GIRLS JUST WANT TO HAVE FUN: zó krijg je (nog) meer plezier in je werk

[GIRLS JUST WANT TO HAVE FUN:] zó krijg je (nog) meer plezier in je werk
Matilda Djerf (Instagram)
Natuurlijk is werk, bij lange na, niet het belangrijkste in het leven. Wel breng je vaak een groot gedeelte van je dag/week door op de werkvloer en is het daarom fijn als je (meer) plezier hebt in je werk. Wij geven 3 tips waardoor je meer energie krijgt van werk en je na een lange werkdag met een glimlach naar huis vertrekt.

Werkplezier: wat houdt het precies in?

Hoe definieer jij de term werkplezier? Het betekent in ieder geval niet dat je iedere dag met een grote glimlach naar je werk toe gaat en dat er nooit mindere (lees: rampzalige) werkdagen tussen zitten. Wél betekent werkplezier dat je, over het algemeen, tevreden bent met je baan. De pluspunten overstijgen de minpunten. Zoals we al zeiden: werk is absoluut niet het belangrijkste in het leven, maar aangezien je wel veel tijd besteedt aan je werk, is het wel zo fijn dat je er plezier aan beleeft. Als je denkt dat er op het gebied van werkplezier nog winst te behalen valt, lees dan vooral even verder. Wij bespreken 3 praktische tips, waardoor je je werkplezier zelf kunt verhogen.

1. Even een luchtje scheppen

Als je met veel mensen in één ruimte werkt, bijvoorbeeld op kantoor, kan dat ervoor zorgen dat je je soms overweldigd voelt. Vooral als er momenten van stress of chaos zijn, beleef je even géén plezier in je werk. Het beste wat je kunt doen, is even aan de drukte ontsnappen. Vraag aan je collega’s of ze het goed vinden als je even een blokje om gaat (en koffie meeneemt voor ze). Haal even diep adem en creëer een mini momentje voor jezelf. Je zult zo niet alleen tot rust komen, maar ook zal je je energieker voelen en je creativiteit een boost krijgen. Zo kun je er de rest van de dag weer tegenaan. Probeer momenten van rust écht zelf in te plannen. Dit zal niet snel iemand anders voor je doen. Des te belangrijker dat jij die tijd voor jezelf pakt.

2. Lijstjes maken

Misschien werk je al jaren binnen dezelfde organisatie en voer je je werk op de automatische piloot uit. Deze baan hoort nu eenmaal bij jou, nietwaar? Als je je niet gelukkig voelt op je werk, is het zeer verstandig om lijstjes te maken en jezelf een aantal vragen te stellen. Wat was de oorspronkelijke reden dat je ooit met deze baan bent gestart? Zou je op dit moment in je leven, dezelfde keuze maken? Als je uit alle banen zou mogen kiezen, wat zou je dan het allerliefste willen doen? Het kan zijn dat je je huidige baan nog steeds de beste keuze vindt. Als dit zo is, maak dan een lijstje met alle pluspunten. Dit lijstje kan voor veel motivatie zorgen. Je realiseert je dan namelijk dat je misschien even in een dip zit, maar stiekem wel nog erg blij bent met je baan.

Als je hart toch bij een ander bedrijf of een andere soort baan ligt, dan is het goed om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn. Zijn er cursussen of part-time opleidingen die je kunt volgen om uiteindelijk die droombaan te krijgen? Is er een mogelijkheid om alvast hobbymatig met deze baan te beginnen? Schrijf alle opties op en kijk welke optie jou het fijnste gevoel oplevert. Je kunt natuurlijk altijd helemaal opnieuw beginnen (je leeft immers maar één keer), maar je kunt het jezelf ook makkelijker maken door je huidige baan te combineren met (een opleiding/cursus richting) je droombaan.

3. Omgeving en positiviteit

Heb je een vaste werkplek? Probeer deze ruimte zó in te richten dat jij je er fijn in voelt. Vraag eventueel aan je baas of je wat dingen mag veranderen. Neem wat eigen spulletjes mee die zorgen voor een warm gevoel. Denk aan je foto’s van vriendinnen, je hond en/of je geliefde. Maak er een plek van waar jij graag komt en waar je energie van krijgt. 

Het zal je vast niet verbazen dat positiviteit, lol maken en lachen je werkplezier zal vergroten. Geef een compliment als een collega een mooie prestatie neerzet, bied een luisterend oor als iemand het nodig heeft en omring jezelf met mensen die een lach op je gezicht toveren. In de meeste gevallen zullen mensen jouw positieve houding overnemen en zo ontstaat een positieve werksfeer, waarbij jullie elkaar aanmoedigen en steunen waar nodig. Hier pluk jij natuurlijk ook de vruchten van, want dit vergroot weer jouw werkplezier.

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd