Self-Confidence Zo ga je het beste om met onzekerheid op de werkvloer

[Self-Confidence] Zo ga je het beste om met onzekerheid op de werkvloer
GUSH
Misschien herken je het wel: je twijfelt of je werkgever wel blij met je is, je ervaart voortdurend een bepaalde onrust of onzekerheid en je kunt je werk moeilijk loslaten. Dit is heel erg vervelend, maar gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om dit negatieve gevoel te verminderen. Ik zet 4 fijne tips op een rijtje die jou zeker gaan helpen.

Waar zit de onzekerheid?

Op de werkvloer kun je van verschillende soorten onzekerheden last hebben. Misschien heb je het gevoel dat je minder getalenteerd bent dan je collega’s, ben je bang dat er over je wordt geroddeld of vind je eigenlijk dat je meer (financiële) waardering verdient dan je op dit moment ontvangt. Als je weet waar jouw onzekerheid zit, dan kun je er ook mee aan de slag. Als je twijfelt aan je talent of vaardigheden, dan zou je hier eventueel met je leidinggevende over in gesprek kunnen gaan. Als je al jaren voor hetzelfde bedrijf werkt, dan is dit gesprek hoogstwaarschijnlijk overbodig, want dan heeft de onzekerheid veel meer te maken met je (negatieve) zelfbeeld. In dit geval, zou je een lijstje kunnen maken van successen die je hebt behaald en eventueel een collega vragen wat hij of zij jouw grootste talent vindt. 

Verbeter de band met collega's

Het kan ook zo zijn dat je in een team werkt waar je je niet helemaal op je gemak voelt. Het kan zo zijn dat iedereen elkaar nog een beetje moet leren kennen, maar het kan ook zo zijn dat je simpelweg niet zo goed klikt met je collega’s. Je kunt de band met je collega’ s verbeteren door bijvoorbeeld een collega te helpen met een taak die hij of zij lastig vindt. Je zou ook kunnen voorstellen om met z’n allen te gaan lunchen of een wandeling te maken in de pauze. Op deze manier kom je toch net wat meer te weten over elkaar en blijken er misschien ineens wél overeenkomsten tussen jullie te zijn. Vind je dit iets te spannend? Kies dan één collega uit waar je je het meest bij op je gemak voelt en vraag of hij of zij het leuk vindt om een keer samen koffie te gaan drinken. Vind je echt geen aansluiting op je werk? Focus je dan op je werkzaamheden en haal energie uit je sociale contacten buiten je werk. Wel is een fijne werksfeer erg belangrijk voor je werkprestaties en je mentale gezondheid. Heb je het gevoel dat de werksfeer een te grote impact op je stemming heeft? Dan wordt het misschien tijd om toch naar een andere werkplek te zoeken. 

Vraag om duidelijkheid als onzekerheid niet vermindert

Vaak gaan onzekerheden onbewust een eigen leven leiden. Je maakt je bijvoorbeeld zorgen over een bepaald project, de mening van een collega of over de toekomst van je functie binnen het bedrijf. Deze zorgen kunnen terecht zijn, maar in de meeste gevallen zijn deze ongegrond. Het kost je misschien wat zweetdruppels en een zenuw-plasje, maar vaak kun het beste open kaart spelen. Dit betekent niet dat je iedere kleine onzekerheid meteen met je hele team moet delen, maar als je je al een tijdje zorgen over iets maakt, kun je dit beter gewoon met die ene collega of je leidinggevende delen. Het is heel krachtig als je om verduidelijking vraagt en dus voor jezelf opkomt. 

Je mag fouten maken, maar vier ook je successen

Je kunt jezelf misschien wel voor je kop slaan als je het verkeerde document naar je leidinggevende stuurt of als je een deadline niet haalt. Natuurlijk mag je hier van balen, maar ook jij kunt fouten maken. Huil even uit bij een collega of een vriendin, maar probeer het hierna ook weer los te laten. Iedereen maakt fouten en probeer deze gebeurtenissen als leermomenten te zien. Schrijf eventueel op wat je de volgende keer anders kan doen om deze misstap te voorkomen. Vergeet daarnaast ook niet je successen te vieren. Een nieuwe klant binnengehaald, een deadline op het nippertje tóch gehaald of een groot compliment van je leidinggevende? Gun jezelf dit geluksmomentje. Met een trots gevoel kun jij naar huis en trakteer je jezelf op je favoriete maaltijd of snack (of een glas wijn). Fouten zijn leermomenten en succeservaringen mogen te allen tijde gevierd worden. You did this!

Laat een reactie achter

Reacties worden gecontroleerd voordat deze worden gepubliceerd