YESIM: schoonheid kent geen perfectie

[YESIM:] schoonheid kent geen perfectie
Yesim Candan

Niemand minder dan Bella Hadid is uitgeroepen tot mooiste vrouw ter wereld. Het 26-jarige supermodel was voor 94.35% perfect volgens de Golden Ratio of Beauty Phi: wat fysieke perfectie meet volgens de oude Grieken.

Wie bepaalt eigenlijk of je mooi bent, of niet? Wie heeft ons geleerd wat schoonheid is? Wij hebben allemaal wel een reden waarom we onszelf wel of niet aantrekkelijk vinden. Komt dit door onze ouders? Door een vriendin die een keer een bepaalde opmerking maakte over je uiterlijk? Je vriendje die laatst terloops opmerkte dat je best wat mocht afvallen, terwijl hijzelf allesbehalve een Brad Pitt is? 

In 2011 kreeg ik van vrouweninstituut Atria de Aletta van Nu prijs uitgereikt, iets waar ik nog steeds enorm trots op ben. Zo zag ik op tv een keer een reclame van H&M voorbijkomen met een uitgemergeld model, haar benen waren even dik als mijn armen. Dit vond ik zo’n kwalijke zaak dat ik contact zocht met de Zweedse modeketen. Duizenden jonge meisjes kijken hiernaar en denken dan dat ze niet slank genoeg zijn. Ik wil niet dat mijn dochter wordt opgevoed met dit soort schoonheidsidealen. Uiteindelijk heb ik die reclame van H&M niet meer op tv voorbij zien komen. Of dit nu was door mijn toedoen of niet, ik was er blij mee. Maar bij mij rijst de vraag waarom ik mij zo druk maak hierom. Feminisme is de boosdoener. 

Feminisme klinkt misschien heftig, maar ik ben er trots op dat mijn oma Sultan (moge ze rusten in de hemel) mij dit met de paplepel heeft ingegoten. Als mijn oma mij ging wassen in een teiltje met heet water en heel veel zeep, trok ze me aan mijn oorlel en zei: “Herhaal mijn woorden: ik word onafhankelijk en ik word mooi.” Met mooi bedoelde ze: een gave, schone huid en een verzorgd uiterlijk. Die gewoonte heb ik overgenomen van haar en ik vertel mijn kinderen continu hoe mooi ze zijn. Iedere dag spreek ik met mijn kinderen mantra’s uit, met affirmaties als: ik ben mooi, ik ben slim, ik ben goed, ik ben gezond, ik ben grappig. Vanuit de overtuiging dat dit echt een positieve uitwerking op je zelfvertrouwen heeft.

In Afrikaanse landen is het schoonheidsideaal voor vrouwen overigens compleet het tegenovergestelde. Daar luidt het credo juist: hoe voller, en hoe meer bil, hoe mooier. In Nederland staan we direct al met onze mening klaar om die vollere vrouwen tot op het bot af te branden als ze het wagen een legging aan te trekken. Omdat we die zelf eigenlijk niet durven aan te doen… 

Wat mij altijd heeft verbaasd is dat de mooiste meisjes en vrouwen zo onzeker over zichzelf kunnen zijn. Waar komt dit toch vandaan? Ik zie deze vrouwen strijden voor perfectie, iets waardoor ze nooit tevreden zullen zijn over hun uiterlijk. Komt dit juist door perfectie metingen die Bella Hadid stempelen als de meest perfecte vrouw? Dit stemt mij verdrietig, omdat iedere vrouw, ieder meisje mooi is op haar eigen manier. Om wat je doet, hoe je je beweegt, hoe je je aankleedt. Je bent mooi zoals je bent. Ik wil daarom Oma Sultans traditie voorzetten, hier in Nederland. En ik begin met jullie. Word onafhankelijk en realiseer je: je bent mooi zoals je bent. 


Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd