LET'S TALK MONEY: zó bereid je je goed voor op een salarisonderhandeling

[LET'S TALK MONEY:] zó bereid je je goed voor op een salarisonderhandeling
@matildadjerf

Zou je graag een hoger salaris willen, maar vind je het spannend om hierover in onderhandeling te gaan? Wij bespreken een aantal tips waardoor je zelfverzekerder in gesprek gaat.

Onderhandelen over salaris? Liever niet 

Veel mensen doen het liever niet of vinden het erg spannend: salarisonderhandelingen. Waarschijnlijk komen er allerlei vragen naar boven: ben ik het wel waard om meer geld te vragen? Wat nou als m’n baas me de deur wijst? Kan ik dit wel maken ten opzichte van mijn collega’s? Deze vragen kunnen je onzeker laten voelen en dit gevoel wil je niet hebben tijdens het onderhandelingsgesprek met je leidinggevende. Wat kun je dan wel doen om je zelfverzekerder te voelen tijdens zo’n gesprek? Wij bespreken 3 handige tips:

1. Wat ben je waard?

Je kunt natuurlijk blanco het gesprek aangaan, maar het is verstandiger om voor het gesprek wat research te doen. Welk salaris past goed bij je huidige baan? Hoeveel jaar werk je al voor deze organisatie? Zijn er collega’s die wellicht meer verdienen dan jij en waar is deze loonsverhoging op gebaseerd? Je kunt informatie inwinnen bij mensen uit het vak, maar op internet kun je wellicht ook het een en ander vinden. Niet alleen je functie, maar ook je werkhouding, ervaring en toewijding spelen een rol. Vervolgens beslis je op basis van een aantal getoetste argumenten welk salaris jou op dit moment het beste past. Dit kun je dan vervolgens weer mooi toelichten tijdens het gesprek. Zet eventueel alles even op papier om overzicht te creëren. Zo ga je goed voorbereid het gesprek in. 

2. Standvastig zijn

Geen enkele salarisonderhandeling verloopt hetzelfde. Het kan zo zijn dat je leidinggevende binnen tien minuten al akkoord is met je voorstel en je niet zo diep door het stof hoeft te gaan. Het kan ook zijn dat er iets meer overtuigingskracht nodig is. Wel is het belangrijk om bij je vastgestelde salarisvoorstel te blijven. Waarom zou je immers veranderen? Je hebt er goed over nagedacht en hebt argumenten die dit voorstel ondersteunen. Laat je daarom niet te snel van de wijs brengen. Je weet wat je in je mars hebt en hier mag je je best een beetje hard voor maken. Door een vast bedrag te noemen, laat je aan je leidinggevende zien dat je onderzoek hebt gedaan en de kans is wellicht groter dat het uiteindelijke salaris hierbij in de buurt ligt. 

3. Slim plannen

Uit onderzoek blijkt dat je moeilijke gesprekken het beste aan het einde van de week kan plannen. Je leidinggevende zal dan iets flexibeler zijn en minder zin hebben in een lange onderhandeling. Het weekend staat immers voor de deur. Probeer daarom jouw onderhandelingsgesprek op donderdag of vrijdag en dus zeker niet op maandag te plannen (mocht je hier zelf invloed op hebben dan). 

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd