op je talenten en besteed zaken uit waar je niet goed in bent. Heel vaak zijn we te gefixeerd over de zaken die we niet goed beheersen. Totale zonde van je talent! Zorg ervoor dat je de beste wordt in zaken waar je goed in bent. 

3

Laat het moederschap geen barrière vormen. Ik geloof heilig in een gezonde combinatie. Vrouwen die kinderen op de wereld zetten zijn niet minder ambitieus. Sterker nog, ze zijn vaak veel efficiënter. 

4

Geloof in jezelf en durf onbescheiden te zijn. Om een leider te worden moet je jezelf ook als leider gaan positioneren. Wat wil je bereiken en hoe ga je dat realiseren? Als je niet gelooft dat je die topfunctie krijgt, gaat het ook niet lukken. Een goede mentor inhuren of een leiderschap cursus volgen helpen je verder om een inspirerende en succesvolle leider te worden. Investeer in jezelf.

5

Laat jezelf zien én horen. Ga niet in de rij staan in de hoop gekozen te worden. De zakelijke wereld is bikkelhard, dus laat zien wat je wil en ga ervoor. 

6

Het leven als CEO van een groot bedrijf, als politicus of ondernemer vraagt ontzettend veel van je. Lange dagen vol vergaderingen en veel stress. Zorg ervoor dat je er niet aan onderdoor gaat en probeer balans te vinden tussen werk en privé. Want alleen als je voldoende energie hebt, kun je lang aan de top blijven. 

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd