Echt goed naar iemand luisteren is soms toch wat lastiger dan je denkt. In dit artikel delen we 4 tips om je luister-skills te verbeteren.
I'M HERE: 4 tips om (nog) beter te luisteren
1. Aanwezig zijn/non-verbale signalen opmerken
Het overkomt iedereen weleens. Je voert een gesprek met je partner of met een vriendin en ondertussen ben je ook nog snel een e-mail aan het beantwoorden of een appje aan het versturen. Je kunt pas echt goed naar iemand luisteren als je ook de non-verbale signalen oppikt. Lopen deze signalen synchroon met het verhaal dat iemand vertelt? Vaak kun je zo sneller achterhalen hoe de ander zich echt voelt en hierop doorvragen. Leg je telefoon aan de kant en creëer een rustige omgeving.
2. Geduldig + ruimdenkend zijn
Het snel geven van advies is vaak goed bedoeld, maar het is niet altijd waar de ander op zit te wachten. Door te laten blijken en wellicht te benoemen dat je alle tijd hebt, komt de ander meer tot rust en kan rustig zijn of haar verhaal doen. Soms is dit voor iemand al voldoende en is advies geven niet eens nodig. Probeer goed te luisteren en door te vragen. Eventueel kun je vragen of de ander advies nodig heeft of liever gewoon zijn of haar hart even lucht.
3. Goed doorvragen en het verhaal checken
Wat denk je dat de ander jou echt wilt vertellen? Stel je voor dat iemand vertelt dat hij of zij zich de laatste tijd neerslachtig voelt. Probeer dan door middel van vragen te achterhalen waar dit gevoel door veroorzaakt wordt. Probeer in je hoofd een beeld te vormen van de situatie. Check ook of dit verhaal klopt door dingen af en toe samen te vatten in een vraag: ‘Als ik het dus goed begrijp voel je je de laatste tijd wat neerslachtig omdat…?’
4. Toon empathie
Soms heb je de neiging om een probleem van de ander op te lossen. Je voelt je emotioneel betrokken en wilt de ander niet in pijn zien. Heel normaal, maar niet altijd nodig. Dit kan er juist voor zorgen dat iemand blokkeert. Misschien is de ander namelijk nog niet toe aan hulp van buitenaf en is het voor hem of haar al een hele stap om zijn of haar verhaal te delen. Laat daarom (in het begin) vooral zien dat je de ander begrijpt en erken de gevoelens. Dit maakt vaak al zo’n groot verschil.
1 opmerking
Oh dit is zo belangrijk!
Ik kan van mijzelf zeggen dat ik heel goed deze tips hanteer dat komt vooral omdat mijn ouders dit al heel vroeg aan ons geleerd hebben
Want hoe vaak gebeurd het niet dat 2 mensen elkaar tegenkomen en dat de één aan de ander vraagt, Hoe gaat het met je? En dat de ander zegt, Wel goed
Oke nou een mooie dag toegewenst hoor ….
Maar als je even wat meer tijd neemt en goed luistert dat je dan misschien had gehoord, dat het antwoord niet echt blij klonk.
Neem de tijd voor elkaar want je merkt dat mensen daar zo dankbaar daarvoor zijn.