YESIM: Dít is de mooiste vrouw van Nederland

[YESIM:] Dít is de mooiste vrouw van Nederland
Instagram: @rikkievaleriekolle

Augustus staat internationaal bekend als gaymaand. Van Mykonos tot Ottowa werd de LGTB-community in het zonnetje gezet en de liefde gevierd. Omdat ik zelf bijna een maand lang in Turkije was, moest ik helaas de Gay Pride in Amsterdam missen. Voor mij is dit het leukste feestje van het jaar, omdat het positiviteit uitstraalt, en ís. De stad is gevuld met liefde, in de wetenschap dat je mag zijn wie je wilt zijn.

Precies hier gaat het om: je mag zijn wie je wilt zijn. Zo heb ik heel veel respect voor mensen die een geslachtsverandering ondergaan omdat ze willen zijn wie ze willen zijn. Wat een emotionele reis moet dit zijn, eentje waar je heel stevig voor in je schoenen moet staan wil je hem gaan ondernemen. De ‘coming-out’ an sich is al een rollercoaster voor deze mensen, laat staan het hele traject dat daarna nog komt.

Neem nu Rikki Valerie Kollé, onze kersverse Miss Universe Nederland 2023. Toen ik hoorde dat zij gewonnen had, ging ik meteen naar haar Instagram. Wat is ze toch mooi, verzuchtte ik bij mezelf toen ik haar foto’s bekeek. Een stuk minder mooi waren de vele stuitende reacties die ze kreeg op het winnen van de titel. Ook onder de foto’s op haar eigen Instagram-pagina, waar ze notabene zelf vertelt hoe haar transitie is verlopen. Hoe vaak ze wel niet is gepest, hoeveel tranen er wel niet zijn gevloeid. Twee jaar wachtte ze tot ze eindelijk de geslachtsveranderende operatie mocht ondergaan.

Kijk toch eens even, wat een prachtige vrouw ze is geworden. Nu gebiedt de eerlijkheid mij te zeggen dat ik transvrouwen mooier vind dan niet-transvrouwen. Ze zijn gewoon op-en-top vrouw én vrouwelijk. De Turkse Selin Cigerci vind ik ook zo adembenemend mooi. En natuurlijk: ware schoonheid zit vanbinnen, maar deze vrouwen inspireren mij om ook aandacht te besteden aan mijn buitenkant. Als je je best doet om jezelf mooi te maken, dan voel je je ook goed. 

Maar goed, ik kwam er dus the hard way achter dat niet iedereen om mij heen er hetzelfde over dacht. Vrouwen in mijn omgeving waren aan het klagen dat een transgender de miss-verkiezing had gewonnen, en hoe belachelijk dit wel niet was. Verbijsterd keek ik ze aan en vroeg: “Waar maak je je druk om?” “Nou ja, ze is toch niet een echte vrouw?” “Wie zegt dat?” vroeg ik daarop. “Wie beslist of jij een echte vrouw bent? Rikkie is nú een vrouw. Even later moest ik ook nog in conclaaf hierover met verschillende mannen. Waar gaat dit heen met Nederland, vroegen zij zich af. Wat kunnen mensen toch vastzitten in hun eigen paradigma, waardoor ze niet verder kijken dan hun neus lang is. 

Bij dit soort verbale kritiek blijft het helaas niet. Transvrouwen zijn ook vaak slachtoffer van geweld op straat. Dit soort voorvallen zijn een schril contrast met wat we de afgelopen jaren voorgeschoteld krijgen in de media in de vorm van online-campagnes die streven naar meer inclusiviteit. In werkelijkheid schijnt dit vaak nog een behoorlijke utopie te zijn. Dit werd vooral pijnlijk duidelijk toen bekend werd dat Rikkie onze nieuwe Miss Nederland was. Aan de andere kant: Nederland is het eerste land waarin een transgender-vrouw zich de nationale miss mag noemen, en ons land straks mag vertegenwoordigen tijdens de Miss Universe-verkiezing. Rikkie is de mooiste vrouw van Nederland. Punt.

3 opmerkingen

Dankjewel voor deze mooie woorden en support.

Kimberley

Ik had het niet beter kunnen verwoorden!

Annemarie

Ik vind hele concept Miss verkiezing iets om af te schaffen.
Waarom is het nodig om aan schoonheid een wedstrijd te koppelen. Iedereen is mooi op zijn/haar eigen manier.
Doe lekker wat je zelf wil, zonder de publiciteit op te zoeken.
Zoek je die wel krijg je dit over je heen. Gegrond? Nee m.i. Maar zo denkt niet iedereen blijkt maar weer.

Elly AustenElly Austen

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd