OH LA LA Hoe komen de Parisiennes nu toch aan die je ne sais quoi?

[OH LA LA] Hoe komen de Parisiennes nu toch aan die je ne sais quoi?
UNSPLASH

Sinds een jaar of vier verblijf ik zo’n twee à drie maanden per jaar in Parijs. Ik werk daar aan mijn boeken in een klein, maar knus appartement op Montmartre en geniet me helemaal suf.

Voorzichtig heb ik mezelf de titel parttime Parisienne toegekend. Met nadruk op voorzichtig, want ook al ken ik mijn favoriete arrondissementen op mijn duimpje, weet ik precies waar je moet zijn voor de beste croissants en de romigste chocolat chaud; waar ik nog niet helemaal achter ben is waar die Parisiennes nu hun je ne sais quoi vandaan halen.

Om daarachter te komen, ben ik op onderzoek uitgegaan. Wat is nu dat je ne sais quoi? Letterlijk betekent het: ‘ik weet niet wat’, wat ik dan weer vertaal in geheimzinnig zijn, charisma hebben, maar ook een soort nonchalance mag niet ontbreken. En ik denk dat het nonchalant zijn het ‘ik weet niet wat’ gevoel het best formuleert. 

Als je door de straten van Parijs loopt haal je de echte Parisienne er zo uit. Ten eerste – en schrijf met me mee – ze dragen geen baret. (Nee, echt niet, lieve Instagrammers).Ten tweede hun outfit. Want hoewel ik ook in een jeans met sneakers en een dikke trui loop als de temperatuur nog in de dubbele cijfers zit, zien de Parisiennes er in tegenstelling tot mezelf, wél fabulous uit.

Door mijn Parijse vriendinnen te bestuderen weet ik nu hoe dat komt, want hoewel het lijkt of Parisiennes zomaar iets uit de kast trekken en met ongekamd haar de deur uitrennen, gaat daar toch een kleine studie aan vooraf. Heeft je jeans bijvoorbeeld de perfecte maat en lengte zodat je benen, zelfs als je maar 1 meter 55 bent, ellenlang lijken? De trui die je draagt, valt hij zo comfortabel dat een voorbijganger er als vanzelf bij wil kruipen en zien je sneakers er wel als nieuw uit, ook al heb je ze tien jaar geleden aangeschaft?

Maar dat is niet alles. Terwijl in Parijs je huid heel wat te verduren heeft onder de uitlaatgassen, ziet een Parisienne er verrassend stralend uit. Hoe dat komt? Skincare! De Parijse vrouw zorgt goed voor haar huid - ze geeft er met alle liefde haar halve maandsalaris aan uit - make-up komt op de tweede plaats. De ogen mogen aangezet worden, maar ze laat valse wimpers achterwege, ze houdt haar huid zo naturel mogelijk en als het bij haar past, draag ze rode lipstick. Geen Marilyn Monroe lippen, nee de echte Parisienne kleurt haar lippen in de kleur alsof ze net gekust is. Met wat droogshampoo creëert ze de perfecte out of bed look en voila!

Is dit alles dan het geheim om als een echte Parisienne door het leven te gaan? Voor een deel misschien, want na lang proberen ben ik er toch achter dat het echte je ne sais quoi alleen voor de fulltime Parisienne is weggelegd.

3 opmerkingen

Dank voor jullie mooie reacties, Marie-José en Maurits! Leuk om jullie verhalen hierover te horen.

Mirjam

Mooie observaties Mirjam. J’aime beaucoup. ‘Je ne sais quoi’ riekt naar een gezonde dosis zelfliefde denk ik. Waar door de nuchtere ‘doe maar gewoon’ Hollander de ‘je ne sais qoi’ Parisienne ook wel als arrogant kan beoordelen is deze misschien stiekem soms niet zonder enige afgunst op deze zelfbewuste zuiderbuurvrouw. Ik heb zelf een stevige kalverliefde op mijn geweten op mijn Franse juf op de lagere schoolchool, gevolgd door een serieuze crush op, en onuitwisbare herinneringen aan mijn Parijse balletlerares op de academie. We moeten er maar aan geloven. Het is wat het is.

Maurits Van der linden

Weet je wat de grote grap is? Je hebt meer je ne sais quoi dan dat je zelf denkt 😘 maar de fulltime Parisiennes hebben een natuurlijke nonchalance en wij proberen te hard om dat ook te hebben. Gewoon genieten en niet over nadenken dan weet ik zeker dat een non-Parisienne het verschil niet ziet tussen jou en een full-time Parisienne. Joie de vivre! ❤️

Marie-José Jansen

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd