OLCAY: Voetbal: een feest voor mannen, een bloedbad voor vrouwen

[OLCAY:] Voetbal: een feest voor mannen, een bloedbad voor vrouwen
Olcay Gulsen Beauty

Nietsvermoedend loop ik het huis binnen en tref daar een volledige ravage aan. Mijn lieve vriendje van 19 is na het verlies van Nederland - tijdens een WK voetbalwedstrijd - compleet uit zijn dak gegaan en heeft het hele huis vernield. Zijn handen liggen open en hij zit huilend op de bank. Ik storm op hem af om hem te troosten en vraag hem wat er is gebeurd. Hij begint nóg harder te huilen en allerlei slechte scenario’s schieten door mijn hoofd. Is hij thuis overvallen of beroofd?

Hij veegt zijn tranen af en stamelt dat Nederland heeft verloren. Maar wat heeft dat te maken met deze ontzettende zooi en je verwondingen, vraag ik hem. De emoties waren zo hoog opgelopen en hij had te veel gedronken. Ik begrijp er niets van. Kan een verloren voetbalwedstrijd dit teweegbrengen? Alhoewel ik zelf pas 15 was, herinner ik me dit moment nog heel goed. De verslagenheid in zijn ogen gecombineerd met de schaamte. We ruimen samen de zooi op en hij belooft mij dat hij niet meer zou drinken tijdens voetbalwedstrijden. 

Om eerlijk te zijn heb ik nooit meer teruggedacht aan dit moment tot ik deze week een interessant artikel doorgestuurd kreeg van Marije Cornelissen van UN Women Nederland. In dit artikel staat dat uit onderzoek van de Universiteit van Lancaster blijkt dat huiselijk geweld extreem toeneemt bij grote voetbaltoernooien zoals het WK of EK. Vooral als het thuisland verliest heeft de partner het zwaar te verduren en kan het een katalysator zijn voor huiselijk geweld. In het artikel staat ook omschreven dat het een wereldwijd probleem is dat veroorzaakt wordt door onder andere hoge emoties bij wedstrijden, drank en drugsmisbruik en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. 

Na het artikel gelezen te hebben bedenk ik me hoe vreemd het toch is dat iets wat juist zo leuk en gezellig zou moeten zijn zoveel ellende kan veroorzaken. Sport verbindt en verbroedert beweert men. Het zorgt voor meer begrip en respect voor elkaar en daarmee voor een beter evenwicht in de samenleving. Maar als het neerkomt op respect voor je partner dan blijkt dat na een verloren potje ver te zoeken. Net nu dit WK samenvalt met de periode dat we wereldwijd stil staan bij het grootste geweldsprobleem ter wereld: geweld tegen vrouwen en meisjes. 

Het is bijna cynisch te noemen dat we vandaag op 25 november, de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen, gebouwen en andere objecten door heel Nederland oranje uitlichten om aandacht te vragen voor dit probleem.  Dat terwijl er ook door heel Nederland oranje geklede mannen na een verloren potje tegen Ecuador zomaar los kunnen gaan op hun partner. 

Ik denk terug aan mijn eerste vriendje en hoop zo ontzettend dat hij die belofte die hij toen heeft gemaakt nooit heeft verbroken en dat hij nog steeds nuchter naar wedstrijden kijkt. Niets is toch belangrijker dan mensenrechten die tijdens dit WK meer dan ooit geschonden worden. 

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd