XENIA: Zo kreeg ik plezier in het sporten

[XENIA:] Zo kreeg ik plezier in het sporten
Pinterest
Vandaag deelt Xenia Kasper, bestseller auteur en manager van onder andere Olcay, in haar column hoe zij haar plezier in sporten vond.

Tja, het verouderingsproces is helaas onomkeerbaar: vanaf het veertigste levensjaar merkt iedere vrouw dat hun lichaam langzaam maar zeker verandert. De stevigheid en elasticiteit van de huid neemt zienderogen af. Hoog tijd om dit probleem actief te lijf te gaan.

In het voorjaarszonnetje werd  ik bruut wakker geschud door een lange zwarte haar die spontaan op mijn schouder krulde. Een plek waar ik nog nooit eerder zo’n harige sliert had gezien. Duidelijk een teken van de onafwendbare overgang. Bovendien stelde de personal trainer van een vriendin klip en klaar dat ik – mocht in mijn ranke figuur willen behouden – écht iets moest gaan doen om fit te blijven. Au. 

Nadat ik even moest bijkomen van die rake boodschap, ging ik bij mezelf te rade. Omdat ik over een bijzonder matig gevoel voor ritme en coördinatie beschik, bleef eigenlijk alleen joggen over. Hardlopen kon je dit niet noemen, zeker niet die drie kilometer die ik dagelijks door het bollenlandschap zwoegde. Het duurde een tijdje voordat ik een gevoel van vrijheid en zo waar zelfs plezier ervaarde. Sterker nog, ik kon tijdens die ongestoorde kilometers mijn hersenen laten kraken over actuele problemen, waarbij zich gaandeweg het lopen de oplossing aandiende. Tot mijn vreugde zag ik dat ook mijn huid zichtbaar verbeterde. Het oogde frisser en gezonder. Mijn huid glansde weer. Logisch, de doorbloeding was beter. Ook mijn beenspieren werden strakker, net zoals mijn buik en billen steviger aanvoelde.

Na een half jaar werd die drie kilometer joggen verruild voor vijf kilometer tempo lopen. Door weer en wind, ook als ik de avond tevoren iets te diep in het wijnglas had gekeken. Vaak moest ik dan een paar kilometer extra afzien, totdat ik ergens las dat die zelfopgelegde ‘straf‘ niet goed is voor het lijf omdat het lichaam ook al van die alcoholconsumptie moet herstellen. 

Ik hield dit hardlopen goed vol, behalve in de zomer. Boven de 25 graden stort ik me liever in het zwembad, waar ik dan dagelijks een kilometer zwom. Schoolslag. Tip: zet een zwembrilletje op. Zo gaat je hoofd mee onder water en voorkom je nekklachten. En daarna? Je armen en benen lekker met crème insmeren, want je huid droogt door al het chloor snel uit. 

Sport maakt gelukshormomen vrij. Over dat geluksgevoel en mijn almaar groeiende sportactiviteiten, vertel ik de volgende keer graag meer…
Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd